Reuters: Απίθανο να μειώσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή πριν τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ιράκ

Ο Οργανισμός εξαγωγών πετελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) είναι απίθανο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές, προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και το Ιράκ προβούν σε αντίστοιχη κίνηση, όπως αναφέρει το Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του ενεργειακού συμβούλου Fereidun Fesharaki, της εταιρείας

FGE.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί περίπου 50% από τα χαμηλά 12 ετών που βρέθηκε πριν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφωνήσουν με την Ρωσία να παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα Ιανουαρίου 2016. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράκ είναι τρεις από τους πέντε κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

«Όλοι γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγή, αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα και είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Fereidun Fesharaki.

«Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να δούμε μείωση της παραγωγής σε διάφορους τομείς» πρόσθεσε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αναμένεται να οδηγήσουν την παραγωγή κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια ανά ημέρα φέτος, δήλωσε ο Fesharaki.

Για τη Ρωσία, είπε: «Δεν βλέπω καμία πιθανότητα για εσκεμμένη ενέργεια, αλλά ίσως τα άσχημα οικονομικά της στοιχεία σε διάφορους τομείς, θα την οδηγήσουν στην μείωση της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα σε 300.000 βαρέλια την ημέρα».

Το Ιράκ έχει μικρό κίνητρο για να προχωρήσει σε περικοπές ενώ οι Ιρανοί σχεδιάζουν να απελευθερώσουν στην αγορά άλλα 500.000 βαρέλια την ημέρα για αν αποφύγουν την διαμάχη με την Σαουδική Αραβία.

Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα τονίζουν ότι ακόμα και να επιτευχθεί το παραπάνω, τα υπέρογκα αποθέματα θα παραμείνουν έως τα τέλη του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα