5 tips για να πετύχει η δίαιτα

1 Εντοπίστε τα κίνητρά σας

Κάθε φορά που αποφασίζουμε να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μας ωθούν και κάποιοι άλλοι που μας σταματούν. Το ίδιο συμβαίνει και με την απόφασή μας να ξεκινήσουμε μία δίαιτα ή πιο σωστά, ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Προκειμένου, λοιπόν, να πάρετε την απόφασή σας συνειδητά, «ζυγίστε» τα πλεονεκτήματα που πιστεύετε ότι θα έχει η αλλαγή αυτή (εμφάνιση, σωματική και ψυχική υγεία, ευεξία) και τα μειονεκτήματα (σκληρή προσπάθεια, απόλαυση φαγητού/ γλυκού). Στην ουσία, τα πλεονεκτήματα αποτελούν τα κίνητρά σας, ενώ τα μειονεκτήματα είναι τα

εμπόδια προς την αλλαγή. Έχετε υπόψη σας ότι δεν μετρά μόνο ο αριθμός, αλλά και η βαρύτητα καθενός από αυτά. Προς τα πού γέρνει η «ζυγαριά»; Αξίζει να αποτολμήσετε την προσπάθεια ή μήπως έχετε να χάσετε περισσότερα; Αν τα κίνητρα υπερτερούν, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε! Αν τα εμπόδια φαίνονται να «βαραίνουν», ξανασκεφτείτε το καλύτερα ή σκεφτείτε πώς να ενισχύσετε τα κίνητρά σας.

2 Θέστε εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους

Μία από τις πιο βασικές αιτίες για την αποτυχία μίας δίαιτας είναι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι που θέτουμε για το βάρος μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αποτυχημένων προσπαθειών, που προκαλεί απογοήτευση και μειώνει την αυτοεκτίμηση μας. Πριν ξεκινήσετε, λοιπόν, την προσπάθεια ορίστε έναν εφικτό και ρεαλιστικό στόχο για το βάρος σας και πάντα με βάση τις δυνατότητές σας! Η μείωση του βάρος κατά 10%, αποτελεί έναν εφικτό στόχο και φαίνεται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία. Αν, δηλαδή, ζυγίζετε 100 κιλά, θέστε ως αρχικό στόχο τα 90. Όταν επιτύχετε τον πρώτο στόχο, θα μπορούσατε να συνεχίσετε με έναν επόμενο στόχο βάρους.

3 Μικρά και σταθερά βήματα

«Έξις δευτέρα φύσις εστί», σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, που δηλώνει την ισχυρή δύναμη της συνήθειας! Οι αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και άσκησης θέλουν χρόνο και κόπο, προκειμένου να τις κατακτήσετε. Ωστόσο, μικρές αλλαγές στη ζωή σας, είναι εφικτές και μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα στο βάρος σας. Θέστε, λοιπόν, επιμέρους στόχους, που αφορούν αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση και αρχίστε με έναν τη φορά. Κατακτώντας τον πρώτο στόχο, προσθέσε τον επόμενο. Για παράδειγμα, την 1η εβδομάδα αυξήστε τα φρούτα σε 3 ανά ημέρα. Την 2η εβδομάδα τη σωματική δραστηριότητα σε 150 λεπτά την εβδομάδα, κ.λπ. Οι μικρές και σταθερές αλλαγές είναι ικανές να αλλάξουν μόνιμα τις διατροφικές σας συνήθειες, να παγιωθούν στον τρόπο ζωής σας και να σας οδηγήσουν στο επιθυμητό βάρος.

4 Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος έχουν τη λογική του «όλα ή τίποτα». Συχνά, δηλαδή, απαγορεύουν στον εαυτό τους τα γλυκά ή άλλες γευστικές απολαύσεις, προκειμένου να ελέγξουν το βάρος τους. Ωστόσο, η στέρηση φαγητού φαίνεται ότι έχει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς δημιουργείται στο άτομο μία ακατανίκητη επιθυμία για τα «απαγορευμένα» τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, αλλά «καλές» και «κακές» συνήθειες διατροφής. Επομένως, αποτελεί κακή συνήθεια η καθημερινή κατανάλωση γλυκού, αλλά καλή συνήθεια η εβδομαδιαία κατανάλωση και ο έλεγχος της ποσότητάς του. Επιτρέψτε, λοιπόν, στον εαυτό σας όλα τα τρόφιμα, αλλά καταναλώστε τα με έξυπνο και συμφέρον τρόπο για το σώμα σας.

5 Βρείτε το «μέντορά» σας

Μία προσπάθεια για απώλεια βάρους δεν συνοψίζετε απλοϊκά στο δίπτυχο «τρώω λιγότερο, ασκούμαι περισσότερο». Στην πραγματικότητα, έρχεστε αντιμέτωποι με μία σειρά ζητημάτων που προκύπτουν, όπως να εντοπίσεις τις αδυναμίες σας, να βρείτε εναλλακτικές λύσεις, να επιλύσετε τα νέα προβλήματα- εμπόδια που εμφανίζονται, να αντισταθείτε στις παρεκτροπές, να ελέγξετε τον ενδεχόμενο της υποτροπής. Για αυτό, είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη και καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες, όπως έναν πτυχιούχο διαιτολόγο- διατροφολόγο, ειδικευμένο στην τροποποίηση συμπεριφοράς. Με τη βοήθειά του, λοιπόν, θα εκπαιδευτείτε διατροφικά και θα καταφέρετε να αποκτήσετε τον έλεγχο της σκέψης γύρω από το φαγητό, άρα και τον έλεγχο του βάρους σας.

Πηγή: nutrimed.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα