Brexit: Βουτιά της στερλίνας θα συμπαρασύρει και το ευρώ

Το Brexit είναι ευρωπαϊκή και όχι μόνο βρετανική υπόθεση, προειδοποιούν οι αναλυτές

Το βρετανικό δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την Ε.Ε. δεν αποτελεί απειλή μόνο για τη στερλίνα αλλά για το σύνολο των αγορών συναλλάγματος της Ευρώπης.

Η στερλίνα εμφάνισε τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου από το 2010 τη Δευτέρα, με το ευρώ, όμως, να είναι το νόμισμα με τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση.

Το κόστος των options για hedging

στο ευρώ έχουν επίσης ενισχυθεί. Η έξοδος της Βρετανίας θα πλήξει το εμπόριο και μπορεί να ενθαρρύνει και άλλα μέλη της Ε.Ε. να επαναδιαπραγματευθούν τη σχέση τους με την Ένωση, κάτι το οποίο θα πλήξει ακόμη περισσότερο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Εάν αυξηθεί ο κίνδυνος του Brexit, θα αυξηθούν και για το ευρώ», τόνισε ο Daragh Maher, επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος της HSBC Holdings και προσθέτει «πιθανώς όχι στην ίδια έκταση με αυτούς για τη στερλίνα αλλά με ανάλογη ένταση».

Αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα χαρεί να δει το ευρώ να υποχωρεί, καθώς θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, το να αποδυναμώνεται ένα νόμισμα λόγω συστημικών κινδύνων δεν είναι και το καλύτερο.
Έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση θα θέσει υπό αμφισβήτηση το σύνολο του ευρωπαϊκού project, εκτιμά ο Frederik Ducrozen, οικονομολόγος της Banque Pictet & Cie.

Οι προσπάθειες Ντράγκι

Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναιμική ανάπτυξη και να προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση χρέους. Ο Ντράγκι έχει υποσχεθεί ότι θα ρίξει πάνω από ένα τρισ. ευρώ στις αγορές προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και μπορεί να μειώσει σε αρνητικό επίπεδο τα επιτόκια, στην προσπάθειά του να στηρίξει τον πληθωρισμό.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετεί την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,08 δολ. έως τις 31 Μαρτίου και παραμονή της σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Το Brexit δεν είναι μόνο βρετανική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή», εκτιμά ο Donal Kinsella, επικεφαλής στο τμήμα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Henderson Global Investors, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 130 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα