Τι πρέπει να κάνετε για να έχετε γερή καρδιά;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς αυτές οι 8 βασικές κινήσεις θα κάνουν την καρδιά σας γερή σαν πέτρα!

Κι όμως ο καρκίνος του μαστού δεν είναι η πρώτη αιτίου θανάτου στις γυναίκες αλλά η καρδιά. Ο τρόπος ζωής σας έχει τεράστια επίδραση στην καρδιά σας. Η κακή διατροφή, η ελλειπής άσκηση, το στρες και οι δυσκολίες που βιώνουμε αυτή την εποχή επιδρούν αρνητικά στην καρδιά μας. Αυτές οι απλές και μικρές αλλαγές που συστήνει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε γερή καρδιά.

1 Βάλτε στο διαιτολόγιο σαρδέλες
Οι ειδικοί προτείνουν κατανάλωση

ωμέγα 3 λιπαρών οξέων καθημερινά για πρόληψη της φλεγμονής και μείωση των τριγλυκεριδίων. Μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών είναι οι σαρδέλες. Ψητές πάντα ή στον ατμό για να αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά που προκαλεί το τηγάνισμα. Επίσης, προσθέσθε λιναρόσπορο στις σαλάτες σας και το πρωινό σας. Εξαιρετική πηγή ω-3 και αυτός ενώ φαίνεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

2 Μειώστε τις κρυφές πηγές αλατιού
Το να μειώσετε το επιτράπεζιο αλάτι δεν έχει αποτέλεσμα για την υγεία της καρδιά σας επειδή σχεδόν το 80% της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές. Ελέγχετε τις ετικέτες με τα θρεπτικά στοιχεία: ακόμη και τα δημητριακά ή το ψωμί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

3 Μην φοβάστε τις πατάτες
Είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ενός μεταλλικού στοιχείου που αντισταθμίζει τις επιδράσεις του νατρίου και η καθημερινή κατανάλωση διπλάσιου καλίου σε σχέση με το νάτριο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις στο μισό.

4 Πιείτε πράσινο τσάι
Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού πράσινο τσάι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος μέσα σε 30 λεπτά μόλις. Οι κατεχίνες, τα αντιοξειδωτικά δηλαδή που περιέχει, βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Δεν σας αρέσει το πράσινο; Και το μαύρο τσάι έχει παρόμοια οφέλη.

5 Κάντε «έξυπνη» δίαιτα
Αν θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας σε λειτουργία για πολλά χρόνια και να μην πάρετε βάρος η μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ψάρια αντί για κόκκινο κρέας) μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια σε ποσοστό 35% και συμβάλλει σε ένα υγιές βάρος,

6 Κοιμηθείτε
Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, αρτηριοσκλήρυνση (φραγμένες αρτηρίες ή χοληστερίνη), καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή. Φροντίστε να κοιμάστε για 8 ώρες τουλάχιστον κάθε βράδυ. Φάτε κάτι ελαφρύ και μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το δείπνο, αφήστε να περάσουν 2 ώρες.

7 Γυμναστείτε διαλειμματικά
Στην προπόνησή σας προσθέστε μικρά διαστήματα άσκησης υψηλής έντασης. Σύμφωνα με έρευνες 20 λεπτά διαλειμματικής προπόνησης (εναλλάσετε την υψηλή ένταση με τη χαμηλή ένταση για παράδειγμα 2 λεπτά τρέξιμο, 1 λεπτό περπάτημα κοκ) ωφελεί την καρδιά όσο μία ώρα άσκησης σε μέτριο ρυθμό.

8 Μειώστε το στρες
Το αυξημένο στρες, και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και κατεχολαμινών στον οργανισμό, που ευνοούν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί, δείτε φίλους, ακούστε μουσική. Όλα βοηθούν στη μείωση του στρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα