Το κουαρτέτο φεύγει, μαζί και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου- Από το μηδέν η διαπραγμάτευση

07:57 5/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Όλα από την αρχή ξεκινούν για την ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα, αφού οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες με τους δανειστές να ζητούν ουσιαστικά από την ελληνική πλευρά να πάρει πίσω το σχέδιο αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης

Οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που τη θεωρούν αντιπαραγωγική, ενώ διαφωνούν τόσο στο ύψος των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και

στο μίνιμουμ των 15 ετών εργασίας για την απονομή της εθνικής σύνταξης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ανοιχτό παραμένει το θέμα της χορήγησης της εθνικής συνταξης με εισοδηματικά κριτήρια με τους δανειστές να εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί στο κομμάτι αυτό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στην πρόταση τους για περικοπή όλων των σημερινών κύριων συντάξεων. Το βασικό σενάριο που έχουν διαρρεύσει κάνει λόγο για μια επιλογή μεταξύ τριών εναλλακτικών: μείωση όλων των συντάξεων από το πρώτο ευρώ οριζόντια, κατά 6%, περικοπή 15% για συντάξεις άνω των 800 ευρώ ή 30% για όσες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να εγκαταλείπει το σχέδιο Κατρούγκαλου ως έχει κι αυτό φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, από τους οποίους ζήτησε να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου από μηδενική βάση.

Χαρακτηριστικό της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν η συνειδητοποίηση από την ελληνική πλευρά ότι οι θεσμοί δε διαχωρίζουν τη θέση τους και πως εκφράζουν ενιαία γραμμή στα περισσότερα ζητήματα, διαψεύδοντας στην πράξη κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι επιμένουν να μιλούν για αντιθέσεις και αντιπαραγωγικές τακτικές εκ μέρους ορισμένων θεσμών.

Η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν που ζητά μέτρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων για φέτος και του χρόνου ήρθε να επιβεβαιώσει, ή μάλλον να διαψεύσει το μύθο του καλού μπάτσου και του κακού μπάτσου μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις Λαγκάρντ που με ευθύ και άμεσο τρόπο συνέδεσε τις εξελίξεις στο θέμα του ασφαλιστικού με το ζήτημα της απομείωσης του χρέους λέγοντας ότι τα δυο αυτά ζητήματα συνδέονται και είναι μάλιστα συμπληρωματικά. Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Το ποσοστό αυτό, που συνεχώς αυξάνεται, θεωρείται απαγορευτικό για την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Οι δανειστές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να ψηφίσει γρήγορα τις αλλαγές στο φορολογικό, που περιλαμβάνει αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές μέχρι και στο 50% αλλά και σοβαρές επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από ενοίκια κι εκμετάλλευση ακινήτων.

Σήμερα στις 11 θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνάντηση των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης πριν οι πρώτοι αναχωρήσουν. Θεωρητικά η επιστροφή τους είναι προγραμματισμένη για τις 15 Φεβρουαρίου, τίποτε πάντως δεν προμηνύει την άμεση επιστροφή τους στην Αθήνα. Άλλωστε, όλοι όσοι έχουν κάνει διαπραγματεύσεις με την Τρόικα γνωρίζουν πως, άπαξ και φύγει, το πιο δύσκολο είναι να πειστεί να επιστρέψει.

The post Το κουαρτέτο φεύγει, μαζί και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου- Από το μηδέν η διαπραγμάτευση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα