Cross Training: Η νέα τάση στο fitness

Το Cross Training ή αλλιώς διασταυρωμένη προπόνηση είναι μια μίξη πολλών διαφορετικών ειδών γυμναστικής σε μια προπόνηση. Ξεκίνησε από την Αμερική από τις ομάδες Football, σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί η δύναμη με την αντοχή και την εκρηκτικότητα. Το όλο πρόγραμμα βασίζεται κυρίως στη φαντασία του Trainer και στο ταλέντο του να συνδυάσει σωστά τα διαφορετικά είδη γυμναστικής για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Αποτελείται από πολλά είδη γυμναστικής όπου εναλλάσσουν από την αερόβια στην αναερόβια ικανότητα. Περιλαμβάνει τη κυκλική μέθοδο

προπόνησης σε σταθμούς. Μπορεί να γίνει με εξοπλισμό που δεν απαιτεί μεγάλο κόστος, μεταφέρεται εύκολα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Πάντα θα πρέπει να προηγούνται τα κατάλληλα Test για να βρεθούν τα όρια του ασκούμενου στην κάθε άσκηση που θα χρησιμοποιηθεί. Το Cross Training πολλές φορές φτάνει το άτομο στα όρια αντοχής του, με την καρδιά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιτρέπει να δουλεύουν σχεδόν όλοι οι μύες στην ίδια προπονητική μονάδα σε συνδυασμό με την καρδιά. Αυτό αποφέρει μεγάλες καύσεις στον οργανισμό σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Σαν προπόνηση πρέπει να είναι συμπληρωματική σε ένα εβδομαδιαίο πλάνο προπόνησης και όχι κύρια για τη μέγιστη απόδοση του σώματος.

Μια προπόνηση Cross Training μπορεί να περιλαμβάνει τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση, κωπηλατικό μηχάνημα ως αερόβιους σταθμούς. Ασκήσεις με μπάρες, ιμάντες, kettlebels, λάστιχα, αλτήρες, τροχαλίες, medicine balls, σχοινιά, steps,ασκήσεις άρσης βαρών και ενόργανης γυμναστικής χρησιμοποιούνται για να γυμναστεί το αναερόβιο κομμάτι.

Μπορεί να γίνει με μηδενικό κόστος π.χ. 500μ. τρέξιμο -20 push/ups -10 έλξεις x 5 φορές.

Ή με ασκήσεις όπως άρσεις θανάτου με μπάρα, Push and row dual cable(τροχαλία) , clean and jerk με μπάρα, κωπηλατικό μηχάνημα, καθίσματα με ιμάντες κτλ.

Το Crossfit® είναι το πιο δύσκολο είδος Cross Training και ανταποκρίνεται καθαρά στο νεανικό κοινό που έχει ήδη ένα υπόβαθρο στην γυμναστική. Οι ασκήσεις π.χ. ladder sprint, burpees, τα μειωμένα διαλλείματα και ο εξοπλισμός π.χ. ολυμπιακές μπάρες με κιλά , κρίκοι ενόργανης, λάστιχα μπουλντόζας το φέρνουν στην 1η θέση ως το πιο δύσκολο είδος γυμναστικής. Πολλές φορές ξεπερνώντας τα όρια του ασκούμενου σε βαθμό που φτάνει τη μέγιστη κόπωση. Ορισμένες ασκήσεις στο κομμάτι του Skill(ικανότητα) είναι λειτουργικές μόνο όταν κάποιος είναι αθλητής και θα έχει οφέλη μόνο στο άθλημα του. Όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η προπόνηση, η επιστημονική κοινότητα καταδικάζει ό, τι γίνεται στα μέγιστα δυνατά όρια του ατόμου, χωρίς να έχουν προηγηθεί τα κατάλληλα test για να διαπιστωθεί το όριο στην άσκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα