JP Morgan: Στις 2 Ιουνίου επανέρχεται το waiver - Kρίσιμη η διαχρονική πειθαρχία για την Ελλάδα

Του Παν. Μπουσμπουρέλη

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τους Ευρωπαίους να δεσμεύονται ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα υπό συγκεκριμένη στενή καθοδήγηση για τα επόμενα 6-8 χρόνια, κρίσιμη είναι η μακροχρόνια ανταπόκριση της χώρας μας και το ΔΝΤ γίνεται ένας τζούνιορ συνέταιρος (partner). Αυτά είναι τα βασικά σημεία της έκθεσης της JP Morgan για το αποτέλεσμα

του Eurogroup. Σαν θετική εξέλιξη που βλέπει ο οίκος αναφέρει την πίεση που ασκείται στην χώρα,ώστε η οποιαδήποτε κυβέρνηση μετά την συμφωνία να είναι αναγκασμένη να πειθαρχεί στο πρόγραμμα.

Παράλληλα εξασφαλίζει τις προυποθέσεις για μια ελεγχόμενη επιστροφή της οικονομίας στις αγορές με δίχτυ ασφαλείας ώστε να άρει αβεβαιότητες για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Σημειώνει επίσης ότι στις 2 Ιουνίου η ΕΚΤ επαναφέρει το λεγόμενο waiver στο σύστημα και άρα οι ελληνικές τράπεζες επανέρχονται στην φθηνότερη χρηματοδότηση. Αναμένεται επίσης τότε να ξεκαθαρίσει η κεντρική τράπεζα την στάση της για τα ελληνικά ομόλογα.

Η αμερικανική τράπεζα εκφράζει επίσης την έκπληξή της για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Θεωρεί ότι ο στόχος του 3,5% σαν πρωτογενές πλεόνασμα είναι απλά ηρωικός για δεκαετίες, όπως επίσης ότι και το 1,5% θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους με τις παραδοχές που κάνει για την πορεία της οικονομίας.

Σημειώνει δε ξεκάθαρα ότι με βάση τις αναγκαίες προυποθέσεις (conditionality) οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά την εκτέλεση του προγράμματος το 2018. Προσθέτει δε ότι όλα τα εργαλεία από αγορά χρέους του ΔΝΤ από τον ESM, μέχρι και την χρήση των 20 δισ αλλά και την επιστροφή κερδών από ομόλογα των ελληνικών τραπεζών θα χρησιμοποηθούν σαν μαξιλάρια για την υποστήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές την περίοδο 2019-2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα