Ποιο είναι το απόλυτο εργαλείο αυτοθεραπείας;

Η πλειονότητα των σημερινών μεθόδων υγείας και ευζωίας δίνουν έμφαση στον παράγοντα άσκηση. Στο πόσο, πώς και με ποιο τρόπο ασκούμαστε ή αθλούμαστε με τρόπο συστηματικό, προγραμματισμένο και προκαθορισμένο.

Η κίνηση είναι μια φυσική αναγκαιότητα για το σώμα μας, πολύ δε περισσότερο για την ύπαρξη μας. Η κίνηση δημιουργεί έναν ιερό χώρο συνομιλίας, αυθεντικής και ελεύθερης σωματικής έκφρασης, πέρα από νόρμες, κινητικά πρότυπα και μοτίβα. Μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε το σώμα μας και τις δυνατότητες του, να εκφράσουμε τη μοναδικότητα μας, να ενισχύσουμε και να απογειώσουμε

τη δημιουργικότητα μας. Το σώμα μας είναι άλλωστε ένας μοναδικός συνδυασμός οστικής και ερειστικής δομής, μυικής πυγμής, συνειδησιακής ευφυίας και χαρισματικότητας που είναι κατασκευασμένο γενετικά να κινείται για περισσότερο από οκτώ (8), κατά μέσο όρο, ώρες την ημέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι το σώμα αποτελεί το πρώτο και κυρίαρχο οχυρό στο μονοπάτι της πνευματικότητας, της αυτοσυνείδησης και της αυτογνωσίας. Σε όλα τα ενεργειακά, φιλοσοφικά, πνευματικά συστήματα, ξεκινάμε να εδραιώνουμε την επίγνωση μας από το επίπεδο του φυσικού σώματος. Εφαρμόζουμε πρακτικές κάθαρσης, εναρμόνισης και ενδυνάμωσης του φυσικού μας φορέα πριν περάσουμε στα πιο λεπτοφυή επίπεδα του νοητικού και συναισθηματικού σώματος. Μαθαίνουμε να παρατηρούμε την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό, το μυικό τόνο, πριν περάσουμε στα άυλα μοτίβα της ενέργειας, των δονήσεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων.

Η καθημερινή κίνηση αποτελεί μια δυναμική προϋπόθεση υγείας, ευτυχίας και αρμονίας και εξασφαλίζει τεράστια οφέλη:

Καθαρίζει τους μεσημβρινούς από τις ενεργειακές απορροές και τα τοξικά συναισθήματα.Ενισχύει την κινητικότητα στις αρθρώσεις.Τονώνει και ενδυναμώνει τους μυώνες και τα οστά.Αποφορτίζει το αιθερικό μας σώμα από τις συμφορημένες ενέργειες.Καθαρίζει τα μεταβολικά κατάλοιπα από την κυκλοφορία τους αίματος.Ενισχύει τη λεμφική κυκλοφορία και τονώνει τη δυναμική λειτουργία της καρδιάς.Εξισορροπεί τη μυϊκή δύναμη με την ελαστικότητα στους μυώνες, τα μαλακά μόρια και τις αρθρώσεις.Ενισχύει τη φυσική έκκριση των ορμονών της ευτυχίας (ενδορφίνες) και της μελατονίνης, θωρακίζοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού και εδραιώνοντας τη θετική μας προδιάθεση και ηρεμία.

Αντιθέτως, η έλλειψη κινητικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας προκαλεί χρόνιες δυσαρμονίες καθώς:

Παρεμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.Υπονομεύει την καλή λειτουργία και αποδοτικότητα του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς.Οδηγεί σε μακροχρόνια απώλεια της οστικής πυκνότητας, με άμεσο επακόλουθο την οστεοπόρωση.Αποδυναμώνει τη μυική συνοχή και αποδοτικότητα.Συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκίαΥπονομεύει την ανοσοποίηση και φυσική μας ζωτικότητα.Συμβάλει στην συναισθηματική αποσταθεροποίηση.Θολώνει την νοητική μας διαύγεια και τη διαδικασία λήψης ορθών για τη ζωή μας αποφάσεων.

Πώς να ωφεληθούμε από τα οφέλη της κίνησης στην καθημερινότητα μας;

Επιλέγοντας τρόπους, μεθόδους και πρακτικές κινητικής δραστηριότητας που να ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις μας, που να εμπλουτίζουν και όχι να περιπλέκουν το καθημερινό μας πρόγραμμα, που να δημιουργούν ομορφιά, αρμονία και ποιοτικά αντισταθμίσματα ισορροπίας στην καθημερινότητα μας.

Εισάγοντας την κίνηση με φυσικό τρόπο στις μετακινήσεις, την εργασιακή μας καθημερινότητα, τις οικογενειακές μας εκδρομές, αναψυχές και βόλτες. Στον τρόπο που συναντούμε τους φίλους μας, ψυχαγωγούμαστε και κάνουμε ταξίδια.

Επιλέγοντας κινητικές δραστηριότητες όπως η Yoga, το Tai Chi και οι ήπιες πολεμικές τέχνες, για να ενισχύσουμε τη σύνδεση του σώματος με τον νου και να βιώσουμε εσωτερική ηρεμία και σταθερότητα.

Εισαγάγοντας στην καθημερινότητα μας ισχυρές δόσεις από περπάτημα, στην εργασία, στην τράπεζα, τα καθημερινά ψώνια.

Περπάτημα στη φύση για να απευλευθερώνουμε τα άγχη και τα συναισθήματα που μας φορτίζουν και να συνδεθούμε με τη φυσική αρμονία που πάντα υπάρχει γύρω μας και την ξεχνάμε.

Κολυμπώντας στην πισίνα, το κολυμβητήριο, τη λίμνη και τη θάλασσα για να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε απαλότητα, τρυφερότητα, ελαφρότητα, κάτι να μας ενώνει, να μας υποστηρίζει, να μας ενώνει.

Συμμετέχοντας σε ομαδικά αθλήματα για να παίξουμε, να γελάσουμε και να συνδεθούμε με τους άλλους ανθρώπους και τους φίλους μας.

Πραγματοποιώντας εξορμήσεις στη Φύση για να θεραπευθούμε από την πολύβοη, τεχνητή φασαρία των μεγάλων πόλεων.

Δημιουργώντας ευκαιρίες για περιπατητικά meetings με τους προισταμένους, τους συνεργάτες και τους πελάτες μας, για να συζητήσουμε όσα μας απασχολούν, να εισηγηθούμε δράσεις, να σχεδιάσουμε πλάνα, να θέσουμε χρονοδιαγράμματα, να πάρουμε αποφάσεις χωρίς να γερνάμε πάνω σε καρέκλες γραφείων, στεγνώνοντας στο μονότονα, ίδιο, εργασιακό περιβάλλον.

Μαριάνα Χρυσικάκου, μεταπτυχιούχος απόφοιτη των τμημάτων Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού και Claude Bernard Universite De Lyon Ι, έχει λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση στη Διατροφή, τη Θεραπευτική και την Άσκηση.

The post Ποιο είναι το απόλυτο εργαλείο αυτοθεραπείας; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα