Glencore: Υπόσχεται «σπέσιαλ» μέρισμα στους μετόχους

Το 2016 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη Glencore, η οποία με την ανακοίνωση της ανόδου κατά 48% στα ετήσια κέρδη ολοκληρώνει μια μεγάλη στροφή που έκανε στις επιχειρήσεις της το τελευταίο διάστημα.

Την περσινή χρονιά η αξία της μετοχής της διπλασιάστηκε και η εταιρεία επέστρεψε στην πολιτική συγχωνεύσεων και εξαγορών με τις πρόσφατες συμφωνίες με Congo και Rosneft.

Η εταιρεία

παραγωγής άνθρακα ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη διανομή «σπέσιαλ» μερίσματος στους μετόχους της φέτος λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων. Ο 60χρονος δισεκατομμυριούχος, Ivan Glasenberg, που ηγείται της εταιρείας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήρθε η στιγμή να ανταμειφθούν οι μέτοχοι , μετά από δυο δύσκολα χρόνια. Στον αρχικό σχεδιασμό ήταν να πληρωθεί σχεδόν 1 δισ. δολ. το 2017 με μέρισμα 3,5 σεντς ανά μετοχή τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο.

Ο Glasenberg κατάφερε να κάνει τη Glencore να ανακάμψει από την κρίση του 2015, όταν οι μέτοχοι άρχισαν να ξεπουλούν τις μετοχές λόγω ανησυχιών ότι το υψηλό χρέος της δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, έναν χρόνο μετά τα επίπεδα χρέους έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ λόγω της πώλησης assets, της μείωσης δαπανών και της ανόδου των εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η Glencore ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά κέρδη, Ebitdaκαι καθαρά χρέος, ξεχωρίζοντας από τους ανταγωνιστές της και είναι έτοιμη για ένα ισχυρό 2017.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν πέρυσι κατά 48% στο 1,99 δισ. δολ, έναντι πρόβλεψης για 1,59 δισ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα