BASF - DEA: «Χρυσό» deal για συγχώνευση δραστηριοτήτων

Ο γερμανικός κολοσσός χημικών BASF κατέληξε σε συμφωνία συγχώνευσης της μονάδας Wintershall με την ανταγωνιστική της DEA. Το deal αποτιμάται σε αρκετά δισεκατομμύρια χωρίς να έχει δοθεί κάποιο νούμερο για την αποτίμηση της μεταβίβασης, αναλυτές ωστόσο το τοποθετούν στα 12 δισ. ευρώ.
Με την ανωτέρω συμφωνία αναμένεται η δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου

και φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η DEA, επίσης με έδρα τη Γερμανία, ανήκει στην ιδιοκτησία της LetterOne, που αποτελεί το επενδυτικό όχημα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Mikhail Fridman, και πρόεδρός της είναι ο Λόρδος Browne, πρώην CEO της BP.

Η υπό συγχώνευση εταιρεία θα ονομάζεται Wintershall DEA. Τα δύο τρίτα της θα τα κατέχει η BASF και το ένα τρίτο η L1 Energy. Όπως έγινε γνωστό, σχεδιάζεται η δημόσια εγγραφή της εταιρείας μέσω IPO που θα γίνει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Έδρα των δραστηριοτήτων θα είναι οι γερμανικές πόλεις Κασέλ και Αμβούργο. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί στο β΄ μισό του 2018.

Το 2016 η DEA και η Wintershall είχαν συνδυασμένα έσοδα 4,5 δισ. ευρώ και EBITDA ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται σε 600.000 βαρέλια και τα αποθέματα στα 2 δισ. βαρέλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα