Reuters: Η πρόοδος είναι αργή - Απίθανη μια συμφωνία στο Eurogroup

Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με στόχο να «ξεκλειδώσουν» τα κεφάλαια για την Ελλάδα και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, προχωρούν πολύ αργά και η συμφωνία δεν είναι πιθανή στο έκτακτο Eurogroup στις 9 Μαϊου, εκτιμούν δύο πηγές κοντά στις συζητήσεις, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως τόνισαν, θα χρειαστεί περισσότερος

χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία τόσο για τις απαραίτητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μεταρρυθμίσεις όσο και για τη συμφωνία στο πακέτο προληπτικών μέτρων που πρέπει να ετοιμάσει η Ελλάδα σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

«Κάνουμε αργή προοδο» δήλωσε στο Reuters η μια από τις δύο πηγές. «Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα χρειαστούν και άλλες εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, θα ήταν επιθυμητό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «κρίσης» εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο, όπως τόνισε, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση έως τα μέσα Ιουλίου, επομένως δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Η δεύτερη πηγή σχολίασε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να «γεφυρωθεί» το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς η Γερμανία επιμένει ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα