Αναγνωρίστε την επιλόχειο κατάθλιψη με 3 ερωτήσεις

Ανάμεσα στο τάισμα, το κλάμα και τις αλλαγές πάνας, η δική σας διάθεση είναι το τελευταίο που σας απασχολεί μόλις αποκτήσετε παιδί. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι η αντίληψη και η επαφή με τον συναισθηματικό σας κόσμο είναι κρίσιμη.

Παρ’ όλο που οι μισές γυναίκες αναπτύσσουν επιλόχειο κατάθλιψη που διαρκεί μερικές εβδομάδες, για ένα 13% μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο. Πολλές γυναίκες μπορεί να μην νιώσουν τα συμπτώματα για μήνες, μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά και να έρθουν αντιμέτωπες με έξτρα ευθύνες. Για να αντιληφθείτε τη συναισθηματική σας κατάσταση, αναρωτηθείτε τα εξής:

1.

Κατηγορήσατε ποτέ τον εαυτό σας όταν τα πράγματα πήγαν στραβά, ενώ δεν φταίγατε;

2. Νιώστε αγχωμένη και ανήσυχη χωρίς λόγο;

3. Αισθανθήκατε ανεξήγητο πανικό ή φόβο;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Pediatrics, αυτές οι τρεις ερωτήσεις είναι αποτελεσματικές στο να αναγνωρίσετε την κατάθλιψη μετά τον τοκετό κι αν απαντήσατε «ναι» σε κάποια απ’ αυτές, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας, ο οποίος θα μπορέσει να εξετάσει τις αιτίες και πιθανόν να σας συστήσει ένα θεραπευτικό πλάνο, αν κριθεί απαραίτητο.

Το μυστικό

Η επιλόχειος κατάθλιψη δε θα πρέπει να συγχέεται με τη “μελαγχολία” (τάση για κλάμα, άμβλυνση των συναισθημάτων, αβεβαιότητα για τον εαυτό) που εμφανίζεται την τρίτη ή την τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό στις μισές περίπου μητέρες και σύντομα υποχωρεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα