Eurobank: Στάσιμη η οικονομία στο α' τρίμηνο

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί το πρώτο βήμα έτσι ώστε να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα

Για στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους κάνει λόγο στην ανάλυσή της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank, παραθέτοντας μία σειρά από δείκτες που καταγράφουν την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank

«η ελληνική οικονομία εισήλθε σε ένα μονοπάτι στασιμότητας τα 2 τελευταία χρόνια. Μετά από τη «μεγάλη ύφεση» της περιόδου 2007-2013 (σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ -26,49%) ακολούθησαν 24 μήνες στους οποίους η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,42%. Ως γνωστόν, η εν λόγω πορεία δεν ήταν ομοιόμορφη.

Το κόστος ευκαιρίας που πηγάζει από τη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η απώλεια παραγωγής, εισοδήματος, απασχόλησης, φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου, κοινωνικών παροχών και δημοσίων έργων κ.α., δεν είναι διόλου ασήμαντο αν αναλογιστούμε πως οι σύγχρονες οικονομίες της αγοράς δύναται να μεγεθύνονται υπό φυσιολογικές συνθήκες με ρυθμούς της τάξης του 1,8% και 2,0%.

Όταν αναφερόμαστε σε θέματα οικονομικής μεγέθυνσης η σωστή σύγκριση για την απόδοση μιας οικονομίας δεν είναι με το που βρισκόταν στο παρελθόν αλλά με το που θα μπορούσε να είναι στο παρόν. Με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η στασιμότητα – ύφεση να συνεχιστεί το 2016 (π.χ. το ΙΟΒΕ, η ΕΕ και το ΔΤΝ προβλέπουν ύφεση της τάξης του -1%, -0,7% και -0,6% αντίστοιχα) το κόστος ευκαιρίας για την ελληνική οικονομία μεγεθύνεται.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί το πρώτο βήμα έτσι ώστε να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, να μειωθεί η αβεβαιότητα και να μην υπάρξει πρόβλημα στις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου.

Ωστόσο, αυτά είναι στοιχεία που αφορούν τη βραχυχρόνια περίοδο. Υπό το πρίσμα της μακροχρόνιας περιόδου (δηλαδή αν ο προγραμματισμός που κάνουμε δεν είναι «μυωπικός») η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία στο μέλλον. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ένας σημαντικός παράγοντας που δύναται να οδηγήσει μια οικονομία σε ένα υψηλότερο μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης είναι η βελτίωση της ποιότητας των θεσμών της (π.χ. μείωση της γραφειοκρατίας, εξάλειψη της διαφθοράς, θέματα δικαιοσύνης κ.α.).

Βάσει δημοσιευμένων στοιχείων που αφορούν τους πρώτους μήνες του 2016, η στασιμότητα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να συνεχιστεί το 1ο τρίμηνο 2016: 1ον ενισχύθηκε ο αποπληθωρισμός το Μάρτιο 2016, 2ον το ποσοστό ανεργίας κατέγραψε μηνιαία αύξηση τον Ιανουάριο 2016 (στο 24,45% από 24,26% το Δεκέμβριο 2015), 3ον σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι εξαγωγές σημείωσαν ετήσια πτώση -6,95% (-€142,33 εκατ.)

το Φεβρουάριο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +1,86% (+€64,95 εκατ.), 4ον ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση -3,17% το Φεβρουάριο 2016, 5ον Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI έκλεισε στις 49,0 μονάδες δείκτη (ΜΔ) το Μάρτιο 2016 υποδηλώνοντας ύφεση στο μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα και 5ον ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο σημείωσε ετήσια μεταβολή -2,19% τον Ιανουάριο 2016».

Keywords
Τυχαία Θέματα