PwC: Μόλις το 6% των κορυφαίων εταιρειών έχει τοποθετήσει Επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας

Οι ευρωπαϊκές πελατοκεντρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους κλάδους ΜΜΕ και ψυχαγωγίας, τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων είναι πιο πιθανό να έχουν ορίσει Επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας, σύμφωνα με έρευνα της της Strategy&, του κλάδου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής της PwC.

Σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 6% των 1. 500 κορυφαίων παγκοσμίως εταιρειών έχουν ορίσει Επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας

(Chief Digital Officer - CDO) στους οποίους έχει ανατεθεί η επίβλεψη της ψηφιοποίησης των δραστηριοτήτων τους και το ποσοστό αυτό συνεχώς αυξάνεται.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν οι εταιρείες ΜΜΕ και ψυχαγωγίας με ποσοστό 13%, ενώ ακολουθούν οι εταιρείες τροφίμων και ποτών με 11% και οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων με 9%.

Επίσης η έρευνα δείχνει ότι οι εταιρείες στην Ευρώπη προσλαμβάνουν Επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με άλλες περιοχές (13% στην Ευρώπη έναντι 7% στη Βόρεια Αμερική, 5% στη Νότια και Λατινική Αμερική, 3% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 2% στη Μέση Ανατολή και την Αφρική).

Η μελέτη 2015 Chief Digital Officer Study εξετάζει τις 1.500 κορυφαίες εισηγμένες και μη εταιρείες από όλο τον κόσμο με βάση τα έσοδα τους, για να προσδιορίσει με ακρίβεια πόσες από αυτές τις εταιρείες διαθέτουν Επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας (CDO), ποιοι είναι αυτοί και τι θέση κατέχουν αυτοί οι ρόλοι στην ιεραρχία.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες προπορεύονται στον διορισμό CDO. Το ποσοστό των εταιρειών που απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζόμενους και οι οποίες έχουν ήδη διορίσει CDO κυμαίνεται μεταξύ 7% και 9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μικρότερες εταιρείες κυμαίνεται μεταξύ 1% και 3% Από τους 86 CDO που εντοπίσαμε, οι 31 διορίσθηκαν την περασμένη χρονιά, μια αύξηση που υποδηλώνει ότι όλο και περισσότερες κορυφαίες εταιρείες πιστεύουν στην ανάγκη διορισμού ενός ανώτερου στελέχους που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες και θα έχει υπό την ευθύνη του τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας μέσω της πλήρους ενσωμάτωσης των ψηφιακών τεχνολογιών. 2 από 3 Όμως, οι περισσότερες εταιρείες δεν καταφέρνουν να προσθέσουν στη διοικητική τους πυραμίδα τον ρόλο του Επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας αρκετά έγκαιρα.

Όπως σχολιάζει ο Roman Friedrich, μέλος της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη της Strategy& και partner της PwC Germany: «Παρά την κυριαρχία της ψηφιακής τεχνολογίας στην ποπ κουλτούρα, η πλειοψηφία των εταιρειών δεν έχει ακόμη αναθέσει σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος την αρμοδιότητα να επιβλέπει τις ψηφιακές προσπάθειες που πραγματοποιούνται σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της επιχείρησης. Αντίθετα, οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να διαχειριστούν την ψηφιακή αλλαγή σε επίπεδο λειτουργιών, γεωγραφικών τομέων και επιχειρησιακών μονάδων».

Στις εταιρείες που υπάρχουν Επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας, πάνω από το 80% αυτών προσλήφθηκαν από το 2012 και μετά ενώ το 40% αυτών ανήκουν στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχίας (C-suite). Σύμφωνα με τη μελέτη, το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι ο ρόλος της βαθμίδας C-suite επαναπροσδιορίζεται, με πολλούς Επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας να προέρχονται από μια ευρύτερη γκάμα τομέων, κυρίως από το μάρκετινγκ (34%), τις πωλήσεις (17%) και την τεχνολογία (14%).

Σύμφωνα με τον Δρ. Pierre Peladeau, μέλος της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη και partner της PwC France: «Ο ρόλος του Επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας είναι καινούργιος και σχετικά συγκεχυμένος, καθώς έχει δημιουργηθεί κάτω από συνθήκες πολύ διαφορετικές από εκείνες στις οποίες δημιουργήθηκαν οι ρόλοι του Επικεφαλής Πληροφοριών (CIO) και του Επικεφαλής Μάρκετινγκ (CMO). Ο ρόλος του CDO απαιτεί στην ουσία τη διακυβέρνηση της εταιρείας σε μια εποχή ριζικών ανατροπών σε όλες τις εκφάνσεις των εξωτερικών σχέσεων και των εσωτερικών διαδικασιών της εταιρείας».

Καθώς ο ρόλος του ψηφιακού ηγέτη περιλαμβάνει εξ ορισμού την έννοια της αλλαγής, οι CDO που μπορούν να προσαρμοστούν στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες παραμένοντας ταυτόχρονα πιστοί στους επιχειρηματικούς στόχους των εταιρειών τους θα είναι και αυτοί που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στα καθήκοντά τους.

Όπως υποστηρίζει ο Roman Friedrich: «Τελικά, στόχος του κάθε CDO είναι να εμφυτεύσει την ψηφιακή ατζέντα τόσο βαθιά στον οργανισμό, ώστε να γίνει τρόπος ζωής για τον καθένα. Μόλις η ψηφιακή τεχνολογία ενσωματωθεί στις καθημερινές λειτουργίες των εταιρειών, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι εάν χρειάζεται πλέον ένας τέτοιος ρόλος» .

Keywords
Τυχαία Θέματα