Alpha Bank: Επιστροφή στην κερδοφορία και ισχυρή κεφαλαιακή θέση

Κατά το 2016, η Alpha βελτίωσε την αποδοτικότητά της και διατήρησε αμετάβλητη την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια. Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η τράπεζα παρουσίασε ενισχυμένη κερδοφορία με κέρδη μετά από φόρους στα 41,2 εκατ. ευρώ. Τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 4,2% το εννεάμηνο του 2016, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής επίδοσης και της αύξησης της αποδοτικότητας. Η αύξηση των καταθέσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας

από την πώληση ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) οδήγησαν στον περιορισμό της χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες το γ' τρίμηνο σε 20,8 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ELA) στο τέλος Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 14,2 δισ., μειωμένη κατά 5,4 δισ. από την αρχή του έτους.

To 2016 ήταν ένα ακόμη έτος σημαντικών διακρίσεων στην άνω των 135 ετών τραπεζική πορεία της. Μεταξύ άλλων: Η Alpha Bank αναδείχθηκε Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα για το 2016, στο πλαίσιο των Awards for Excellence 2016 του περιοδικoύ «Euromoney». Eπίσης, τον Ιούνιο 2016, στο πλαίσιο της ετήσιας διεθνούς δημοσκόπησης της εταιρείας Extel, κατέλαβε την 1η θέση στην Ελλάδα και την 11η πανευρωπαϊκά στον τομέα του Investor Relations μεταξύ 28 εταιρειών και 137 ευρωπαϊκών τραπεζών αντιστοίχως. Παράλληλα, κατά το 2016 η Alpha Bank απέσπασε 14 διακρίσεις για τις προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και την ευρύτερη ψηφιακή της παρουσία, με σημαντικότερο τo βραβείο Digital Bank of Distinction for Western Europe, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Best Digital Banks 2016 του περιοδικού «Global Finance».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καινοτομίας στις συναλλαγές αποτελεί το ψηφιακό πορτοφόλι my Alpha wallet που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πληρωμών μέσω καρτών και παρέχει μέγιστη ασφάλεια, ταχύτητα και ευκολία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών στοχεύει και η πρωτοποριακή υπηρεσία πληρωμών Masterpass, που διατίθεται διεθνώς από τη Mastercard® και παρέχεται από τον Απρίλιο 2016 στις συνεργαζόμενες με την Alpha Bank επιχειρήσεις μέσω της αναβαθμισμένης υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου Alpha e-commerce. Για τις μικρές επιχειρήσεις η Alpha Bank δημιούργησε τον αλληλόχρεο λογαριασμό κεφαλαίου κίνησης My Alpha POS Credit Line, ο οποίος προσφέρει άμεση ενίσχυση της ρευστότητας και δυνατότητα χρηματοδότησης για κεφάλαιο κίνησης. Τέλος, το 2016 συμπληρώθηκαν δέκα έτη επιτυχημένης πορείας του προγράμματος Bonus της Alpha Bank, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιβράβευσης στην ελληνική αγορά. Στο διάστημα αυτό περισσότεροι από 1.000.000 πελάτες έχουν επωφεληθεί και άνω των 4.500.000 εξαργυρώσεις Bonus πόντων έχουν πραγματοποιηθεί σε 4.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και online σε επιλεγμένους συνεργάτες.

Η Alpha, παράλληλα με την υπεύθυνη επιχειρηματική δράση της, υποστηρίζει την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μέσω των Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της διοργάνωσης εθελοντικών εκδηλώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας με τη συμμετοχή του προσωπικού της τράπεζας.

Τα σημαντικότερα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι τα κάτωθι:

Το πρόγραμμα «Χέρι Βοηθείας» υποστηρίζει από το 2012 ευπαθείς ομάδες (απόρους, πολυτέκνους, ηλικιωμένους) και έχει προσφέρει έως σήμερα 19.000 τροχήλατα σακίδια με τρόφιμα σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία» ξεκίνησε το 2014 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αγονη Γραμμή Γόνιμη». Aπό την έναρξη του προγράμματος έως σήμερα έχουν παραδοθεί ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός και ιατρικά μηχανήματα σε τοπικά ιατρεία 20 νησιών.

Το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» στοχεύει στην αποκατάσταση και τη συντήρηση γλυπτών, εμβληματικών ιστορικών κτιρίων και μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους. Από το 2013 έχουν αποκατασταθεί πλήρως 25 αγάλματα και μνημεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το 2016 επεκτάθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με την προσφορά συστήματος καθαρισμού και ειδικών υλικών για την αποκατάσταση φθορών σε μνημεία και δημόσιους χώρους της πόλης. Οι δραστηριότητες του προγράμματος για το 2016 συνεχίζονται με την πρωτοβουλία «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία» Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Alpha Bank, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κολεγίου Ανατόλια και της ΧAΝΘ.

Το πρόγραμμα «Μαζί με τα Παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο» αφορά στη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και ξεναγήσεων αποκλειστικά για παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 14 εκδηλώσεις.

askme

Πώς εξελίχθηκε το 2016 για την Alpha Bank;

Η Alpha Bank το 2016 κατάφερε να βελτιώσει την αποδοτικότητά της και να διατηρήσει αμετάβλητη την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια. Το τρίτο τρίμηνο του έτους η τράπεζα παρουσίασε ενισχυμένη κερδοφορία, με κέρδη μετά από φόρους 41,2 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τις καταθέσεις και να περιορίσει την εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Αναδημοσίευση από την ειδική έκδοση Business Stories του Πρώτου Θέματος (1η Ιανουαρίου 2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα