Ως αντισυμβατικός στο γάμο του ο Μακρόν, αναμένεται να ασκήσει αντισυμβατική πολιτική

Καθώς ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διανύει, μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ, την πρώτη του μέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων (κι αυτή μισή, καθώς ήδη ταξιδεύει προς Γερμανία), η αντισυμβατική σχέση του νέου προεδρικού ζεύγους φαίνεται ότι προϊδεάζει για την αντισυμβατική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μακρόν.

Ο 39άρης πρόεδρος της Γαλλίας, παρά το ότι δεν έχει παιδιά με την κατά 25 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ,

είναι ήδη ένας νεαρός παππούς στη μεγάλη οικογένεια της συζύγου του. Αυτή του την οικογενειακή κατάσταση, ο Μακρόν την αναδεικνύει ως σύμβολο της τόλμης του, της ικανότητάς του να αμφισβητεί την καθιερωμένη τάξη, ακόμα και τις δυνάμεις του ξελογιάσματος (από μια μικρότερη γυναίκα).

Ο Ζαν Γκαρίγκ, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ορελάνης, είπε ότι "η υπέρβαση, για την οποία αγωνίστηκε (ο Μακρόν) από τότε που ήταν νεαρός στην αστική Γαλλία της περιφέρειας, οδήγησε στην αίσθηση της υπέρβασης, που τον έφερε στην προεδρία... Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, καθώς αναλαμβάνει την εξουσία".

Από μια άποψη, οι γαλλικές εκλογές ήταν μια επιλογή ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικά είδη γάμου - ενώ ήταν η εκφραστής του εθνικισμού Μαρίν Λεπέν που αντιμετώπιζε ο Μακρόν στην κάλπη, ο κύριος αμφισβητίας του Μακρόν για τις ψήφους της συμβατικών απόψεων πλειοψηφίας ήταν ο καθολικός συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν: Η σύζυγός του Πενέλοπε αμειβόταν από το δημόσιο Ταμείο για να βοηθά το σύζυγό της, στην πραγματικότητα όμως έκανε ελάχιστη (και αν...) πραγματική εργασία. Αντίθετα η Μπριζίτ ήταν μια μη αμειβόμενη συνεργάτιδα του Μακρόν σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας

"Υπάρχει μια βαθιά επιθυμία για ανανέωση της πολιτικής τάξης και μια επιθυμία να απαλλαγούμε από τα παλαιά κοινωνικά πρότυπα και τους πεπαλειωμένους κώδικες δεοντολογίας", δήλωσε η Μαριέτ Σινό, πολιτική επιστήμονας και κοινωνιολόγος στο ινστιτούτο Sciences Po στο Παρίσι. "Η γαλλική κοινωνία είναι πολύ πιο φιλελεύθερη από ό, τι οι άνθρωποι εκτός της χώρας ή ακόμα και μέσα στα μέσα ενημέρωσης συνειδητοποιούν."

Η βοήθεια της Μπριζίτ, λένε οι γνωρίζοντες, ήταν σημαντική, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν εκτινάχθηκε από τη θέση ενός υπουργού στη θέση του προέδρου της Γαλλίας μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η συ΄ζυγός του τον βοήθησε αποφασιστικά να διαμορφώσει την πολιτική του ατζέντα, το περιεχόμενο πολλών ομιλιών του και γενικότερα τη δημόσια εικόνα του.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τον Μάρτιο, ο Μακρόν δήλωσε: "Δεν υπάρχει λιγότερη αγάπη στην οικογένειά μας" μόνο και μόνο επειδή αυτή είναι ασυνήθιστη. Σε μια συνέντευξη το Φεβρουάριο στο ομοφυλοφιλικό μηνιαίο περιοδικό Tetu, ο νέος Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι εικασίες για τον ίδιο και τη σύντροφό του είναι μια «απεχθής» αντανάκλαση του γεγονότος ότι η πολιτική είναι ακόμα πολύ «αρσενική».

Η εικόνα του ζεύγους Μακρόν ως ένα στενά συνδεμένο ζευγάρι έχει δημιουργηθεί και με τη βοήθεια του Μισέλ Μαρσό, επικεφαλής της Bestimage, ενός μιας από τις πιο μεγάλες εταιρείες παπαράτσι. Ο Μαρσό "έπνιξε" τα εβδομαδιαία περιοδικά της Γαλλίας με "ιδιωτικές" εικόνες του Μακρόν. Η μια τον δείχνει να γράφει στο γραφείο του την ομιλία του το βράδυ της εκλογικής του νίκης. Η άλλη, να εργάζεται ενώ γύρω από το γραφείο του κινούνται τα εγγόνια της συζύγου του, μαι οικογενειακή φωτογραφία που θύμισε πολύ τον Τζον Κένεντι.

Ωστόσο, το χάσμα ηλικίας δίνει τροφή για κακεντρεχή σχόλια. Το γνωστό σατιρικό περιοδικό Chrlie Hebdo δημοσίευσε ένα σκίτσο με τη Μπριζίτ έγκυο και τη λεζάντα "πρόκειται να κάνει θαύματα". Κι αυτό, λένε όσοι παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά, σίγουρα δεν ήταν το χειρότερο...

Keywords
Τυχαία Θέματα