Σε κλοιό τρόμου η Ευρώπη – Αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ολόκληρη η Ευρώπη, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της ΕΕ, πολύ δε περισσότερο και λόγω του Πάσχα των Καθολικών, καθώς έχουν αυξηθεί τα ταξίδια και οι μετακινήσεις. Οι μεταφορές έχουν παγώσει, ενώ οι αρχές ζητούν από τον κόσμο να μην κυκλοφορεί στους δρόμους, όπου έχουν αναλάβει δυνάμεις του στρατού.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο κτήριο της Κομισιόν

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας και στο κτήριο του ΝΑΤΟ

στις Βρυξέλλες, με τον εκπρόσωπο Στόλτενμπεργκ να κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για άνανδρες επιθέσεις. Όπως είπε «αισθάνομαι βαθύτατα λυπημένος από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Η σκέψη μου είναι με εκείνους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα».

Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας και στα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου. Τα αεροπλάνα έχουν καθηλωθεί, οι σταθμοί μετρό έχουν κλείσει, ενώ η Eurostar ανέστειλε όλα τα δρομολόγια από και προς τις Βρυξέλλες. Πριν λίγο, Γαλλία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι σφραγίζουν τα σύνορα με το Βέλγιο.

Έκτακτα υπουργικά συμβούλια λαμβάνουν χώρα σε Γαλλία, Ολλανδία και Βρετανία, ενώ Δανία και Σουηδία ενισχύουν το επίπεδο ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους δημόσιους χώρους.

Το Παρίσι ήταν το πρώτο που ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, με προτεραιότητα το αεροδρόμιο ντε Γκωλ, επιφυλακή και στην Ιταλία, «σοκαρισμένο» το Λονδίνο που συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός συγκάλεσαν συνεδρίαση το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας για την εξέταση της κατάστασης.

Πριν από λίγο, σε διάγγελμα ο πρόεδρος Ολάντ επισήμανε πως ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να κηρύξει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Αυξήθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο κεντρικό αεροδρόμιο του Παρισιού, το Σαρλ ντε Γκωλ αλλά ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και στο Ορλί. Ενίσχυση μέτρων και στο αεροδρόμιο της Τουλούζης.

Με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον βελγικό λαό. Παράλληλα, τονίζει ότι με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, δέχτηκε χτύπημα όλη η Ευρώπη.
Στην Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι λίγο μετά τις επιθέσεις συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη (το λεγόμενο «COBRA») που θα εξετάσει τα γεγονότα στις Βρυξέλλες.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι η Γαλλία ζητεί να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις «σοβαρές επιθέσεις» στις Βρυξέλλες, για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Συνολικά 400 επιπρόσθετοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και θα επικεντρωθούν επίσης εκ νέου οι περιπολίες του στρατού στους χώρους των δημόσιων μέσων μεταφοράς, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός μετά την έκτακτη αυτή σύνοδο με τον πρόεδρο Ολάντ.
Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά υψηλή» απειλή για την ασφάλειά της, κατέληξε ο ίδιος.

Στην Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι λίγο μετά τις επιθέσεις συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη (το λεγόμενο «COBRA») που θα εξετάσει τα γεγονότα στις Βρυξέλλες.

Λίγο νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και τις ανησυχίες του για τις επιθέσεις.

Στην Ιταλία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για επιθέσεις ήδη από το μακελειό στο Παρίσι, διατάχθηκε ήδη αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Προτεραιότητα δίνεται στο Fiumicino της Ρώμης, όπου η επιφυλακή αυξήθηκε στο ύψιστο επίπεδο (όντας ενισχυμένη ήδη μετά το Νοέμβριο).

Στην Ολλανδία, ο στρατός ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας όπως και στα σύνορα - κυρίως προς την βελγική πλευρά.

Και η Ρωσία προχωρά σε «επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας» στα αεροδρόμια της ρωσικής επικράτειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σολόκοφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα