Την εξαγορά της Generali μεθοδεύει η Intesa Sanpaolo

Η Intesa Sanpaolo ανακοίνωσε ότι εξετάζει να προχωρήσει σε συγχώνευση με την ασφαλιστική Assicurazioni Generali, μέσω της εξαγοράς της δεύτερης. Αυτό το deal εάν τελικά ευοδωθεί, αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Ιταλίας, μέσω της ενοποίησης της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζάς της με τη Νο1 ασφαλιστική.

«Η διοίκηση της τράπεζας

εξετάζει πιθανή συγχώνευση με την Assicurazioni Generali», ανακοίνωσε η Intesa. «Η τράπεζα ενδιαφέρεται για τη βιομηχανική ανάπτυξη στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, της ιδιωτικής τραπεζικής και της ασφάλισης μέσω συνεργιών με τα τραπεζικά της δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων και διεθνών συνεργασιών», αναφέρεται επίσης.

Η Intesa έσπασε τη σιωπή της μετά από πληροφορίες που διακινούνταν τις τελευταίες ημέρες στον ιταλικό Τύπο, οι οποίες ανέφεραν ότι ετοιμάζει μια συμφωνία – πιθανώς την εξαγορά της Generali από κοινού με τη γερμανική Allianz. Η μετοχή της Generali σημείωσε άνοδο, ενώ, αντίθετα, της Intesa υποχώρησε λόγω ανησυχιών των αναλυτών και των επενδυτών για τα οφέλη μιας συγχώνευσης.

Η Generali έχει αγοραία αξία 24 δισ. ευρώ, πάνω από τη μισή αξία των ίδιων κεφαλαίων της Intesa. Generali και Allianz αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, πριν την ανακοίνωση της Intesa.

Σύμφωνα πάντως με τον David Herro, τον επικεφαλής επενδύσεων της Harris Associates, που κατέχει το 2,8% της Intesa, «η φημολογούμενη συγχώνευση φαίνεται ανακόλουθη με τα στρατηγικά σχέδια που είχε ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα η τράπεζα».

Χθες και σήμερα πάντως, η ρυθμιστική αρχή του ιταλικού χρηματιστηρίου, συναντά στελέχη της Intesa και της Generali, ενώ στις συναντήσεις έχουν κληθεί και στελέχη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, της UniCredit, εν μέσω φημών ότι μπορεί να εμπλακεί και αυτή στη συμφωνία.

Όπως σημειώνει ο Fabrizio Spagna, γενικός δ/ντής της Axia Financial Research, η συμφωνία ίσως να είναι μια πρωτοβουλία με πολιτικά κίνητρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χρηματοοικονομικός κολοσσός που θα αποτρέψει τα «ξένα αρπακτικά» από την απόκτηση της Generali. Ως ενδιαφερόμενη έχει αναφερθεί από τον ιταλικό Τύπο και ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός Axa.

Keywords
Τυχαία Θέματα