CNBC: Λάθος μία πρόωρη ελληνική έξοδος στις αγορές

Αν και η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προετοιμάζεται πυρετωδώς για έξοδο στις αγορές, κορυφαίος αναλυτής, μιλώντας στο CNBC, υποστηρίζει ότι μία «πρόωρη έξοδος» θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό λάθος.

«Η επιστροφή στις αγορές πολύ νωρίς είναι ένα μεγάλο λάθος. Η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει ένα ιδιαίτερα υψηλό risk premium αρκετών εκατοντάδων μονάδων βάσεων

και μάλιστα για μεσοπρόθεσμο δανεισμό. Όλη η χρηματοδότηση της Ελλάδας από ιδιώτες πιθανώς να ωριμάζει πριν από τα δάνεια που έχει λάβει από την Ευρώπη», επισημαίνει ο Daniel Gros, επικεφαλής του Center for European Policy Studies.

Σαφώς, όπως σημειώνει το CNBC, η έκδοση ομολόγων είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα προκειμένου να σταθεί μόνη στα πόδια της. Η προηγούμενη έκδοση έγινε το 2014.
Ο κ. Gros προσθέτει ότι «η επιστροφή στην αγορά είναι σημαντική, αλλά θα έλεγα ότι είναι ένα σημαντικό λάθος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην πάνε όλα όπως έχουν σχεδιαστεί και τότε η χώρα θα χρειαστεί και ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης».

Παράλληλα πηγές με γνώση της όλης υπόθεσης υποστηρίζουν στο αμερικανικό δίκτυο ότι «δεν γνωρίζουμε εάν η Ελλάδα θα προσπαθήσει να επιστρέφει στις αγορές την επόμενη εβδομάδα ή θα περιμένει μέχρι το φθινόπωρο».

Πάντως από την πλευρά του ο Bill Blain, κορυφαίο στέλεχος της MINT Partners, υπογραμμίζει σε report του ότι «επενδυτικοί τραπεζίτες έχουν κατακλύσει την Αθήνα και προσπαθούν να πείσουν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να τους δώσει την ανάληψη έκδοσης ομολόγων όταν η χώρα επιτρέψει στις αγορές. Αναμένουμε μία έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,5% την επόμενη εβδομάδα. Ό,τι και να πιστεύετε θεωρώ ότι θα είναι μία εξαιρετικά επιτυχημένη συμφωνία. Με κουπόνι 4,5% ή και παραπάνω κανείς δεν θα μπορεί να αντισταθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα