Autohellas - Mermeren: Πώς τα μερίσματα διπλασίασαν τις μετοχές


Tου Δημήτρη Παφίλα

Η συνήθης δικαιολογία που δίνουν οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών για τη μη διανομή μερίσματος είναι ότι «αποδίδει η μετοχή».

Κι όμως η πράξη δείχνει ότι η διανομή κερδών στους μετόχους οδηγεί στην άνοδο της μετοχής καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν σταθερές αποδόσεις από επιχειρήσεις που εμφανίζουν ανάπτυξη.

Τα δυο κορυφαία παραδείγματα στην οδό Αθηνών που αποδεικνύουν ότι τα μερίσματα προκαλούν άνοδο στην μετοχή είναι η Autohellas, αλλά και η Μermeren Combinat.

Η

μετοχή της πρώτης ξεκίνησε την χρονιά στα 11,90 ευρώ και χθες έφθασε τα 23 ευρώ – παρόλο που δεν διακινούνται πολλά τεμάχια. Η εταιρεία με καθαρά κέρδη 22,7 εκατ. ευρώ το 2016 αποφάσισε την διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά μετοχή, ενω διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 20 εκατ. ευρώ και μια συμμετοχή στην Aegean πους κοστίζει 71 εκατ. Ευρώ.

Όταν η τιμή της μετοχής ήταν 16,90 ευρώ αποφασίστηκε η διανομή των κερδών χρήσης 2016, 0,85 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή μια απόδοση 5% επί του κεφαλαίου του επενδυτή. Οι επενδυτές καρπώθηκαν την απόδοση, αλλά είδαν και την μετοχή της Autohellas να σημειώνει άνοδο 36% από τότε, φθάνοντας τα 23 ευρώ.

Στην πράξη λοιπόν, περισσότεροι επενδυτές ή και οι ίδιοι που γνωρίζουν καλά την εταιρεία αναζήτησαν να αγοράσουν τις μετοχές με συνέπεια την άνοδο της μετοχής. Κι όταν μια μετοχή – εμφανίζει ελάχιστη προσφορά- το αποτέλεσμα είναι η άνοδος.

H περίπτωση της Mermeren Combinat εμφανίζει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά- αν και εδω είχαμε τελικά μια εξαγορά της εταιρείας ή καλύτερα του 88,4% των μετοχών που δεν είναι εισηγμένες.

Η μετοχή της Mermeren ξεκίνησε την χρονιά από τα 7 ευρώ και πριν απο 2 μήνες περίπου ανακοινώθηκε η εξαγορά του 88,4% απο την Παυλίδης Μάρμαρα, και ο τίτλος διπλασίασε την απόδοση πλησιάζοντας τα 14 ευρώ (100%). Στις αρχές Ιουλίου η εταιρεία διένειμε μέρισμα απο την χρήση των κερδών του 2016 ( 0,73 μεικτό ή 0,5475 καθαρό).

Πριν απο λίγες ημέρες η εταιρεία ανακοίνωσε τα καθαρά κέρδη εξαμήνου τα οποία ανήλθαν σε 4,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο απο 10 φορές υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016. Παράλληλα, η διοίκηση αποφάσισε την διανομή προμερίσματος ύψους 0,73 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό).Η αντίδραση του τίτλου ήταν πάλι ανοδική φθάνοντας τα 14,40 ευρώ ή 103% απο την αρχή του χρόνου. Όπως και στην Autohellas, περισσότεροι επενδυτές ή μέτοχοι αναζήτησαν τις μετοχές και ο τίτλος οδηγήθηκε σε άνοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα