Για μια θέση εργασίας!

Δεν ξέρω αν είχατε ποτέ τη περιέργεια να σκεφτείτε το πώς θα μπορούσε να ήταν μια Ελλάδα με λιγότερους και μικρότερους φόρους, με γραφειοκρατία στο ελάχιστο δυνατό βαθμό και με μια λειτουργική δημόσια διοίκηση χωρίς σφραγίδες και υπογραφές, με τα αντικίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας να αποτελούν παρελθόν;

Από την πλευρά μου, αντί άλλης απαντήσεως προτιμώ να μιλήσω με ένα παράδειγμα. Να προσπεράσω τα «ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα» και να παραμείνω στο έδαφος της σκληρής ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής

πραγματικότητας με μια δόση αισιοδοξίας. Η τελευταία προέρχεται από την Θεσσαλονίκη από την πρωτοβουλία με το όνομα Techsaloniki. Μια πρωτοβουλία από νέους επιχειρηματίες που διευθύνουν σειρά από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας – στους πιο απίθανους τομείς- με διεθνοποιημένες δραστηριότητες. Τι σημαίνει τούτο; Με απλά λόγια, έχουν επιλέξει να ζουν και να δουλεύουν στην Θεσσαλονίκη, να διατηρούν στη πόλη τους καλοπληρωμένες – σε σχέση με την εποχή και τον ανταγωνισμό- θέσεις εργασίας και να πραγματοποιούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους στη διεθνή αγορά.

Η πρωτοβουλία Techsaloniki για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο απευθύνεται και πάλι στην ακένωτη δεξαμενή γνώσης και ταλέντου που διαθέτει η συγκεκριμένη πόλη προσφέροντας πραγματικές θέσεις εργασίας. Τα μέλη της πρωτοβουλίας επιδιώκουν μέσα από μια ανοικτή και δημόσια διαδικασία αξιολόγησης να βρουν και να ταιριάξουν ανθρώπους και θέσεις!

Και αυτό γιατί δεν φθάνει μόνο να είσαι εκείνος που διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια για τη θέση εργασίας αλλά πρέπει να θέλεις να κάνεις την επιλογή να ενταχθείς σε μια επιχειρηματική οικογένεια με κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ως προς την επιχειρηματική ηθική και τις αξίες της επιχειρηματικής δράσης.

Με τα τούτα και με εκείνα παρέλειψα να αναφέρω τα δεδομένα: Μέσα σε 2 ημέρες – 7 και 8 Οκτωβρίου- θα προσφερθούν προς διεκδίκηση και αξιολόγηση 100 νέες θέσεις καλοπληρωμένης εργασίας που θα αφορούν 15 και πλέον ειδικότητες αιχμής. Αν προστεθούν και άλλες 100 και πλέον που καλύφθηκαν στη διοργάνωση της περασμένης Άνοιξης φθάνουμε κοντά στις 200 και πλέον θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

Με βάση όλα αυτά για σκεφθείτε το αρχικό ερώτημα; Μήπως μια Ελλάδα με φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της νέας διεθνοποιημένης επιχειρηματικότητας που βασίζεται στην έρευνα, την καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής πέραν από προορισμός για ξένες επενδύσεις θα ήταν και ένας τόπος επιλογής για δημιουργία για νέους επιχειρηματίες και νέους επιστήμονες; Σε μια τέτοια προοπτική οι πρωτοβουλίες όπως το Techsaloniki θα άρχιζαν να συγκροτούν τον «πληθυντικό αριθμό» της επιχειρηματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα