Tips για να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδάκια σας!

Σχεδόν όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του χρόνου. Τρέχουμε να προλάβουμε τις δουλειές μας και κάπου εκεί είναι και το παιδί ή τα παιδιά που κυριολεκτικά διεκδικούν όλο και περισσότερο την παρουσία μας και όχι άδικα.

Επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος και επειδή είναι αμείλικτος και ποτέ δε σταματά να τρέχει όπως και εμείς όταν θα αφιερώσουμε χρόνο στα παιδιά μας ας είναι ποιοτικός.

Και δεν χρειάζεται να είναι χρόνος που θα «γεννήσουμε» από το πουθενά αλλά χρόνος από τη ρουτίνα μας που όμως θα είναι πιο διασκεδαστικός και ουσιώδης για τα παιδιά.

Και οι δύο γονείς πρέπει

να έχουν καθημερινή επαφή. Ναι η μαμά είναι πολυεργαλείο και ειναι παντού παρούσα αλλά είναι εξίσου σημαντικό και ο μπαμπάς να περνά χρόνο με το παιδί.

Καθιερώστε κάποια δραστηριότητα που θα αναλάβει ο μπαμπάς. Το βραδινό μπάνιο για παράδειγμα.

Ακόμα καλύτερα για να είστε όλοι μαζί, προσπαθείστε να τρώτε μαζί. Το τραπέζι μπορεί να γίνει ένας παραγωγικός χώρος συζητήσεων και να δώσει στα παιδιά την αίσθηση της ομάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο μια ιδέα είναι να μοιράσετε αρμοδιότητες και στα παιδιά. Έτσι νιώθουν ότι συμβάλλουν στις υποχρεώσεις, παίρνουν αξία ότι τα υπολογίζετε και φυσικά εξοικονομείται χρόνος για να κάνετε ωραιότερα πράγματα μαζί.

Μαζί μπορείτε να παίξετε ένα επιτραπέζιο, να δείτε μια ταινία, να τα αφήσετε να σας παίξουν μια παράσταση ή να σας διηγηθούν αυτά μια ιστορία.

Φυσικά και δεν είναι εφικτό αυτό καθημερινά αλλά κάποια στιγμή μες το Σαββατοκύριακο καλό είναι να το δρομολογείτε.

Γίνετε εσείς τα παραδείγματα προς μίμηση. Αφήστε τα κινητά και τα τάμπλετ και το απίστευτο σκρολάρισμα. Αντιθέτως δημιουργήστε μια όμορφη γωνιά που θα μπορείτε να περνάτε χρόνο όλοι μαζί. Εγώ με τη μικρή μου έχουμε μια σκηνούλα με πολλά μαξιλαράκια και φωτάκια που μπαίνουμε μέσα, διαβάζουμε, αγκαλιαζόμαστε και γελάμε.

Με την πρώτη ευκαιρία βγείτε βόλτα με τα παιδιά σας έξω. Γίνετε περιγραφικοί και μιλήστε για αυτά που βλέπετε. Παίξτε παιχνίδια που καλλιεργούν τη μνήμη, τη φαντασία.

Πάρτε τα μαζί σας όπου αυτό είναι εφικτό. Για να μην έχετε δράματα π.χ. βαριέμαι ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι ενεργά. Κάντε μαζί τη λίστα για το σούπερ μάρκετ και βάλτε τα να σας βοηθήσουν στο να βρουν τα προϊόντα και στο να τα κουβαλήσουν.

Για άλλη μια φορά η λέξη είναι η υπομονή γιατί ναι υπάρχουν στιγμές τρέλας που ακούγονται όλα αυτά που περιγράφω εξωγήινα. Όμως τα παιδιά μεγαλώνουν και μεγαλώνουν γρήγορα. Η αγάπη και η παρουσία σας είναι τα πιο σημαντικά λιθαράκια για τα καλύτερα θεμέλια.

Μια ματιά ακόμα:

Παιδιά και χιόνι: 2+1 δημιουργικές δραστηριότητες για να διασκεδάσουν!

Keywords
Τυχαία Θέματα