Renzi: H EE είναι η ορχήστρα που παίζει καθώς βυθίζεται ο Τιτανικός

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi ανακήρρυξε εγχώρια νίκη και αγκαλιάζει έναν πιο κατηγορηματικό και γεμάτο πυγμή ρόλο για το μέλλον.

Σε συνέντευξή του από τη Ρώμη, ο Renzi μίλησε αρνητικά ως προς τις τακτικές άλλων Ευρωπαίων ηγετών αντιμετώπισης των πολλαπλών ευρωπαϊκών κρίσεων, αναφέροντας πως δεν έχουν καθαρή στρατηγική. Αν και οι κριτικοί του υπογραμμίζουν πως το εγχώριο πρόγραμμα του Renzi δεν βρίσκεται καν κοντά στην ολοκλήρωσή του, ο Renzi ανέφερε πως οι υπόλοιποι ηγέτες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του

έτσι ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση.

"Η ΕΕ είναι όπως η ορχήστρα που παίζει όσο βυθίζεται ο Τιτανικός", ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός. "Σήμερα έχουμε προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και βρισκόμαστε σε μία θέση από την οποία μπορούμε να πούμε στους εταίρους μας 'Φίλοι μου, μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη λάθος, γραφειοκρατική προσέγγιση'".

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα όπως και όταν αυτά εμφανιστούν εδώ και ένα χρόνο, με τις ένοπλες συγκρούσεις να γίνονται αισθητές σε Ουκρανία, Λιβύη, και Συρία, και με πρόσφυγες να εισρέουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, τη στιγμή που οι ρυθμιστές προσπαθούν να βρουν λύσεις στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, και οι Βρετανοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν για πιθανό Brexit.

O Renzi υποστηρίζει πως η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει τις χρηματοοικονομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της εκεί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, και να αναγνωρίσει την υστέρησή της σε άλλους τομείς. Αυτό σημαίνει χαλάρωση των προϋπολογισμών έτσι ώστε να χαλαρώσουν οι κοινωνικές πιέσεις που χειροτερεύουν λόγω του προσφυγικού, η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη και η συμφιλίωση με τη Ρωσία.

Η Ιταλία είναι έτοιμη να λάβει έναν πιο "ώριμο ρόλο", σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Roberta Pinotti. Η Ιταλία "εργάζεται για να γίνει ένας από τους κύριους παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο", προσέθεσε.

Η πρώτη προσπάθεια του Renzi να αλλάξει την πολιτική της ΕΕ έγινε τον προηγούμενο Απρίλιο, μετά από τον πνιγμό 700 μεταναστών κοντά στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός απαίτησε βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της εισροής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες του υποσχέθηκαν πλοία και χρηματοδότηση.

Από τότε, ο Renzi κριτικάρει τη Γερμανία και τη Γαλλία οι οποίοι προσπαθούν να έρθουν σε διμερείς συμφωνίες για προβλήματα όπως το προσφυγικό. Ο ίδιος προκάλεσε την Καγκελάριο Merkel λόγω του τουρκικού προγράμματος προς απομείωση των εισροών, ενώ προώθησε την ιδέα της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker έχει υποστεί αρκετή πίεση αφού ο Renzi προωθεί την ιδέα προϋπολογιστικής ελαστικότητας για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας του. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μάλιστα, ο Renzi κάλεσε για προκριματικές εκλογές για την επιλογή του διαδόχου του Juncker, άλλη μία ευθεία βολή κατά της "τεχνοκρατίας" των Βρυξελλών η οποία ο ίδιος υποστηρίζει πως έχει χάσει την επαφή με τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα