Πώς να βοηθήσετε ένα ντροπαλό παιδί ν’ ανοιχτεί

Κρύβεται πίσω σας, κατεβάζει το κεφάλι και δεν μιλά όταν κάποιος απευθύνεται σε αυτό, αδυνατεί να πει το ποίημά του στο σχολείο, δεν κάνει νέους φίλους. Εάν το παιδί σας είναι ντροπαλό και εσωστρεφές μπορείτε να το βοηθήσετε να ανοιχτεί με τις συμβουλές της ψυχολόγου Ειρήνη Γιαννόπαπα.

1 Μην του κολλάτε την ταμπέλα του ντροπαλού παιδιού

Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας είναι πολύ ντροπαλό αποφεύγετε να το χαρακτηρίζετε, είτε μπροστά στο παιδί είτε όταν μιλάτε γι’ αυτό στους άλλους. Όταν κολλάμε ετικέτες οδηγούν σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Είναι προτιμότερο

να μιλάτε θετικά για το παιδί μπροστά του π.χ. «η Μαρία χρειάζεται λίγο χρόνο να σκεφτεί πριν κάνει αυτό…» ή «στον Γιώργο του αρέσει να ακούει πρώτα τους άλλους πριν μοιραστεί τις απόψεις του».

2 Αποδεχτείτε την ιδιοσυγκρασία του

Επειδή οι γονείς έχουν ένα πρότυπο στο μυαλό τους για το πώς θέλουν να είναι το παιδί τους, όταν αυτό αποκλίνει δυσανασχετούν και το επικρίνουν. Αποδεχτείτε την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας και βοηθήστε το να γίνει πιο κοινωνικό, χωρίς όμως να το πιέζετε να φερθεί με το δικό σας τρόπο. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό. Σεβαστείτε το.

3 Μην υποτιμάτε τα συναισθήματά του

Αποφεύγετε εκφράσεις τύπου «μην είσαι ντροπαλό μεγάλωσες, τα αγόρια είναι ατρόμητα…» κ.λπ.. Αυτού του είδους οι παρατηρήσεις κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ανασφαλή και αυτό το μόνο που μπορεί να τους προκαλέσει είναι άγχος.

4 Δώστε του παραδείγματα

Δώστε του προσωπικά παραδείγματα λέγοντάς του όπως «ο καθένας μας νιώθει ντροπή, όπως κι εγώ στη δουλειά μου όταν έχω να μιλήσω αλλά προσπαθώ να το ξεπεράσω και μετά νιώθω τέλεια!». Χρησιμοποιήστε βιβλία που οι πρωταγωνιστές τους αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις προσκλήσεις με θάρρος.

5 Να είστε κοινωνικοί

Τα παιδιά μαθαίνουν τις κοινωνικές δεξιότητες βλέποντας τους άλλους. Φροντίστε να είστε φιλικοί με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζετε, να χαιρετάτε, να συστήνεστε σε νέους ανθρώπους δίνοντας το χέρι σας εγκάρδια και να ευχαριστείτε τους άλλους.

6 Παίξε ρόλους

Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι ρόλων για να το βοηθήσετε να επαναλάβει τις κοινωνικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας μαζεύεται σε μια γωνιά στα πάρτι γενεθλίων βάλτε τα αγαπημένα παιχνίδια του ή τα αρκουδάκια του να παίξουν ρόλους σε ένα πάρτι: να χαιρετούν, να χορεύουν, να μιλούν μεταξύ τους κ.λπ.

7 Μην παρεμβαίνετε

Μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό να παρεμβαίνετε και να κάνετε πράγματα για τα παιδιά αλλά δεν είναι το σωστό. Όταν το παιδί σας έρχεται αντιμέτωπο με νέες καταστάσεις ή μαθαίνει νέα πράγματα αφήστε το μόνο του να δοκιμάσει τα όριά του, να εξερευνήσει και να αποτύχει. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει ότι μπορεί να τα καταφέρει, να αισθανθεί αυτοπεποίθηση και να εμπιστευτεί τις δυνάμεις του.

8 Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή του

Χρησιμοποιήστε περιγραφές για να επαινέσετε το παιδί π.χ. «έκανες αυτό, ακόμη κι αν ένιωθες αγχωμένος, ήταν πραγματικά γενναίο από μέρους σου». Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει περήφανο.

Το μυστικό

Πότε να ζητήσετε ψυχολογική στήριξη: Εάν το παιδί σας δείχνει σημάδια κοινωνικής απόσυρσης, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάποιες κοινωνικές καταστάσεις, δείχνει έντονο άγχος, ή δεν δείχνει απολύτως κανένα ενδιαφέρον για τους άλλους, θα ήταν σκόπιμο να ζητήσετε επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη.

Φίλια Μητρομάρα

The post Πώς να βοηθήσετε ένα ντροπαλό παιδί ν’ ανοιχτεί appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα