Με δύναμη, στον τουρισμό!

του Κώστα Τσαούση

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Δέκα (10) από τις τριάντα τέσσερις (34) ομάδες και εταιρείες του 5ου κύκλου του προγράμματος egg της Eurobank έχουν ως βασικό αντικείμενο δραστηριότητας τον τουρισμό σε όλες τις μορφές και τις εκφράσεις του. Μάλιστα, αρκετές από τις ομάδες και εταιρείες της ξεχωριστής αυτής ενότητας επενδύουν σε πολύ νέους αλλά και ιδιαίτερους για τα ελληνικά δεδομένα τομείς της τουριστικής δραστηριότητας.

Ας δούμε μαζί ορισμένες από τις

προτάσεις του 5ου κύκλου: Εναλλακτικός τουρισμός σε συνδυασμό με projects ανάπλασης και οικονομικής αναγέννησης εγκαταλελειμμένων χωριών και περιοχών. Ποδηλατικός Τουρισμός σε μικρές συνοδευόμενες – από έμπειρους οδηγούς – ομάδες. Σχεδίαση και διάθεση δικαιωμάτων αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων σε υποψήφιους επιβάτες. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικολογικής ανακαίνισης κατοικιών σε συνδυασμό με την τουριστική εκμετάλλευση και διαχείριση τους. Σύστημα κρατήσεων για εισιτήρια εκδρομών με καράβια, θαλάσσιων κρουαζιέρων και δραστηριοτήτων, όπως ψάρεμα και καταδύσεις. Ο κατάλογος είναι μακρύς και παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Μετά τα δεδομένα, ας καταγράψουμε και δύο συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι ιδρυτές – ιδρυτικές ομάδες των startup επιθυμούν πλέον να απευθυνθούν στην πραγματική οικονομία και τους πυλώνες της. Αυτό είναι ένα δείγμα ωριμότητας. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι αργά αλλά σταθερά η startup κοινότητα «ξεφεύγει» από την λατρεία του app ως αυτοσκοπού επιχειρηματικής δράσης. Σιγά σιγά το app γίνεται ένα απλό και χρήσιμο εργαλείο και η προσοχή και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο κομμάτι της παροχής ολοκληρωμένης υπηρεσίας που στοχεύει στα έσοδα. Αρα, η εφαρμογή ή η πλατφόρμα έρχονται στις πραγματικές τους διαστάσεις αφήνοντας το πεδίο ανοικτό στην πραγματική επιχειρηματική δράση.

Στην συνέχεια καταγράφουμε και παρουσιάζουμε τις προτάσεις των ομάδων και των εταιρειών όπως οι ίδιες έχουν επιμεληθεί στα μικρά κείμενα γνωριμίας μαζί τους.

Hopewave

Το ομώνυμο προϊόν της εταιρίας hopwave, είναι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων για εισιτήρια εκδρομών με καράβια, θαλάσσιων κρουαζιέρων και δραστηριοτήτων, όπως ψάρεμα και καταδύσεις. Η κράτηση και αγορά εισιτηρίων για ημερήσιες ή πολυήμερες κρουαζιέρες στα νησιά γίνεται πλέον εύκολη. Η υπηρεσία, είναι διαθέσιμη σε ανεξάρτητους ταξιδιώτες, όπως και ταξιδιωτικά γραφεία, και προσφέρεται μέσω Internet, αλλά και για κινητά Android και iOS μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής.

LaPlaya

Το LaPlaya είναι μια εφαρμογή για smartphones που βοηθά τους χρήστες να εντοπίσουν την ιδανική παραλία. Περιλαμβάνει στοχευμένη πληροφορία που απαντά στον τύπο εδάφους, υποδομές, προσβασιμότητα καθώς και ζωντανά δεδομένα που ενημερώνουν για την ισχύ του ανέμου, την καθαριότητα, το συνωστισμό καθώς και άλλα πληροφοριακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Με το LaPlaya ο επισκέπτης γίνεται «ντόπιος» για τη μέρα και απολαμβάνει τα προνόμια της γνώσης και της επιλογής για μια μοναδική εμπειρία στις ελληνικές παραλίες.

Be My Quest

Η ομάδα του Be My Quest, έχει ως βασικό στόχο την ανάπλαση και την οικονομική αναγέννηση εγκαταλελειμμένων χωριών και περιοχών που μέχρι σήμερα δεν είχαν οικονομική και τουριστική δράση. Η εξειδικευμένη ομάδα μας, θα επικοινωνεί με παρόχους των πιθανών εκμεταλλεύσιμων εγκαταστάσεων σε αυτές τις περιοχές, και θα προτείνει να δημιουργηθούν μοναδικές δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες θα αναβαθμίσουν οικονομικά την τοπική κοινωνία.

Bikemeup
Ποδηλατικός Τουρισμός σε μικρές συνοδευόμενες – από έμπειρους οδηγούς - ομάδες, με ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα βουνού. Η bike me up λειτουργεί ως ένα ποδηλατικό όχημα περιήγησης στις πιο όμορφες γωνιές της χώρας μας.

Free On Trip
Η επιχειρηματική ιδέα αφορά στη σχεδίαση και διάθεση δικαιωμάτων αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων σε υποψήφιους επιβάτες. Βασικός στόχος είναι να μετατρέψει την οικονομική υποχρέωση που δημιουργείται στον επιβάτη από την αγορά αεροπορικού εισιτηρίου, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, σε δικαίωμα χρήσης.

