8 μυστικά για να σταματήσει το παιδί σας να φοβάται το σκοτάδι

Φοβάται πως στο σκοτάδι κρύβονται φαντάσματα και τέρατα; Μην αγνοείτε το φόβο του αλλά μάθετε πώς να το βοηθήσετε να τον αντιμετωπίσει με τις συμβουλές της ψυχολόγου Ειρήνης Γιαννόπαπα.

Γιατί φοβάται;
Σχεδόν το 90% των μικρών παιδιών φοβάται και είναι απόλυτα φυσιολογικό τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του. Οι φόβοι ενός παιδιού – όπως και των ενηλίκων – δεν είναι λογικοί, μπορεί να είναι πραγματικοί όπως οι αστραπές ή φανταστικοί όπως ο φόβος για τα φαντάσματα. Ο φόβος που αναπτύσσεται για το σκοτάδι είναι μη ρεαλιστικός: μπορεί να φοβάται ότι κάποιο ζώο, φάντασμα ή τέρας θα το βλάψει. Μάθετε

του να αντιμετωπίσει το φόβο του για το σκοτάδι με αυτές τις συμβουλές:

Πώς να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει το φόβο του για το σκοτάδι

1 Αφήνετε ένα αναμμένο φωτάκι στο δωμάτιό του
Σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι το ανακουφίζει από τον φόβο του και την αίσθηση κινδύνου που μπορεί να νιώθει.

2 Βάλτε έναν φρουρό
Αναθέστε σε ένα αγαπημένο του παιχνίδι να αναλάβει νυχτερινή σκοπιά. Επιβεβαιώστε του ότι θα το προσέχει όλο το βράδυ και δώστε του επιπλέον εργαλεία για το σκοτάδι όπως έναν φακό ή το αγαπημένο του λούτρινο να το πάρει αγκαλιά.

3 Δώστε του χρόνο
Είναι πολύ σημαντικό να μην πιέσετε το παιδί να κόψει τη συνήθεια να αφήνει το φως ανοιχτό, η αλλαγή αυτής της συνήθειας πρέπει να γίνει σταδιακά κατανοώντας από μεριάς σας το φόβο του και εξηγώντας του πώς να τον αντιμετωπίζει.

4 Εξοικειώστε το με το σκοτάδι σε ανύποπτο χρόνο
Για παράδειγμα όταν γίνει μία ξαφνική διακοπή ρεύματος μην τρομοκραθείτε πρώτοι εσείς και μην πανικοβληθείτε. Δείξτε του ότι μπορεί να είναι μία ωραία περιπέτεια αν ανάψετε π.χ. ένα κερί και κάνετε τους κυνηγούς χαμένου θησαυρού. Παίξτε τυφλόμυγα μαζί του ή βάλτε το να ψάξει σε σκοτεινά σημεία κάποια κρυμμένα παιχνίδια. Επιβραβεύστε το όταν τα βρει.

5 Μην το απειλείτε
Μερικές φορές οι φόβοι χρησιμοποιούνται προς το παιδί ως μέσο για το κάνουν να συμπεριφερθεί όπως πρέπει και οι γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να καταφύγουν σε αυτόν τον τρόπο δράσης όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν. Απειλές τύπου «αν δεν κοιμηθείς θα σβήσω το φως τώρα!» κάνουν το φόβο του ακόμη μεγαλύτερο. Γενικά, οι απειλές και οι τιμωρίες που τρομάζουν το παιδί «πήγαινε για ύπνο για να μην έρθει ο μπαμπούλας» καλλιεργούν μέσα του το φόβο.

6 Πάρτε το φόβο του στα σοβαρά
Αυτό που στα δικά σας ενήλικα μάτια φαίνεται κάτι ασήμαντο στα παιδικά μάτια μοιάζει σαν κατάκτηση του Έβερεστ. Μην το προσβάλλετε όταν φοβάται. Με το να του λέτε «μην κάνεις σαν μωρό», το μόνο που καταφέρνετε είναι να υποτιμάτε ένα τεράστιο πρόβλημα για εκείνο. Ο συνεχής έπαινος με τη συχνή διαβεβαίωση από εσάς ότι θα είναι ασφαλές είναι αποτελεσματικά ως προς την τόνωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού.

7 Μην του κάνετε όλα τα χατήρια
Αποφύγετε να υποχωρείτε στα «θέλω» του την ώρα του ύπνου. Αυτό θα το βοηθήσει να μην μάθει να συνδυάζει τον φόβο που έχει για το σκοτάδι σαν ένα μέσο να κερδίζει την εύνοιά σας και να του κάνετε όλα τα χατήρια.

8 Διαβάστε του ειδικά παραμύθια
Υπάρχουν βιβλία γραμμένα για παιδιά που στόχο έχουν να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Διαβάζοντάς κάποια από αυτά σταδιακά θα καταφέρετε να μετριάσετε το φόβο του για το σκοτάδι. Σας προτείνουμε:
Μη φοβάσαι το σκοτάδι, αρκουδάκι, του Νόρμπερτ Λάντα, εκδόσεις: Μεταίχμιο
Θα αφήσεις το φως αναμμένο; της Χάικε Μπάουμ, Εκδόσεις Θυμάρι
Τι φοβούνται τα παιδιά του κόσμου; Εκδόσεις Σαββάλας
Δεν θέλω να με πάρει ο ύπνος, της Γιώτα Φώτου, εκδόσεις: Ψυχογιός
Τα όνειρα της Νίνας, της Λένας Διβάνη, εκδόσεις: Καστανιώτης
Φοβάσαι; Από τον φόβο έως το θάρρος, της Νούρια Ρόκα, εκδόσεις: Κέδρος

Keywords
Τυχαία Θέματα