Rovnag Abdullayev: Ποδόσφαιρο, τζούντο και... φυσικό αέριο

Πρόεδρος της SOCAR της μεγαλύτερης, κρατικής, ενεργειακής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν , βουλευτής από το 2005 και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Αζερμπαϊτζάν από το 2008.

Διαθέτοντας τα παραπάνω προσόντα ο Rovnag Abdullayev σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «τυχαίος», τόσο σε ό,τι αφορά τη δική του χώρα όσο και την ευρωπαϊκή (και πιθανώς όχι μόνο) αγορά ενέργειας.

Το πρόσφατο «διαζύγιο» μεταξύ της SOCAR και του ΔΕΣΦΑ, καθιστά τον κ. Abdullayev πρόσωπο που απασχολεί έντονα την

ελληνική επικαιρότητα.

Γεννήθηκε πριν από 51 χρόνια (στις 3 Απριλίου 1965) στο Nakhchivan, το 1989 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ξεκίνησε να εργάζεται σε μία σειρά εταιρειών αλλά και projects που αφορούσαν την ενέργεια έως το 2003. Είχε φροντίσει να εκτίσει τη στρατιωτική του θητεία στον Σοβιετικό στρατό (1983-1985), ενώ σπούδασε στο Μηχανολογικό Ινστιτούτο της Μόσχας (Moscow Civil Engineering Institute).

Το 2003 ανέλαβε τη διεύθυνση του Baku Oil Refinery, μετά από διορισμό του σε αυτήν τη θέση από τον τότε πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, heydar Aliyev. Ένα χρόνο μετά αποφάσισε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας τομέας που του αρέσει και ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου Neftchi FC.

Το 2005 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, ενώ παραμένει μέλος της ειδικής επιτροπής Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος του κοινοβουλίου της χώρας του. Ως φαίνεται έπεισε απόλυτα για τα προσόντα του και έτσι την ίδια χρονιά ανέλαβε την προεδρία της State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR).

Παρά το «φορτωμένο» πρόγραμμά του, δεν ξέχασε το ποδόσφαιρο και έτι το 2008 (και μέχρι σήμερα) ανέλαβε την προεδρία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 εκλέχθηκε πρόεδρος και της Ομοσπονδίας Τζούντο της χώρας.

Η... ελληνική του περιπέτεια, πάντως, έληξε άδοξα και μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια έντονων... διακυμάνσεων. Το σίγουρο είναι ότι η αποχώρηση της SOCAR από τον ΔΕΣΦΑ δεν θα πλήξει ούτε τον κ. Abdullayev, ούτε την εταιρεία την οποία διοικεί, αλλά -για μία ακόμη φορά- την αξιοπιστία της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού....

Keywords
Τυχαία Θέματα