Eurobank: Πιστωτικά θετική η πώληση των δανείων λέει η Moody's – Τι σηματοδοτεί

Ως πιστωτικά θετική κρίνει ο οίκος αξιολόγησης την πώληση του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum Justitia AB που ανακοίνωσε η Eurobank.

Όπως σημειώνει, η κίνηση αυτή μειώνει κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ τα εντός ισολογισμού μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και βοηθά την τράπεζα να καλύψει τους στόχους για τη μείωση τους στο τέλος της χρονιάς στα 18,8 δισ ευρώ από 22,1 δισ που

ήταν τον Ιούνιο και να πάρει μία ανάσα απ' τις σημαντικές πιέσεις που δέχεται αναφορικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της.

Επιπρόσθετα, όπως υπογραμμίζει, η συναλλαγή προσφέρει την πιθανότητα στην τράπεζα να κερδίσει έσοδα από προμήθειες από τη διαχείριση των εν λόγω προβληματικών δανείων μέσω της θυγατρικής της, ενώ δεν έχει επίπτωση στο εισόδημα και το κεφάλαιό της.

Όπως σημειώνει η Moody’s, είναι η πρώτη πώληση αυτού του είδους στην Ελλάδα και ανοίγει τον δρόμο για τις άλλες τράπεζες. Τονίζεται ότι μόνο τα 620 εκατ. ευρώ είναι στον ισολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη διαγραφεί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αν και η πώληση γίνεται περίπου στο 3% της αξίας, η συναλλαγή δεν επηρεάζει αρνητικά την τράπεζα, καθώς τα 620 εκατ. ευρώ που ήταν στον ισολογισμό έχουν ήδη υψηλές προβλέψεις.

Η Moody’s περιμένει η τιμολόγηση της συγκεκριμένης συναλλαγής να θέτει ένα πλαίσιο τιμής για ανάλογες κινήσεις άλλων τραπεζών πάνω σε μη εξασφαλισμένα προβληματικά δάνεια λιανικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα