Ισλανδία: Στο «στόχαστρο» hedge funds & Goldman Sachs

Σε διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας από την άρση των capital controls η Ισλανδία προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον τόσο της Goldman Sachs όσο και των hedge funds, τα οποία προχώρησαν σε αγορές μεριδίων στις ισλανδικές τράπεζες

συνολικής αξίας 48,8 δισ. κορονών (περί των 450 εκατ. δολαρίων).

Η Arion Bank, η οποία δημιουργήθηκε από τα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης Kaupthing Bank, ανακοίνωσε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, με ποσοστό 10% είναι τα hedge funds Attestor Capital και Taconic Capital Advisors UK, ενώ η Och-Ziff Capital και η Goldman Sachs εξαγόρασαν μερίδια 6,6% και 2,6% αντίστοιχα.

«Πρόκειται για ένα σημείο σταθμό μετά την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τραπεζών», εκτίμησε ο Ισλανδός πρωθυπουργός Bjarni Benediktsson, προσθέτοντας ότι «αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης προς την ισλανδική οικονομία όταν ξένοι επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια στον χρηματοοικονομικό κλάδο».

Οι αγορές καταφθάνουν μετά από λίγες ημέρες από την άρση των capital controls στη χώρα, τα οποία τοποθετήθηκαν όταν η Kaupthing και ακόμη δύο τράπεζες κατέρρευσαν λόγω χρεών ύψους 85 δισ. δολαρίων και οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση την ισλανδική οικονομία. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαμάχη με αμερικανικά funds, τα οποία απαιτούν αποζημιώσεις ύψους 100 δισ. κορονών.

Παράλληλα μέσω των παραπάνω αγορών το ισλανδικό υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίζει κεφάλαια για την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 84 δισ. κορονών το οποίο είχε εκδοθεί μετά την εκκαθάριση της Kaupthing.

H Arion δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Kaupthing τον Οκτώβριο του 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα