H κλιματική αλλαγή απειλεί και τους οινοπαραγωγούς

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την θερμοκρασία παγκοσμίως, ενώ οι επιστήμονες έχουν αποδείξει προ πολλού πως για όλο αυτό φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Τώρα πια μιλούν ακόμη και τα σταφύλια, τα οποία είναι πάρα πολύ ευπρόσβλητα στην αλλαγή του κλίματος. Οι οινοπαραγωγοί με όνομα και ιστορία συνήθως παράγουν πολύ καλά κρασιά όταν οι βροχές έρχονται νωρίς και η ξηρασία που έπεται επιτρέπει στα σταφύλια να ωριμάσουν "πίνοντας" το νερό της γης. Δύο επιστήμονες της NASA, του Columbia's Earth

sciences center και του Harvard έχουν συγκεντρώσει δεδομένα για τις σοδειές σταφυλιών για τα τελευταία 400 χρόνια, δείχνοντας τα trend που λαμβάνουν χώρα λόγω των αλλαγών της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, συμπεραίνει πως η αύξηση της θερμοκρασίας από το 1980 έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα σταφύλια. Δεν χρειάζεται πια να βασίζονται στην ξηρασία αφού οι θερμοκρασίες είναι ήδη πιο υψηλές. Τα καλά νέα είναι πως έχει υπάρξει μία προσωρινή αύξηση της ποιότητας των κρασιών. Τα άσχημα νέα είναι πως αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί, όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα