Γιατί ο ΣΕΒ είναι πλέον αισιόδοξος

Αισιόδοξη στάση υιοθετεί ο ΣΕΒ, καθώς στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του επισημαίνει τις θετικές εξελίξεις σε ορισμένους βασικούς οικονομικούς δείκτες (μεταποίηση, εξαγωγές, λιανικές πωλήσεις) και τις συνοδεύει μάλιστα με ένα εντυπωσιακό γράφημα το οποίο έχει τον εύγλωττο τίτλο «Ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης!».

Μια μέρα νωρίτερα η Alpha Bank στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της περιέλαβε και μια σύντομη ανάλυση για την εμφάνιση

αναπτυξιακής δυναμικής, με αναφορά στις ενδείξεις θετικής εξέλιξης σε ορισμένα μεγέθη (απασχόληση, επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού και κατασκευών εκτός κατοικιών).
Φαίνεται ότι όσο η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφει μνημόνια και υλοποιεί τις δεσμεύσεις της ο επιχειρηματικός κόσμος αισθάνεται πιο άνετα και δεν το κρύβει.

Ιδού και το απόσπασμα από το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ:

«Αν και η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στο Γ' 3μηνο του 2016 κατά +1,8% οφείλεται εν πολλοίς στην αρνητική εξέλιξη πέρυσι (μείωση του ΑΕΠ κατά -2,2%) λόγω της αντίδρασης της αγοράς στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στοιχεία όγκου Γ' 3μήνου του 2016 στην μεταποίηση χωρίς πετρελαιοειδή (+4,3% έναντι +2,7% το Α' 6μηνο του 2016), στις εξαγωγές πλην καυσίμων (+8,9% έναντι +3,1% το Α' 6μηνο του 2016), στις λιανικές πωλήσεις (+3,8% έναντι -2,2% το Α' 6μηνο του 2016) και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις (-6,1% έναντι -10,5% το Α' 6μηνο του 2016) ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η οικονομία επανέρχεται σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
» Ιδιαίτερα, η αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων χωρίς καύσιμα κατά +3,2% τον Σεπτέμβριο του 2016, έναντι -1,5% πέρυσι, εάν δεν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, αποτελεί την σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει. Η καλή πορεία του προϋπολογισμού αποτελεί αποτέλεσμα, εκτός της πάγιας καθυστέρησης των πληρωμών του κράτους, κυρίως της αυξημένης συμμετοχής των οργανωμένων επιχειρήσεων στην καταβολή του αυξημένου ΦΠΑ καθώς και των αυξημένων φόρων εισοδήματος, ενώ αντίθετα στο δίμηνο είσπραξης του ΕΝΦΙΑ τα έσοδα κυμαίνονται πλέον στα περυσινά επίπεδα. Η αύξηση των καταθέσεων οφείλεται κυρίως σε είσπραξη επιδοτήσεων αγροτών από την Ε.Ε.»

Keywords
Τυχαία Θέματα