Siemens και Alstom έδωσαν τα χέρια για τη δημιουργία σιδηροδρομικού κολοσσού

Σε συμφωνία για τη συγχώνευση των σιδηροδρομικών τους δραστηριοτήτων κατέληξαν η γερμανική Siemens και η γαλλική Alstom. Στόχος τους η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλητή στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορώ ώστε να ανταγωνιστούν το διεθνές προβάδισμα της κινεζικής κρατικής CRRC.

Με το deal η Siemens θα κατέχει ποσοστό 50% συν κάποιες μετοχές της κοινοπραξίας που θα ονομαστεί Siemens Alstom, ενώ διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Henri Poupart-Lafarge της Alstom, με στόχο να καμφθεί η κριτική ότι η Γαλλία παραδίδει τον πλήρη έλεγχο ενός ακόμα «ασημικού» του δημόσιου πλούτου της.
Ο μη εκτελεστικός πρόεδρος αναμένεται ότι θα προέλθει από τους κόλπους της Siemens.

Η συμφωνία αναμένεται να λάβει έγκριση από τους μετόχους και τις ρυθμιστικές αρχές της Alstom και αποτελεί είναι μια τομή στη βιομηχανία που χρεώνεται στον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν αλλά και μια κίνηση που εγείρει τις αντιδράσεις από πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Οι ανησυχίες τους επικεντρώνονται στο ότι η Γαλλία χάνει τον έλεγχο του τρένου μεγάλης ταχύτητας TGV - ένα σύμβολο της εθνικής υπερηφάνειας – ενώ κάνουν λόγο και για πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας.

Πάντως, ο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε πως η γαλλική κυβέρνηση καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία όπως είπε θα προστατέψει θέσεις εργασίας. Το ντιλ «είναι μια καλή είδηση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία» υποστήριξε. Ο ίδιος τόνισε πως η νέο οντότητα θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί ανταγωνιστές από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.

Το γαλλικό κράτος ανακοίνωσε πως δεν θα εξασκήσει το δικαίωμα για αγορά ποσοστού 20% της Alstom από την Bouygues.

Το ντιλ έχει την ομόφωνη στήριξη των διοικητικών συμβουλίων της Alstom, της Siemens και της Βouygues.

O επικεφαλής της Alstom δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις ανησυχίες για παραβίαση κανόνων του ανταγωνισμού.

Οι δυο εταιρείες έχουν πωλήσεις 15,3 δισ. ευρώ αθροιστικά και EBITDA ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

«Η γαλλογερμανική κοινοπραξία στέλνει ένα ισχυρό σήμα με πολλούς τρόπους. Θέτουμε τις βάσεις της συνεργασίας με τους φίλους μας στην Alstom και δημιουργούμε έναν νέο ευρωπαϊκό πρωταθλητή στη σιδηροδρομική βιομηχανία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», ανάφερε ο CEO της Siemens Joe Kaeser.

Από την πλευρά του ο Poupart-Lafarge της Alstom δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ημέρα κλειδί στην ιστορία της Alstom, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως μια πλατφόρμα για την ενοποίηση του σιδηροδρομικού τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα