Ποιο είναι το «νέο» νόσημα που μεταδίδεται με το σεξ;

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, στη Βρετανία τουλάχιστον, μπορεί να είναι εν αγνοία τους μολυσμένοι με ένα «νέο» σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Αυτό αποκαλύπτει μία νέα μελέτη η οποία έδειξε ότι το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων (mycoplasma genitalium), ένα βακτήριο που πρωτοανιχνεύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μπορεί να μεταδίδεται μέσω των σεξουαλικών επαφών.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ήδη πάνω από το 1% του βρετανικού πληθυσμού ηλικίας 16 έως 44 ετών είναι μολυσμένο αλλά οι περισσότεροι φορείς δεν το ξέρουν, διότι σπανίως προκαλεί συμπτώματα.

Όσοι είχαν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό και ζουν στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι φορείς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε 4.507 εθελοντές, περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων στους άνδρες και το 66% στις γυναίκες αφορούν νέους ηλικίας 25 έως 44 ετών.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης από αυτό το μυκόπλασμα παραμένουν άγνωστες, αλλά είναι γνωστό ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ουρηθρίτιδα σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και τραχηλίτιδα και φλεγμονή της πυέλου στις γυναίκες.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE), οι αναλύσεις ούρων που έκαναν στους εθελοντές τους αποκάλυψαν ότι κατά μέσον όρο το 1,2% των ανδρών και το 1,3% των γυναικών ήταν μολυσμένοι με το μυκόπλασμα αυτό.

Το ποσοστό της μόλυνσης ήταν μηδενικό στους 200 εθελοντές ηλικίας 16 και 17 ετών οι οποίοι ουδέποτε είχαν κάνει σεξ, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι το βακτήριο μεταδίδεται με το σεξ.

Την άποψή τους υποστηρίζει και το εύρημα ότι το ποσοστό της μόλυνσης έφτανε το 5,2% στους άνδρες και το 3,1% στις γυναίκες που είχαν πάνω από τέσσερις ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους.

Το ανησυχητικό είναι ότι το 94,4% των μολυσμένων ανδρών και το 56,2% των μολυσμένων γυναικών δεν είχαν εκδηλώσει κανένα ύποπτο σύμπτωμα, αλλά σε όσες είχαν εκδηλώσει, το πιο συχνό σύμπτωμα ήταν η αιμορραγία από τον κόλπο μετά το σεξ.

Στην πραγματικότητα, οι μολυσμένες γυναίκες είχαν σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες από τις μη μολυσμένες να παρουσιάσουν αιμορραγία.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι μολυσμένοι άνδρες ήταν πιθανότερο να έχουν διαγνωστεί κατά το παρελθόν με βλεννόρροια, σύφιλη ή μη-ειδική ουρηθρίτιδα, και οι μολυσμένες γυναίκες με τριχομονάδες.

Επιπλέον, ενώ η συχνότητα της μόλυνσης ήταν υψηλότερη στις γυναίκες ηλικίας 16-19 ετών (έφτανε το 2,4% των εθελοντριών) και ύστερα μειωνόταν, στους άνδρες ίσχυε το αντίθετο: στα 16-19 ήταν πρακτικά ανύπαρκτο αλλά κορυφωνόταν (2,1% των εθελοντών) στις ηλικίες 25-34 ετών.

Οι ερευνητές από το University College London (UCL) και τον οργανισμό Public Health England (PHE), που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν την άποψη ότι το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει κυρίως άτομα τα οποία επιδεικνύουν υψηλού κινδύνου συμπεριφορές όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις και η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.
Πηγή: Τα Νέα

The post Ποιο είναι το «νέο» νόσημα που μεταδίδεται με το σεξ; appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Omorfa Mystika