Frontex: Μισό εκατομμύριο μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα το δ' τρίμηνο του 2015

Περίπου μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους κινήθηκαν βόρεια, προς τα σύνορα με τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Frontex.

Συγκεκριμένα, η Frontex κατέγραψε 484.000 μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα

από την Τουρκία την περίοδο Οκτώβριο – Δεκέμβριος 2015 και 466.000 στη Δυτική Βαλκανική οδό στα σύνορα της Σερβίας με την Κροατία.

Ο συνολικός αριθμός παράνομης διάσχισης των ευρωπαϊκών συνόρων ανήλθε συνολικά σε 978.300 το δ' τρίμηνο, ένα νούμερο ρεκόρ που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά, όλα τα χρόνια που η Frontex κρατάει τέτοιου είδους αρχεία, δηλαδή από το 2007.

Από αυτούς που ήρθαν στην Ελλάδα, και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το 46% δηλώνει συριακή υπηκοότητα και το 28% αφγανική.

Παράλληλα, η Frontex κατέγραψε μείωση των αφίξεων στην Ιταλία από τη Λιβύη αλλά σημαντική αύξηση στην Ισπανία από το Μαρόκο, αν και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στην Δυτική Μεσογειακή Οδό, έγιναν 2.800 παράνομα «περάσματα» το δ' τρίμηνο, ένας αριθμός ρεκόρ για την εποχή και διπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα