4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν για τα χρήματα τα παιδιά

Έχουν το δικό τους πορτοφόλι; Τους δίνετε χαρτζηλίκι; H ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα εξηγεί ποια είναι τα 4 απλά αλλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν για τα χρήματα τα παιδιά.

Το χαρτζιλίκι είναι ένα καλό μέσο για να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να διαχειρίζονται τα χρήματα με υπευθυνότητα και να καταναλώνουν με σύνεση. Επιπλέον, το να έχει το παιδί χρήματα του προσφέρει μια αίσθηση αυτονομίας και αυτοπεποίθησης. Γι΄αυτό τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να αντιμετωπίζουν τα χρήματα ως εργαλείο, κάτι που πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικά και να εκτιμούν, αποφεύγοντας τις οικονομικές παγίδες

που προκαλούν άγχος και στρες.

Τι γνωρίζουν τα μικρά παιδιά για τα χρήματα;

Τα παιδιά πιστεύουν ότι:

Τα κέρματα έχουν περισσότερη αξία από τα… χρωματιστά χαρτονομίσματα.Οι πιστωτικές κάρτες πληρώνουν για τα πράγματα… δωρεάν.Αν δεν έχουμε κάτι, μπορούμε απλά να το αγοράσουμε γιατί… λεφτά υπάρχουν.Αν έχουμε ένα νόμισμα στην τσέπη μας, θα πρέπει να αγοράσουμε τσίχλες!

Τα 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν για τα χρήματα τα παιδιά

1 Πώς να τα κερδίζουν

Τα παιδιά σας γνωρίζουν από πού πραγματικά προέρχονται τα χρήματά σας; Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα προέρχονται από την εργασία σας. Ότι αν ο μπαμπάς ή η μαμά δεν δουλέψουν, δεν θα υπάρχουν χρήματα για παιχνίδια, ρούχα και φαγητό. Πρέπει να γνωρίζουν πως π.χ. αν χύσουν όλο το σαμπουάν στην μπανιέρα, κάποιος πρέπει να εργαστεί ώστε να βρεθούν τα χρήματα για να αγοραστεί ένα νέο σαμπουάν. Καλό είναι επίσης να αποκτήσουν κάποια σχετική εμπερία ανταμοιβής μέσω εργασίας. Αν και οι δουλειές είναι απαραίτητες να γίνονται καθημερινά στο σπίτι και ευθύνη τους π.χ. να στρώνουν το κρεβάτι τους ή το τραπέζι, μπορούν ωστόσο να κερδίσουν το χαρτζηλίκι τους κάνοντας κάποιες προαιρετικές δουλειές όπως π.χ. το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας ή το κατέβασμα των σκουπιδιών. Έτσι, τα παιδιά θα μάθουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και θα καταλάβουν ότι, αν θέλουν περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να δουλέψουν παραπάνω, κάτι που ισχύει και στην ενήλικη ζωή.

2 Πώς να τα αποταμιεύουν

Κάθε φορά που τα παιδιά έχουν χρήματα στην τσέπη τους, θέλουν να τα ξοδέψουν, σωστά; Είναι καλή ιδέα, λοιπόν, να προτείνετε στο παιδί να αποταμιεύει ένα ποσό από τα χρήματα που του δίνετε κάθε εβδομάδα (π.χ. το 1/3). Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθει ότι για να κάνει αγορές χρειάζεται να ελέγχει και τα έξοδά του, άρα να κάνει επιλογές και να έχει την υπομονή να περιμένει μέχρι να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό για να αγοράσει κάτι που θέλει πολύ. Για παράδειγμα εάν θέλει ένα παιχνίδι, πηγαίνετε μαζί στο κατάστημα, ρωτήστε πόσο κοστίζει και ενθαρρύνετέ το να αποταμιεύσει τα χρήματά του για την αγορά του.

3 Πώς να τα ξοδεύουν

Όταν τα παιδιά σας ρωτούν εάν μπορείτε να τους αγοράσετε ένα ακριβό παιχνίδι αποφεύγετε να λέτε, “Δεν έχω λεφτά.” Αυτή η φράση δεν είναι (πάντα) αλήθεια. Αλλά το αποτέλεσμα των επιλογών όπως η αγορά ενός ακριβού παιχνιδιού που δεν χρειάζονται σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερα χρήματα για τα έξοδα του σπιτιού ή τα μαθήματα αγγλικών που χρειάζονται. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι ακριβώς επειδή έχουν χρήματα, δεν σημαίνει ότι μπορούν να τα ξοδέψουν σε ό,τι θέλουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να μάθουν να σκέφονται τι χρειάζονται πρώτα και στη συνέχεια να αγοράζουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Δείξτε τους πώς να συγκρίνουν τις τιμές στα καταστήματα και να αναζητούν τις προσφορές. Μην ξεχνάτε και το παράδειγμα που δίνετε στα παιδιά. Έτσι, αν δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε τις αγορές σας ή μένετε διαρκώς με τους λογαριασμούς απλήρωτους λόγω κακής διαχείρισης, δεν θα καταφέρετε να μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του.

4 Πώς να τα μοιράζουν

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα χρήματα είναι να τα μοιράσετε (δεν εννοούμε μεγάλα ποσά). Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δώσουν το 10% των χρημάτων τους σε κάποιον που πραγματικά το έχει ανάγκη, ακόμη και σε αυτή τη νεαρή ηλικία. Θα νιώσουν και τη χαρά της προσφοράς και θα πάρουν ένα καλό μάθημα για την αλληλεγγύη για καλό σκοπό.

Φίλια Μητρομάρα

The post 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν για τα χρήματα τα παιδιά appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα