Επιφυλακτικές κινήσεις στην Ασία μετά την ομιλία Γέλεν

Πτώση σημειώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια πλην της Κίνας, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα συμπεράσματα από την ομιλία της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, η οποία έδειξε προς νέα αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.


Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,31% παρά την εξασθένηση του γεν έναντι του δολαρίου καθώς

οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και του κλάδου χρηματοοικονομικών σημείωσαν πτώση.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi με οριακές απώλειες 0,06% παρά την άνοδο των περισσότερων μετοχών τεχνολογίας. Η Samsung Electronics με άνοδο 0,46% και η SK Hynix με κέρδη 0,49%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 βρέθηκε υπό πίεση με απώλειες 0,12% κυρίως λόγω της πτώσης που σημειώθηκε στους τομείς της τεχνολογίας πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Στην Κίνα τα ταμπλό σημείωσαν μέτρια κέρδη, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται οριακά κατά 0,03% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει κέρδη 0,37%.

Στις ΗΠΑ, οι αναλυτές εξέλαβαν την ομιλία Γέλεν ελαφρώς επιθετική, μετά τις αναφορές της ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σταδιακά ενόψει «σημαντικής αβεβαιότητας».

Ωστόσο, η επικεφαλής της Fed αναγνώρισε ότι η τράπεζα ίσως έκρινε λανθασμένα τη δύναμη της αγοράς εργασίας και τον πληθωρισμό, προτείνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είναι πιο συγκρατημένη στην απομάκρυνση της πολιτικής που διευκολύνει την οικονομία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Τζ. Γέλεν «Πώς θα πρέπει να διαμορφώνεται η πολιτική όταν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα; Κατά την άποψη μου αυτό ενισχύει το επιχείρημα για σταδιακό ρυθμό στην προσαρμογή »,για να προσθέσει: «Δεν θα ήταν συνετό να κρατήσουμε παγωμένη τη νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%», επισήμανε ωστόσο ότι εάν ο χαμηλός πληθωρισμός επιμείνει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Η πιθανότητα μιας νέας αύξησης επιτοκίων ως το τέλος του έτους, συγκεντρώνει ποσοστό 77,9% σύμφωνα με έρευνα της CME Group.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε σταθερό στα κέρδη που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την ομιλία Γέλεν. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων βρέθηκε στα 93,096, ενώ κατα΄τη διάρκεια της νύχτας έφτασε στο υψηλό των 93,286.

Εναντι του γεν σημείωσε κέρδη με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 112,32 γεν.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν και τις λεπτομέρειες για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποκαλυφθούν απόψε. Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώνει ατομικό φόρο εισοδήματος ύψους 35%.

Όπως δήλωσε στο CNBC ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αν η φορολογική μεταρρύθμιση γίνει σωστά αναμένονται επιπλέον έσοδα 3 τρισ. δολ. στα ταμεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα