Πανελλήνιες εξετάσεις: 9 συμβουλές για γονείς

Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη και για τους υποψήφιους και για τους γονείς. Κάντε ένα βήμα πίσω και βοηθήστε ουσιαστικά τα παιδιά σας σε αυτή την πρώτη τους «μάχη». Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα (Msc.in Special Education) δίνει τις παρακάτω 9 συμβουλές για αγχωμένους γονείς.

1 Μην χρησιμοποιείτε πληθυντικό αριθμό. Το παιδί δίνει εξετάσεις, δεν «δίνουμε» εξετάσεις. Μην ταυτίζετε την προσπάθεια του παιδιού σαν δική σας προσπάθεια, ούτε τιςι επιθυμίες του σαν δικές σας. Αφήστε το να διαχειριστεί μόνο του την κατάσταση.

2 Εξασφαλίστε του ήρεμο περιβάλλον: Αποφύγετε τους έντονους θορύβους

και τη φασαρία ή τις συγκρούσεις την ώρα της μελέτης.

3 Δείξτε υπομονή: Για τα παιδιά αυτή η περίοδος είναι αρκετά στρεσογόνα και πιθανότατα να εκτονώνουν το άγχος των εξετάσεων με εκνευρισμό. Προσπαθήστε να μην τα παίρνετε προσωπικά προκειμένου να μη οδηγηθείτε σε διαπληκτισμούς. Παραμείνετε ήρεμοι – αν εσείς είστε ήρεμοι αυτό θα νιώσει και το παιδί.

4 Δίνετέ του επιβεβαιώσεις: Δεν βοηθάτε το παιδί με το να το απειλείτε («αν αποτύχεις δε θα πας διακοπές») ή να το συγκρίνετε («η αδελφή σου μπήκε στο πανεπιστήμιο με την πρώτη») γιατί του ενισχύετε το άγχος. Η ενίσχυση και τα θετικά σχόλια είναι πιο χρήσιμα από τα αρνητικά σχόλια και την κριτική. Επίσης, μη του λέτε συνεχώς «μην αγχώνεσαι». Το παιδί σας έχει ανάγκη από την επιβεβαίωση ότι θα τα καταφέρει και από το ότι πιστεύετε στις δυνατότητές του.

5 Μην πιέζετε το παιδί να διαβάσει: Δεν χρειάζεται να του το υπενθυμίζετε κάθε φορά που το βλέπετε να να μη διαβάζει. Αυτό γνωρίζει τους ρυθμούς του, αν νιώσει πίεση μπορεί να κάνει και ακριβώς το αντίθετο.

6 Μην υπερβάλλετε: Δεν χρειάζεται να φροντίζετε το παιδί περισσότερο από όσο χρειάζεται, δεν είναι άρρωστο, εξετάσεις δίνει.

7 Ακούστε το: Αυτό έχει πραγματικά ανάγκη, να μοιραστεί τις ανησυχίες και τους φόβους του μαζί σας. Μην το επικρίνετε και μη το φορτώνετε με συμβουλές.

8 Μη μεταδίδετε το δικό σας άγχος στο παιδί: Υπάρχουν γονείς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις και τις δυνατότητες του παιδιού τους και έχουν υπερβολικές προσδοκίες από εκείνο, με αποτέλεσμα να το επιβαρύνουν συναισθηματικά και να το παρεμποδίζουν να αποδώσει το μέγιστο δυνατό μεταδίδοντας το δικό τους άγχος στο παιδί. Οταν το άγχος γίνεται υπερβολικό, μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού, όπως τη μνήμη, την προσοχή, τη σκέψη του και να μειώσει την αποδοτικότητά του.

9 Προετοιμάστε το για την αποτυχία: Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο οπότε θα χρειαστεί να του τονίσετε πως η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και πως δεν χρειάζεται να νιώσει ντροπή αν δεν γράψει καλά και το τι θα πει ο κοινωνικός περίγυρος. Έχετε να του προτείνετε εναλλακτικές λύσεις για τις σπουδές και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Γενικά καθησυχάστε το και πείτε του πώς αποτυχία σε ένα μάθημα δεν σημαίνει γενική αποτυχία. Βοηθήστε το να παραμείνει ψύχραιμο και προσηλωμένο στον στόχο του εάν θέλει να πιάσει υψηλή απόδοση στα μαθήματα που ακολουθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα