Προς mega deal €16,3 δισ. στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους

Η ιταλική Atlantia κατέθεσε πρόταση γαι την εξαγορά της ισπανικής ανταγωνίστριάς της Abertis, μέσω ενός deal που τιμολογείται στα 16,3 δισ. ευρώ και που, αν ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας υποδομών και κατασκευών δημοσίων έργων, με 14.095 χλμ σε διόδια υπό διαχείριση από τη Ρώμη μέχρι το Σαντιάγο, αναφέρει η Atlantia. Τα ετήσια έσοδα

ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τη γαλλική Vinci που το 2016 πέτυχε πωλήσεις 6,3 δισ. ευρώ από παραχωρήσεις δικαιωμάτων σε αυτοκινητόδρομους.

Η Atlantia, που ανήκει στην οικογένεια Bennetton, ανακοίνωσε την προσφορά της το πρωί της Δευτέρας αν και δεν έχει την πλήρη στήριξη του βασικού μετόχου της Abertis, Criteria, η οποία είναι η μητρική του ιδρύματος Caixa με έδρα της Βαρκελώνη. Η προσφορά έγκειται σε 16,50 ευρώ για κάθε μία μετοχή της Abertis, αλλιώς οι μέτοχοι του ισπανικού ομίλου μπορούν να επιλέξουν να πληρωθούν σε μετρητά, με λόγο ανταλλαγής 0,697 μετοχές της Atlantia για κάθε μία της Abertis.

H εξαγορά της Abertis θα είναι το μεγαλύτερο deal αυτού του είδους με μια ξένη εταιρεία για την Atlantia από τότε που η εταιρεία ενέργειας Enel εξαγόρασε την ισπανική Endesaτο 2007.

«Πιστεύουμε ότι πετύχαμε τον στόχο να κάνουμε την προσφορά φιλική και ελκυστική για όλους τους μετόχους και τη διοίκηση και των δύο ομίλων», ανέφερε ο CEO της Atlantia, Giovanni Castellucci.

Σύμβουλοι της προσφοράς είναι τράπεζες, όπως οι Intesa Sanpaolo, Credit Suisse, UniCredit.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Abertis την περασμένη εβδομάδα έκλεισε στα 16,45 ευρώ, δίνοντας αγοραία αξία στην εταιρεία ύψους 14,95 δισ. ευρώ. Η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 32% το τελευταίο 6μηνο.. Η Atlantia, από την πλευρά της έχει αγοραία αξία 20 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα