Ανεβάζουν ξανά το ΦΠΑ στα γηροκομεία

της Ελένη Στεργίου

Χαριστική βολή σε 100 νόμιμα γηροκομεία αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ΦΠΑ, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα. Τα κέντρα φιλοξενίας κινδυνεύουν με λουκέτο αφού απειλούνται από το αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες- για νέα αύξηση του ΦΠΑ στις μονάδες

φροντίδας ηλικιωμένων - κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο 10.000 μη αυτοεξυπηρετούμενοι ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνιες σοβαρές παθήσεις όπως άνοια και Alzheimer. Μάλιστα, η είδηση έσκασε σαν βόμβα στις οικογένειες των ηλικιωμένων, αφού είχαν προηγηθεί διαβεβαιώσεις υπουργών της κυβέρνησης ότι η πρώτη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% είχε γίνει «κατά λάθος» και ότι επίκεινται διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με το Σωματείο φροντιστών-συγγενών ατόμων με άνοια Alzheimer και συναφών διαταραχών, μια ενδεχόμενη νέα αύξηση θα οδηγήσει μαθηματικά στο κλείσιμο των 100 νόμιμων γηροκομείων αφού δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα τα οποία επιβαρύνονται από το αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, θα οδηγήσει τους ηλικιωμένους σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους στα γηροκομεία, οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ήδη τα όρια του κόστους

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε αναφερθεί στην ανάγκη να ακυρωθεί η τότε αύξηση του ΦΠΑ δεδομένου και του μικρού ισοδύναμου (λιγότερο από 2 εκ το χρόνο) ενώ είχαν υπάρξει κοινές τροπολογίες μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα