Αισιόδοξες προσδοκίες για την κρουαζιέρα με την παρουσία της Cosco

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Tην αισιοδοξία του ότι η κρουαζιέρα θα αναπτυχθεί περισσότερο μετά την αγορά του ΟΛΠ από την Cosco εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες, με αφορμή της εξελίξεις στον παγκόσμιο χάρτη του κλάδου.

- Πώς βλέπετε το μέλλον για την κρουαζιέρα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας τον Πειραιά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την αποδοχή προσφοράς

της COSCO από το ΤΑΙΠΕΔ;

Το λιμάνι του Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της Χώρας, δικαιούται να συνεχίσει να είναι ο κύριος προορισμός της Ανατολικής Μεσογείου. Προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει η ακολουθημένη πολιτική να στοχεύει στην εξασφάλιση όρων ελκυστικών για τους χρήστες με χαμηλά τέλη και ποιότητα υπηρεσιών για τα πλοία και τους με αυτά διακινούμενους επιβάτες – τουρίστες.

Ο νέος Φορέας διαχείρισης του λιμένος, με την μεγάλη εμπειρία και το flexibility που του παρέχει η δομή και νοοτροπία στον τρόπο λειτουργίας και των επαφών του με τους χρήστες, πιστεύουμε πως θα οδηγήσει τα πράγματα προς την ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενος τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσεως του λιμένος και των ποικίλων θετικών στοιχείων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, βεβαίως προς το κέντρο της πρωτεύουσας και πιθανόν ακόμα μακρύτερα.

Τα άμεσα θέματα που ήδη είναι γνωστά και πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις συνοψίζονται:

-Στον εκσυγχρονισμό της δομής Διοίκησης και λειτουργίας της πλοηγικής υπηρεσίας.
-Στους ελέγχους εισόδου των πλοίων την περίοδο αιχμής της κίνησης, ώστε να μην παρουσιάζονται καθυστερήσεις στις πλοηγήσεις.
-Στην εφαρμογή του συστήματος berth allocation, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα προγράμματα δρομολογίων των πλοίων προς τους κυριότερους λιμένες της περιφέρειας και ιδιαίτερα των νήσων του Αιγαίου.
-Στην άσκηση συντονισμού των διαφόρων γραφείων λιμένων, που παρέχουν υπηρεσίες στα πλοία και τους επιβάτες.
-Στη συνεργασία με την τροχαία Πειραιώς, προκειμένου για την κυκλοφορία των οχημάτων έξωθεν από τα terminals.
-Στη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, προκειμένου για ρυθμίσεις στην
κυκλοφορία μέσα στην πόλη και κυρίως στις οδούς που οδηγούν προς την παραλιακή οδική κυρία αρτηρία κυκλοφορίας.
-Στο θέμα του homeporting, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και αυτό απαιτεί συνεργασία και με άλλες Υπηρεσίες που έχουν σχέση με το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να υπάρχει πύκνωση των πτήσεων αλλά και εξασφάλιση υπερατλαντικών γραμμών. Οι όροι ανταγωνισμού στα διάφορα τέλη λιμένος και αεροδρομίου είναι βασικός παράγων που θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του homeporting.

Η κινεζική αγορά παρουσιάζει σοβαρό ενδιαφέρον και πρέπει οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι φορείς, κυρίως της κεντρικής Διοίκησης, να ασχοληθούν επιμελώς με όλες εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους που παρουσιάζει ενδιαφέρον η νέα αγορά, ώστε να υπάρξουν ανάλογες διευκολύνσεις, όπως είναι το θέμα της VISA κλπ.

- Ποιες είναι οι προβλέψεις για την κίνηση της κρουαζιέρας το 2016 στον Ελλαδικό χώρο και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο;

Η κρουαζιέρα αναπτύσσεται διεθνώς και νέες πολυτελείς μεγάλες μονάδες ναυπηγούνται για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις πελατών, αλλά και την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει.

Η ανατολική Μεσόγειος είναι πραγματικά μια περιοχή που συχνά δοκιμάζεται, λόγω των διαφόρων έντονων καταστάσεων στις χώρες που την περιβάλλουν, όπως πρόσφατα η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Συρία και η βόρεια Αφρική γενικότερα.

Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση προβληματίζει δικαιολογημένα τους tour operators, σε ότι αφορά τα προγράμματα δρομολογίων των πλοίων.

