Αδυνάτισμα: ποιος είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας;

Αναρωτιέστε αν πρέπει να χάσετε τα περιττά κιλά με άσκηση ή μόνο δίαιτα; Μάθετε γιατί είναι απαραίτητος ο συνδυασμός και των δύο.

Αν συνδυάσετε τη σωματική άσκηση με την ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο θα χάσετε τα περιττά κιλά, αλλά θα αποκομίσετε και πολλά άλλα οφέλη. Η μείωση των θερμίδων μέσω διατροφικών αλλαγών μπορεί να φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι είναι πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους από ό, τι η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα, αλλά στην πραγματικότητα η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική στον έλεγχο του βάρους.

Το “κλειδί” για την απώλεια βάρους είναι να καταναλώνετε

λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι πιο εύκολο να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων που προσλαμβάνουν από τη διατροφή τους από ό, τι να κάψουν θερμίδες μέσω της άσκησης. Στην πραγματικότητα, όμως, ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε μόνιμα τα περιττά κιλά είναι να συνδυάσετε άσκηση με δίαιτα.

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με κάποια δίαιτα που δεν θα τη συνδυάσετε με σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρηθείτε μόνιμα στο φυσιολογικό σας βάρος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χάνουν βάρος και δεν παίρνουν πίσω τα κιλά που έχασαν επιδίδονται σε τακτική σωματική δραστηριότητα.

Αν χάσετε βάρος με κάποια δίαιτα αστραπή ή περιορίσετε δραστικά την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, χωρίς γυμναστική, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσετε τα κιλά που χάσατε γρήγορα: συγκεκριμένα μέσα σε έξι μήνες μετά τη διακοπή της δίαιτας, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Ακόμη όμως και αν δεν έχετε πρόβλημα περιττών κιλών η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας υγιές αποτρέποντας την αύξηση του πέρα από το φυσιολογικό.

Από την άλλη, αν επιλέξετε να ξεκινήσετε δίαιτα χωρίς άσκηση, θα αναγκαστείτε να διατηρήσετε σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις θερμίδες που προσλαμβάνετε καθημερινά, κάτι το οποίο δεν θα σας είναι ιδιαίτερα ευχάριστο καθώς η δίαιτα θα σας φανεί στερητική. Επιπλέον οι αυστηρές δίαιτες που αποκλείουν τη σωματική δραστηριότητα δεν αποτελούν μια υγιεινή επιλογή. Λόγω των περιορισμένων διατροφικών επιλογών τους, είναι πολύ πιθανό να μην προσλαμβάνετε όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να είναι υγιείς.

Μην ξεχνάτε ακόμη ότι με την άσκηση θα νιώθετε μεγαλύτερη ευεξία και θα έχετε επάρκεια ενέργειας την οποία έχετε ανάγκη όταν κάνετε δίαιτα. Τέλος, η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών στον οργανισμό σας με αποτέλεσμα να νιώθετε καλύτερα και επομένως να έχετε μικρότερες πιθανότητες να τα παρατήσετε.

Ξεκινήστε με μια δραστηριότητα που σας αρέσει και σας ευχαριστεί. Περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο. Βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Με την κατάλληλη επιλογή της άσκησης έχετε περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσετε και να «κολλήσετε» με την υγιεινή αυτή συνήθεια που στο τέλος θα σας γίνει τρόπος ζωής. Δεν είναι ανάγκη να… λιώσετε στο γυμναστήριο αν δεν σας αρέσει. Μπορείτε να εντάξετε, όμως, τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας και να ασκείστε με κάθε ευκαιρία.Αναρωτιέστε αν πρέπει να χάσετε τα περιττά κιλά με άσκηση ή μόνο δίαιτα; Μάθετε γιατί είναι απαραίτητος ο συνδυασμός και των δύο.

Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα