Είστε σίγουροι ότι ανακυκλώνετε σωστά;

Εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν στις χωματερές. Μέρος του προβλήματος είναι ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης παρουσιάζεται κάπως μπερδεμένη, κυρίως γιατί η διαχείρισή της γίνεται από τους δήμους.

Γι’ αυτό ένας δήμος μπορεί να ανακυκλώνει γυαλί και ένας άλλος όχι. Ο μόνος τρόπος για να το μάθετε είναι να ενημερωθείτε από τις αρμόδιες δημοτικές Αρχές. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια μυστικά που μπορείτε να ακολουθήσετε:

> Μην μπερδεύεστε από τα σύμβολα στο πλαστικό Δε σημαίνουν ότι ένα αντικείμενο μπορεί ή δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Ο μόνος τρόπος για να το μάθετε είναι να ενημερωθείτε

από τις δημοτικές Αρχές.

> Λάβετε υπόψη τα πάντα Υπάρχουν ειδικά σημεία ή υπηρεσίες που δέχονται προς ανακύκλωση μεγάλα πλαστικά αντικείμενα ή ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, να ξέρετε ότι όλες οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών δέχονται τις παλιές σας συσκευές για ανακύκλωση. Αν απλώς θέλετε να πετάξετε κάποια συσκευή χωρίς να αγοράσετε άλλη, μπορείτε είτε να επικοινωνήσετε με το δήμο για να παραλάβει τη συσκευή είτε, αν έχετε μεταφορικό μέσο, να την πάτε σε ένα από τα ειδικά σημεία συλλογής. Επικοινωνήστε με το δήμο και ενημερωθείτε για την ανακύκλωση στο anakiklono.gr.

> Ξεπλένετε τη βρομιά Τα αντικείμενα που έχουν ίχνη τροφών ή μεμβράνη πάνω τους μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά μην τα αφήνετε έτσι. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι τα συστήματα ανακύκλωσης απαιτούν διαλογή από ανθρώπινο χέρι και ένα βρόμικο μπουκάλι γάλα ή ένα λερωμένο χάρτινο πιάτο δείχνει αδιαφορία εκ μέρους σας.

Το μυστικό

Bρείτε το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού σας με το online παιχνίδι της WWF. Κάντε κλικ στο www.wwf.gr/footprint, παίξτε το interactive παιχνίδι και μάθετε εύκολα το ενεργειακό σας αποτύπωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα