J&P Αβαξ: Επιστροφή στα κέρδη μετά την αναδιάρθρωση του ομίλου

Η κερδοφορία μετά από χρόνια ζημιογόνων χρήσεων αλλά και η απαλλαγή από την αρνητική δραστηριότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της θυγατρικής Αθηνάς ΑΤΕ, σηματοδότησαν την πορεία της J&P Αβαξ το 2016. Η αναστροφή του αρνητικού κλίματος ήταν ορατή από το α' εξάμηνο του έτους, καθώς ο κατασκευαστικός όμιλος κατάφερε να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 21 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το 2015 η εταιρεία είχε ζημίες

συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. Σημαντικό βήμα εξυγίανσης του ομίλου αποτέλεσε η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της Αθηνά ΑΤΕ στα Εμιράτα, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, κατέστη αναγκαία μετά και την επιβολή των capital controls.

Ο έλεγχος κεφαλαίων προκάλεσε σοβαρές δυσλειτουργίες στην κατασκευαστική εταιρεία λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης και των σχετικών τραπεζικών εγγυητικών επιστολών προκειμένου να συμμετέχει και να διεκδικεί νέα έργα στην περιοχή. Ετσι, η μητρική εταιρεία, ο κυπριακός όμιλος J&P Overseas, αποφάσισε να αγοράσει έναντι συμβολικού τιμήματος το διεθνές κομμάτι της Αθηνάς ΑΤΕ. Η περιο­χή του Περσικού κόλπου αποτελούσε κατά παράδοση προνομιακό πεδίο έργων για τον ισχυρό κυπριακό όμιλο, ο οποίος βάζει πλώρη για την κατασκευή και νέων έργων στην περιοχή, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2022. Σήμερα οι διεθνείς δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν το 32% του συνόλου.

Αντίστοιχα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων του ομίλου ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί από την εταιρεία. Ενας άλλος τομέας όπου η J&P Αβαξ εδραιώνει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της είναι ο ενεργειακός τομέας. Το καλοκαίρι η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τον όμιλο Mass Global Holdings στη Βαγδάτη για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία ενός γιγαντιαίου σταθμού ενέργειας, ισχύος 1.500 MW, στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Ιράκ.

Το έργο μαζί με τον εξοπλισμό που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ιδιώτης θα κοστίσει 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που κερδίζει χωρίς εταίρους ελληνική τεχνική εταιρεία στο εξωτερικό. Η J&P Αβαξ έχει επίσης ολοκληρώσει την κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), χωρητικότητας 125.000 κυβικών μέτρων, στη Μάλτα, ενώ επί ελληνικού εδάφους κατασκευάζει τις δύο από τις τρεις εργολαβίες του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Το έργο αναλήφθηκε την περασμένη άνοιξη σε κοινοπραξία με την ιταλική Bonatti και προβλέπει την κατασκευή 360 χιλιομέτρων αγωγού 48 ιντσών από την Καβάλα μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

To επόμενο διάστημα παραδίδεται και η τρίτη δεξαμενή LNG της Ρεβυθούσας, μέσω της οποίας η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού αυξάνεται από τις 130.000 στις 225.000 κυβικά μέτρα. Συγχρόνως αναβαθμίζονται οι λιμενικές υποδομές ώστε να ελλιμενίζονται μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία.

Στον τομέα των μεγάλων έργων, η εταιρεία έχει συμμαχήσει με τον Ακτωρα και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, οι οποίες θα λειτουργήσουν για 30 χρόνια τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και το τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη, που είναι το πρώτο οδικό έργο που βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα σε πλήρη λειτουργία. Επίσης, συμμετέχει στην Ολυμπία Οδό, που κατασκευάζει την Κορίνθου - Πατρών, και στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., η οποία κατασκευάζει και θα λειτουργήσει το Μαλιακός - Κλειδί. Σε συνεργασία με την Ghella - Alstom, η J&P Aβαξ κατασκευάζει και την επέκταση του μετρό προς Πειραιά, ένα έργο που πέρασε διά πυρός και σιδήρου την τελευταία διετία και προχωρεί με σοβαρές όμως αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα. Oρίζοντας ολοκλήρωσής του τίθεται πλέον το 2020.

askme
Εμφαση στα ενεργειακά έργα

Το καλοκαίρι η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τον όμιλο Mass Global Holdings στη Βαγδάτη για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία ενός γιγαντιαίου σταθμού ενέργειας ισχύος 1.500 MW στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Ιράκ. Το έργο μαζί με τον εξοπλισμό που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ιδιώτης θα κοστίσει 1 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος απαρτίζεται από 15 θυγατρικές με πολύ μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων

Αναδημοσίευση από την ειδική έκδοση Business Stories του Πρώτου Θέματος (1η Ιανουαρίου 2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα