Συνταγή: Αραβικές πικάντικες φακές

Οι φακές αποτελούν μια άριστη πηγή φυλλικού οξέως, όπως και οι ηλιόσποροι, που είναι απαραίτητη για τη διάθεση και την καλή λειτουργία των νεύρων του εγκεφάλου.

Εκατό γραμμάρια φακής περιέχουν τόσες πρωτεΐνες όσες και 134 γραμμάρια μοσχαριού! Και μία κούπα βρασμένης φακής περιέχει 38 mg κάλιο, 356 mg φώσφορο, 72 mg μαγνήσιο, 6,6 mg σίδηρο και άλλα πολύτιμα για την υγεία συστατικά. Κάτι ήξεραν και οι εργάτες των αιγυπτιακών πυραμίδων που τρέφονταν με φακές, ίχνη των οποίων εντόπισε η αρχαιολογική… κουτάλα.

Θα χρειαστείτε

250 γραμμάρια φακές ψιλές ή κόκκινες

1 μεγάλο κρεμμύδι

ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο (προεραιτικά)

2 κ.γ. σπόρους κύμινου

1 κ.σ. τούρμερικ

2 κ.γ. κάρυ Μαντράς

1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι ή λίγο ταμπάσκο

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στο μπλέντερ ή αν δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες, 1 κουτί κονκασέ

φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι

1 πρέζα ζάχαρη

Οδηγίες

Καθαρίζετε τις φακές, τις ξεπλένετε και τις βάζετε να πάρουν μια βράση.

Τις στραγγίζετε, και αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει χωρίς λάδι. Προσθέτετε τους σπόρους του κύμινου και καβουρδίζετε για περίπου τρία λεπτά. Αφαιρείτε κι αφού κρυώσουν τους κοπανίζετε σε γουδί.

Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνετε τους σπόρους του κύμινου, το τούρμερικ και το κάρυ Μαντράς και σωτάρετε για δυο-τρία λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να αναδυθούν τα αρώματά τους.

Ρίχνετε το κρεμμύδι και χαμηλώνετε τη φωτιά. Όταν μαλακώσει, προσθέτετε το σκόρδο κι ύστερα τις φακές και ανακατεύετε μερικές φορές όλα τα υλικά.

Προσθέτετε τις ντομάτες, νερό ανάλογα με το πόσο πηχτή ή αραιή προτιμάτε τη φακή σας και το πιπέρι. Αλατίζετε στο τέλος.

Σερβίρετε προσθέτοντας ωμό ελαιόλαδο στα πιάτα και τον μαϊντανό ή το φρέσκο κόλιανδρο.

Το μυστικό

Αν δεν έχετε κύμινο σε σπόρους, χρησιμοποιήστε σκόνη, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται για τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Αν δεν έχετε κάρυ Μαντράς χρησιμοποιήστε απλό κάρυ. Τέλος, αν θέλετε να τις κάνετε πιο gourmet μπορείτε να τις πολτοποιήσετε με ένα ραβδομπλέντερ και να τις σερβίρετε με μία κουταλιά γιαούρτι.

The post Συνταγή: Αραβικές πικάντικες φακές appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα