Reuters: Μετά από έξι χρόνια λιτότητας οι Έλληνες έπαψαν και να... χαμογελούν

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πέτυχε συμφωνία για το χρέος και την εκταμίευση της δόσης, αλλά οι Έλληνες παραμένουν «παγωμένοι» και οι αγορές επιφυλακτικές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες, τονίζει το πρακτορείου, που αναρωτιούνται εάν όλες οι θυσίες που έχουν κάνει την τελευταία 6ετία τελικά άξιζαν τον κόπο και προκειμένου να αποδείξει την παραπάνω άποψη, παραθέτει δηλώσεις

«απλών» πολιτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «ακόμη και το να πας για ένα καφέ θέλει... σκέψη».

Με δεδομένη και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου, ακόμη και ένας απλός καφές θα καταστεί πιο ακριβός και πιθανώς ακόμη και «είδος πολυτελείας» - τουλάχιστον εάν είναι κάποιος τα τον πιει σε μία καφετέρια – για αρκετούς Έλληνες.

Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος να εμφανίστηκε, μετά το πέρας του χθεσινού Eurogroup, αισιόδοξος ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα επιστρέψει, αλλά αυτές μοιάζουν αρκετά διστακτικές.

Άλλωστε οι αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αν και σημαντικό μέρος της προσπάθειας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ψήφιση των μέτρων από το Κοινοβούλιο, έχει επιτευχθεί.

«Τα σκαμπανεβάσματα αναφορικά με την αβεβαιότητα που επικρατεί δεν πρόκειται να σταματήσουν έως ότου η Ελλάδα κατορθώσει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί», τονίζει ο Carsten Hesse, αναλυτής της Berenberg Bank.

«Μία δυναμική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποτελέσει τη βάση ώστε να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη και επενδυτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», τονίζει με τη σειρά του ο Πλ. Μονοκρούσσος, οικονομολόγος της Eurobank.

Keywords
Τυχαία Θέματα