Greenovate & Host

Η ομάδα Greenovate & Host σε πρώτο στάδιο ανακαινίζει οικολογικά το σπίτι σας και σε δεύτερο στάδιο σας βοηθάει στη τουριστική εκμετάλλευση και διαχείριση του.
Η ομάδα Greenovate & Host προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση σε ιδιοκτήτες που ζουν και εργάζονται σε άλλη χώρα, ενώ το ακίνητό τους παραμένει κλειστό και ανεκμετάλλευτο στην Ελλάδα και παράλληλα οι υπηρεσίες αξίας που προσφέρει έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

3H Services
H ονομασία 3H Services προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Holistic House Handling και περικλείει τη φιλοσοφία και κεντρική ιδέα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών και κατασκευαστικών λύσεων σε δευτερεύουσες-εξοχικές κατοικίες με στόχο την ολιστική διαχείριση του ακινήτου προς όφελος του ιδιοκτήτη. Ενδεικτικά οι τομείς των υπηρεσιών που καλύπτει η 3H είναι: 1) Διαχείριση-Συντήρηση με παροχή υπηρεσιών όπως η φροντίδα-καθαρισμός της κατοικίας και του περιβάλλοντος χώρου ,προετοιμασία για τη χρησιμοποίηση του ακινήτου, πλήρης νομική, λογιστική και γραφειοκρατική κάλυψη 2) Αξιοποίηση του ακινήτου στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων 3) Ανακαίνιση του ακινήτου με άξονα την ενεργειακή αναβάθμιση έτσι ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση για τον ιδιοκτήτη και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της κατοικίας. Local buddy
Πρόκειται για μια καινοτόμος εφαρμογή που πρόκειται να λύσει το πρόβλημα φθηνής προσαρμοσμένης στη στιγμή καθοδήγησης των ταξιδιωτών. Μέσω της εφαρμογής που θα εγκαταστήσει στο Smartphone του ο τουρίστας, θα έχει τη δυνατότητα για άμεση live γραπτή συνομιλία με έναν ντόπιο εκπαιδευμένο τουριστικό βοηθό (24/7) για οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια η οποία θα έκανε το ταξίδι του ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Η εφαρμογή αρχικά θα αφορά την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση στην πόλη της Αθήνας με στόχο την επέκταση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο εντός της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως.

Mobie
Το Mobie αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που προσφέρει στους ξένους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα τη δυνατότητα διαρκούς σύνδεσης στο διαδίκτυο ενώ παράλληλα συγκεντρώνει ένα σύνολο ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για υπηρεσίες ειδικά εστιασμένες στο να καλύψουν τις απλές καθημερινές ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη, όπως για παράδειγμα την αγορά εισιτηρίων, κράτηση για δείπνο, αναζήτηση μεταφορικού μέσου έως και πιο εξειδικευμένες όπως την ενοικίαση σκάφους και την εύρεση εξατομικευμένων εμπειριών.

Relationsea
Το Relationsea είναι ένα Restful API, μια διαδικτυακή εφαρμογή, που προσπαθεί να διευκολύνει τη μετάβαση του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και της ναύλωσης σκαφών στον ψηφιακό κόσμο, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και Big Data. Συλλέγει πληροφορίες που αφορούν το είδος και τη διαθεσιμότητα των σκαφών προς ναύλωση, από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες ή τις εταιρείες διαχείρισης στόλου και τις μετασχηματίζει σε μια τεράστια βάση δεδομένων με ασφαλή, στιγμιαία και αξιοποιήσιμα στοιχεία.

Keywords
δυναμη, εναλλακτικός τουρισμός, egg, eurobank, εισιτήρια, Καταδύσεις, δραση, ηλεκτρονική, android, ios, smartphones, ισχύ, quest, bike, free, host, λύση, ελλαδα, house, εταιρεία, live, αθηνα, api, big, data, κινηση στους δρομους, eurobank alpha, alpha eurobank, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, κοινωνια, ηλεκτρονική, γωνιες, κινητα, νησια, οικονομια, ποδηλατα, προγραμμα, ταξιδιωτικα γραφεια, ψαρεμα, eurobank, ios, quest, αγορα, αναγεννηση, βοηθεια, γινεται, γραφεια, δευτερο, δυνατοτητα, διαδικτυο, δειγμα, ευχαριστο, υπαρχει, εισιτήρια, εκμεταλλευση, εκφρασεις, εναλλακτικός τουρισμός, εξυπηρετηση, ενοικιαση, ερχονται, εταιρεία, ιδεα, ειδος, υπηρεσια, υπηρεσιες, θετικο, λύση, μειωση, νομικη, ομαδα, οφελος, οχημα, πεδιο, περιβαλλον, συνεχεια, συντηρηση, σπιτι, τουρισμος, ισχύ, ψηφιακη, ψηφιακο, api, bike, big, data, δικαιωμα, εφαρμογη, egg, ελληνικα, house, host, χωρα, κειμενα, κλειστο, κομματι, ομαδες, πληροφοριες, smartphones, ταξιδι, τριαντα
Τυχαία Θέματα