Οι ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων σε λιμένες γειτονικών χωρών, δίνει προς το παρόν την ευχέρεια ανάπτυξης προσεγγίσεων σε Ελληνικούς λιμένες, πλην όμως, υπάρχει σκεπτικισμός στους προγραμματισμούς για το άμεσο μέλλον.
Η Ελλάδα βέβαια παραμένει αρκετά ασφαλής προορισμός και από τους κύριους προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου, αλλά οι προορισμοί πάντα προσβλέπουν επισκεψιμότητα σε πολλαπλές χώρες με διαφορετικά cultures.

Όσο για τον Ελλαδικό χώρο σας επισυνάπτουμε πίνακα με τους 42 κύριους προορισμούς κρουαζιέρας 2013 έως το 2015, αλλά και την πρόβλεψη για το 2016.

Αναλύοντας τα στοιχεία αυτά βγάζουμε τα κάτωθι συμπεράσματα:

Ο Πειραιάς παραμένει σαν 1ος προορισμός, αλλά χρειάζεται προσοχή και μελέτες σχεδιασμών, όπως αναφέρεται στην απάντηση της ερώτησης 1.Σε κύριους τουριστικούς προορισμούς της περιφέρειας όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα κλπ. φαίνεται να υπάρχει αυξητική τάση στην κίνηση.Τα νησιά του βόρειου και νότιου ανατολικού Αιγαίου, έχοντας το πρόβλημα των μεταναστών, χάνουν έδαφος όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Κως, η Σύμη, η Σάμος, η Ίος κλπ.Τέλος, το λιμάνι του Λαυρίου, λόγω της αλλαγής της CELESTYAL CRUISES να προτιμά αυτή την λύση και κυρίως του home porting, έχει βελτιωθεί πολύ η κίνηση και φυσικά λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον Πειραιά.

- Όσον αφορά τις προτάσεις για να παραμείνει και να βελτιωθεί η κρουαζιέρα επισημαίνει:

Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας από τα συναρμόδια Υπουργεία / Φορείς για την απλοποίηση / Επίλυση θεμάτων και προώθηση κλάδου.Έργα Υποδομών στα λιμάνια κρουαζιέρας με βάση τα σημερινά δεδομένα και νέες κατασκευές / μεγέθη που απαιτούνται.Διεύρυνση τουριστικής περιόδου με στόχο full year operation.Απλούστευση διαδικασιών και χορήγηση visa για Non Schengen τουρίστες.Υπερατλαντικές πτήσεις συνδέσεις με Ελλάδα για επιβίβαση τουριστών.Διεύρυνση λίστας Μουσείων / Αρχαιολογικών χώρων με διευρυμένο ωράριο κατά τη διάρκεια τουριστικής περιόδου.Λιμενική πολιτική για αξιοποίηση περαιτέρω λιμένων κρουαζιέρας.Τιμολογιακή πολιτική λιμένων και υπηρεσιών για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα.Μείωση γραφειοκρατίας και διευκόλυνση ελέγχου εγγραφών πλοίων κ΄ επιβαινόντων.Αύξηση μετά από αξιολόγηση των πυλών εισόδου σε διάφορους λιμένες.Δημιουργία φιλικού προς τα κρουαζιερόπλοια περιβάλλοντος στα Ελληνικά λιμάνια.Ένταξη πλοηγών σε Οργανισμούς Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία της Περιφέρειας.Απλοποίηση / Αναδιοργάνωση μεθόδου παράδοσης πετρελαιοειδών καταλοίπων και απορριμμάτων.Δημιουργία ειδικών δικαστηρίων στον Πειραιά για ναυτικές υποθέσεις.Επαρκής στελέχωση των Υπηρεσιών των λιμένων που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό κρουαζιεροπλοίων (security, τελωνείου, πιλότους, Λιμενικό, Αστυνομία κλπ).Βελτίωση οδικών δικτύων και ρύθμιση κυκλοφοριακού για εξυπηρέτηση τουριστών από αρχαιολογικούς χώρους – αεροδρόμια κλπ.Εφαρμογή του berth allocation στους λιμένες προορισμού globally για την εξασφάλιση θέσης στον λιμένα και καλύτερη εξυπηρέτηση πλοίου και τουριστών.

Τα ανωτέρω μαζί με τα προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη του home porting είναι άκρως επιτακτικά για να υπάρξει πραγματικά βελτίωση και να οδηγήσουμε την Ελλάδα ως τον υπαριθμό έναν προορισμό της Μεσογείου με σκοπό πάντα την επέκταση περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του theme cruising για να φθάσουμε στο full year operation.

Keywords
Τυχαία Θέματα