LSE: Η ελληνική χρόνια ανεπάρκεια «φούντωσε» την προσφυγική κρίση

Η πολιτική που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά τις δύο τελευταίες 10ετίες δεν αντιμετώπισε ορθά το πρόβλημα, τονίζει η έκθεση

Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν πολύ χαλαρές πολιτικές στο μεταναστευτικό ζήτημα, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευθούν την έλευση στη χώρα ενός φθηνού εργατικού δυναμικού, όπως αναφέρει έκθεση του London School of Economics (LSE).

Σύμφωνα με έκθεση, υπό την αιγίδα του βοηθού καθηγητή Εγκληματολογίας, Λεωνίδα

Χελιώτη, οι ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών έχουν κάνει ελάχιστα προκειμένου να αναμορφώσουν μία ελλειπή μεταναστευτική πολιτική, καθώς προτίμησαν να κρατήσουν «χαλαρούς» κανόνες, με άμεσο στόχο να εκμεταλλευθούν το πολιτικό και οικονομικό status quo που αυτή προσφέρει.

Ο κ. Χελιώτης υποστηρίζει ότι οι πολιτικές που εφάρμοσαν κεντρώες δυνάμεις όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των μεταναστών, οι οποίοι αναλάμβαναν δουλειές με χαμηλές αποδοχές και ακόμη πιο χαμηλό πρεστίζ και διατηρούν εν ζωή την παραοικονομία.

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν πολιτικές που επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα με στόχο να τους εκμεταλλευθούν, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την παράνομη αγορά εργασίας», υποστήριξε ο κ. Χελιώτης μιλώντας στο CNBC.

Αντί να εφαρμόσει αντίθετες πολιτικές, το ελληνικό κράτος εισήγαγε δράσεις και προχώρησε σε πρακτικές που διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, ενώ δεν κατόρθωσαν να εφαρμόσουν ορθά τις πολιτικές του ασύλου ή τις πολιτικές επαναπατρισμού, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση.

Αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους μετανάστες και πρόσφυγες ως χώρα τράνζιτ, τελικά οι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτήν, εξαιτίας ενός συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού.
Σύμφωνα με την Eva Cosse, στέλεχος της Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Huma Right Watch), οι πιέσεις στην Ελλάδα να αναλάβει τόσο όσους ζητούν άσυλο όσο και όσους παράνομους μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στην Ε.Ε., έχει ως κατάληξη «οι αιτούντες άσυλο να βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο».

«Η αποτυχία διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν ορθές και αποτελεσματικές πολιτικές στο μεταναστευτικό, η χρόνια κακοδιαχείριση του συστήματος ασύλου και, πιο πρόσφατα, η οικονομική κρίση εξαιτίας της λιτότητας οδηγεί σε αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει ανθρωπιστική κρίση», υποστηρίζει η κυρία Cosse.

Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ

Στην έκθεση του LSE υποστηρίζεται ακόμη ότι το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αυτής της πολιτικής, με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία συνεχώς διογκούμενη προσφυγική κρίση.

Περισσότεροι από 880.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με την Frontex.

Ο κ. Χελιώτης υποστήριξε στο CNBC ότι υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική εκμετάλλευσης των προσφύγων έχει αρχίσει να υποχωρεί. Αν και αρκετά θα πρέπει εκ νέου να αλλάξουν, ορισμένες από τις πολιτικές διάκρισης για τον τρόπο αντιμετώπισης μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στις ελληνικές ακτές, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει αλλάξει τον τόνο στο debate αναφορικά με το προσφυγικό.

Όμως θα χρειαστούν χρόνια έως ότου οι μετανάστες, οι οποίοι αρκετά συχνά αντιμετωπίστηκαν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις κυβερνήσεις στις δύο τελευταίες 10ετίες, όπως υποστηρίζει όπως και ο τρόπος με τον οποίο η ευρύτερη κοινωνία αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους.

Η έκθεση καταφθάνει σε μία στιγμή που υπάρχουν εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη ροή των προσφύγων και μεταναστών, με την Άγκυρα να καταθέτει πρόταση για πολιτική του «ενός προς ένα» (έναν πρόσφυγα θα δέχεται η Τουρκία και έναν οι χώρες της Ε.Ε.).

Το CNBC στο τέλος του άρθρου του αναφέρει ότι το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού δεν ήταν «εύκαιρο να σχολιάσει το δημοσίευμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα