Far Cry 3: Blood Dragon

Cyborgs, δεινόσαυροι, φώτα νέον και κοπάνα!

Κονσόλες 16-bit, coin-ops, sci-fi βιντεοκασέτες, cartoons των ‘80s, macho αμερικανοί ήρωες και μουσική με beats και συνθεσάιζερ. Συγκεντρώστε τα παραπάνω υλικά, βάλτε ως βάση το Far Cry 3, προσθέστε μια γερή δόση «τρέλας» (πχ. δεινόσαυροι με φωτάκια neon!) και έχετε μπροστά σας ένα από τα πιο ιδιαίτερα First-Person Shooters για φέτος. Καλωσορίσατε στον cult και ρετρό κόσμο του Far Cry 3:

Blood Dragon.

Όσοι από εσάς προλάβατε τα video clubs την «χρυσή» εποχή που ενοικίαζαν κασέτες VHS, έχετε πιάσει ήδη το νόημα. Πόσο μάλλον εάν ήσασταν φίλοι των ταινιών δράσης και επιστημονικής φαντασίας και έχετε μεγαλώσει με την αισθητική που είχαν κυρίως στα ‘80s, αλλά και στις αρχές των ‘90s. To Far Cry 3: Blood Dragon αποτελεί ένα stand-alone expansion του περσινού, πολύ επιτυχημένου Far Cry 3 της Ubisoft Montreal (κατά κύριο λόγο, αφού συνεργάστηκαν και ορισμένες ακόμη εταιρείες ανάπτυξης της Ubisoft) και είναι φανερό πως δόθηκε η ελευθερία στους δημιουργούς να μας χαρίσουν ένα «παλαβό» game - φόρο τιμής στην αισθητική της «αθώας» εκείνης εποχής.

In the year 2007…
Εν έτη 2013 ξέρουμε ότι το μέλλον που είχαν στο μυαλό τους οι σεναριογράφοι του 1980 δεν ήρθε ποτέ. Ο κόσμος που είχαν φανταστεί για τις sci-fi ανάγκες της εποχής εκείνης θα έπρεπε ήδη να έχει κυριευθεί από τις μηχανές ή να έχει μετατραπεί σε μια δυστοπία με παγκόσμιο απολυταρχικό καθεστώς. Θα έπρεπε να ζούμε ανάμεσα σε cyborgs, να έχουμε αποικίες σε άλλους πλανήτες, να έχουμε περάσει τουλάχιστον ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα και φυσικά η «κακή» Ρωσία ακόμα να απειλεί την Αμερική και την ελευθερία που πρεσβεύουν οι αξίες του «ένδοξου» αυτού έθνους.

Σε ένα τέτοιο μέλλον «βιντεοκασέτας» εξελίσσεται το σενάριο του Far Cry 3: Blood Dragon. Στο μακρινό …2007 ο κόσμος υποφέρει από τις συνέπειες ενός καταστροφικού πυρηνικού πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν στρατιώτες cyborgs προσπαθώντας να βρουν ένα νέο δρόμο προς την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο του λοχία Rex Power Colt, ενός μισού ανθρώπου -μισού μηχανή Cyber Commando, με αριθμό μοντέλου Mark IV. Μαζί με τον επίσης cyber-στρατιώτη Spider ταξιδεύετε σε ένα απομακρυσμένο νησί για να ερευνήσετε τις πληροφορίες για ένα νέο βιολογικό όπλο αλλά και να εντοπίσετε τον συνταγματάρχη Sloan ο οποίος έχει αυτονομηθεί και έχει δημιουργήσει το δικό του στρατό από cyborgs στο μέρος αυτό.

Η ιστορία ακολουθεί όλα τα αγαπημένα κλισέ που περιμένετε, διαθέτει πολύ χιούμορ, διάφορες γραφικές «παλαβομάρες» και κάνα-δυο εκπλήξεις πλήρως ενταγμένες στο γενικότερο κλίμα. Μοιάζει σαν να προσπάθησαν οι δημιουργοί να χωρέσουν στο παιχνίδι όσο περισσότερες ‘80s ιδέες και αναφορές μπορούσαν και εν τέλει κατάφεραν να μας χαρίσουν ένα πλήρως ασόβαρο, αυτοσαρκαστικό αλλά και παιδικά αθώο story που θα δημιουργήσει μια νοσταλγική ευφορία ειδικά στους «παλαίουρες».

Έχεις ένα εικοσάρικο να παίξω Far Cry;
Το gameplay του παιχνιδιού ακολουθεί όπως είναι λογικό τους βασικούς μηχανισμούς του Far Cry 3. Κοινώς υπάρχει και εδώ μπόλικο «πιστολίδι», δυνατότητα stealth προσέγγισης, σταδιακό level up του χαρακτήρα σας, ένα νησί παρόμοιου περιβάλλοντος με ανοικτό κόσμο για εξερεύνηση και outposts που μπορείτε να ελευθερώσετε. Βέβαια να σημειώσουμε πως το μέγεθος του χάρτη είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτόν του βασικού game. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα επιμέρους στοιχεία είναι διαφορετικά και «βουτηγμένα» στην ρετρό αισθητική που περιγράψαμε.

Το περιβάλλον έχει μια σκοτεινή, «φουτουριστική» σε έντονες μωβ-κόκκινες αποχρώσεις neon ατμόσφαιρα και οι αντίπαλοι είναι cyber στρατιώτες της λεγόμενης Omega Faction. Τα δε όπλα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως vintage-μελλοντικές παραλλαγές του κυρίως παιχνιδιού και τα ζώα που βρίσκονται στη φύση είναι μηχανικά ή μεταλλαγμένα. Το κερασάκι στη τούρτα και η αποθέωση του χαβαλέ που κάνει η Ubisoft είναι τα 16-bit αισθητικής cutscenes και φυσικά οι φωσφορίζοντες δεινόσαυροι που «ξερνάνε» ακτίνες λέιζερ. Με άλλα λόγια φανταστείτε πως έχουμε ένα παλιό Arcade τύπου Contra ή Bionic Commando με όλη τη γραφικότητα εκείνης της εποχής παραλλαγμένο σε ένα μοντέρνο First-Person Shooter.

"My name’s Colt and I‘m proud to be American"
Φυσικά δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο video game να μην διαθέτει και τον ανάλογο πρωταγωνιστή. Ο ήρωάς μας, Rex Power Colt, είναι ένας cyborg αμερικανός στρατιώτης, κλασικός ΄80s action hero σχολής Schwarzenegger και Van Damme, υπεράνθρωπα δυνατός και ακούραστος, ταγμένος στον ιερό σκοπό της υπεράσπισης των αμερικανικών αξιών αλλά και ιδιαίτερα ζόρικος τύπος που δεν σηκώνει πολλά-πολλά. Κοινώς είναι ένας εντελώς badass χαρακτήρας στα πρότυπα του Duke Nukem, αν θέλετε ένα μέτρο σύγκρισης, με μεγάλη όρεξη για «πιστολίδι» και έτοιμος να «πετάξει» τη μία κλισέ και γραφική ατάκα μετά την άλλη.

Το αποκορύφωμα των επιτηδευμένα χαζών διαλόγων είναι φυσικά τα cutscenes που προαναφέραμε. Όλοι οι χαρακτήρες που εμφανίζονται σε αυτά είναι οι κλασικές φιγούρες που περιμένετε να συναντήσετε σε μια τέτοια υπόθεση, σχεδιασμένες με το «στατικό» animation που υπήρχε τις εποχές των Arcade και των 8 ή 16-bit κονσόλων.

Είναι φανερό πως οι δημιουργοί σατιρίζουν αλλά και παράλληλα αποτίνουν φόρο τιμής στην αισθητική αυτή με αφελείς ατάκες που θα θέλετε να βάλετε τα γέλια και μια γενικότερη ρετρό «ανωριμότητα». Ωστόσο, ίσως ορισμένα από αυτά τα cutscenes είναι λίγο πιο μεγάλα σε διάρκεια απ' όσο χρειάζεται με αποτέλεσμα να εξαντλούν κάπως το χιουμοριστικό νόημά τους και να διακόπτουν τη ροή της δράσης για λίγο παραπάνω απ' όσο θα θέλαμε.

Vaas κρύψου, έρχεται ο Colt
Όπως είπαμε τo gameplay ακολουθεί τα χνάρια του Far Cry 3. Υπάρχει ένα κύριο story που αν θελήστε να ασχοληθείτε αποκλειστικά με αυτό θα το ολοκληρώσετε σε τέσσερις ώρες περίπου. Ωστόσο υπάρχουν και εδώ διάφορα outposts που μπορείτε να ελευθερώσετε, όπως εκείνα με τους πειρατές στο βασικό παιχνίδι. Έτσι, κάθε φορά που παίρνετε κάποιο από αυτά υπό τον έλεγχό σας ξεκλειδώνονται δύο δευτερεύουσες αποστολές, τύπου «σκοτώστε αυτόν το στόχο» ή «ελευθερώστε αυτόν τον επιστήμονα».

Αν ήταν όντως βιντεοκασέτα των ‘80s, σίγουρα θα είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με τίτλο του τύπου: «Μακρινή Κραυγή Νο3: Οι Δράκοι του αίματος».

Εάν προσθέσετε σε αυτά την δυνατότητα εξερεύνησης που σας δίνει το παιχνίδι αλλά και τα διάφορα collectibles που είναι διασκορπισμένα στο χάρτη (όπως παλιές τηλεοράσεις ή κασέτες VHS, τι άλλο;), η διάρκεια ζωής ανεβαίνει εύκολα στις 8 ώρες. Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η διαδικασία απελευθέρωσης των outposts κάπου μπορεί να σας κουράσει, ενώ οι δευτερεύουσες αποστολές δεν είναι και ότι πιο ενδιαφέρον έχουμε δει, αν και ορισμένες έχουν...επίτηδες χαζό περιεχόμενο.

Ο χειρισμός είναι παρόμοιος με αυτόν που γνωρίζετε όσοι έχετε παίξει έστω και λίγο τον προκάτοχό του. Υπάρχει και εδώ ένα σύστημα με xp που σας επιτρέπει να κάνετε level up, ωστόσο δεν υπάρχουν skill trees για να διαλέξετε και να κατανείμετε τις αναβαθμίσεις σας. Απλά σε κάθε level προστίθενται στον Rex Colt κάποιες προκαθορισμένες νέες έξτρα κινήσεις ή ιδιότητες. Όχι ότι θα κάνουν μεγάλη διαφορά βέβαια, αφού να πούμε πως εξαρχής ο ήρωάς σας είναι αρκετά overpowered. Επίσης σε κάθε outpost υπάρχουν vending machines μέσω των οποίων αγοράζετε και επιλέγετε τον οπλισμό σας και τις αναβαθμίσεις του, όπως ακριβώς και στο Far Cry 3.

Ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει προσεχθεί τόσο πολύ είναι η δυνατότητα για stealth παιχνίδι. Ενώ ουσιαστικά διαθέτετε όλες τις απαιτούμενες ικανότητες και κινήσεις, κάποιες φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να μη σας εντοπίσουν καθότι ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος και η τοποθέτηση των εχθρών δεν ευνοούν το έργο σας. Επίσης δεν έχει προστεθεί κάποια ιδιαίτερη καινοτομία σε αυτό το τομέα, ο οποίος ακολουθεί ακριβώς τις «συνταγές» του Far Cry 3. Όχι ότι θα σας «χαλάσει» κάτι, απλά ενδεχομένως να σας εντοπίσουν μερικές φορές παραπάνω από όσες θα περιμένατε.

Η καρδιά του δράκου
Όταν σκοτώσετε έναν εχθρό μπορείτε στη συνέχεια να κάνετε loot το πτώμα του, ξεριζώνοντας την μηχανική του καρδιά. Αυτό δεν αποτελεί κάποιο βίτσιο (αν και ο Colt δείχνει να το διασκεδάζει με αυτά που λέει), αλλά ένα δόλωμα για να «κουμαντάρετε» τα αγαπημένα σας…κατοικίδια, τους blood dragons! Εάν πετάξετε μια καρδιά προς μια κατεύθυνση, ο πιο κοντινός σε εσάς δράκος που τριγυρνάει στο χάρτη θα τρέξει προς το μέρος της σαν εκπαιδευμένος σκύλος. Εάν εκεί γύρω τυγχάνει να βρίσκονται αντίπαλοι δυστυχώς την πατήσανε, καθώς η κίνηση και η ανθρώπινη παρουσία δείχνουν να εξοργίζουν τα ήρεμα κατά τα άλλα χρωματιστά ερπετά που αρχίζουν να εκσφενδονίζουν φονικές ριπές λέιζερ και να κατασπαράζουν τους στρατιώτες. Μη μπερδεύεστε βεβαίως, όσο τσαντίζονται με τους εχθρούς σας, άλλο τόσο μπορούν να τσαντιστούν και με εσάς οπότε μην τα πλησιάζετε και πολύ!

Ωστόσο, η χρησιμοποίησή τους στις μάχες μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά, ειδικά εάν επιλέξετε μεγαλύτερη δυσκολία, ενώ προσθέτει μια επιπλέον επιλογή στρατηγικής. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι δράκοι αποτελούν το highlight του παιχνιδιού, ενώ υπάρχουν στιγμές που η παρουσία τους συμβάλλει σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα «παλαβής» δράσης. Μιλάμε για ένα video game στο οποίο σας βοηθούν...δεινόσαυροι. Ποιος από εμάς δεν είχε ονειρευτεί κάτι τέτοιο σαν πιτσιρικάς;

Το πιο cult νησί που θα επισκεφτείτε φέτος
Ο οπτικός τομέας προφανώς αποτελεί μια «παραλλαγή» του Far Cry 3, με την επαναχρησιμοποίηση της Dunia Engine 2. Ωστόσο οι διάφορες αλλαγές κυρίως στα χρώματα αλλά και τα κτίρια είναι τόσο έντονες που πολλές φορές θα νομίζετε ότι παίζετε ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι και όχι ένα απλό expansion. Όπως είπαμε κυριαρχεί μια σκοτεινή ατμόσφαιρα με έντονα νέον χρώματα, σαν να βρίσκεστε σε μια τεράστια παραλιακή ντίσκο. Προσθέστε στην όλη εμπειρία και τα περιστασιακά επιτηδευμένα εφέ «χιονιού» όπως θα τα βλέπατε σε μια φθαρμένη VHS βιντεοκασέτα κι έχετε ένα...νοσταλγικό αποτέλεσμα.

Τα γραφικά πετυχαίνουν άψογα το σκοπό τους που είναι να μεταδώσουν το ΄80s κλίμα, ενώ η ποιότητά τους είναι γνωστή σε όσους έχουν παίξει το κύριο παιχνίδι. Μόνη μικρή ένσταση η περιορισμένη ποικιλία στις τοποθεσίες, κάτι που σε συνδυασμό με τις έντονες και χαρακτηριστικές αποχρώσεις κάπου κουράζει το μάτι. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως το artbox του παιχνιδιού ανέλαβε ο James White, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μεταξύ άλλων το artwork της ταινίας Drive. Όσοι την έχουν δει, καταλαβαίνουν πόσο εύστοχη ήταν και αυτή η επιλογή των δημιουργών.

Στον ηχητικό τομέα έχουμε ένα εκπληκτικά ταιριαστό soundtrack με ρετρό electro κομμάτια «τίγκα» στο συνθεσάιζερ (έτσι πρέπει) από το συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής Power Glove. Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης πλούσια σε ποικιλία και πολύ καλής ποιότητας, από τους ήχους των πυροβολισμών και τις εκρήξεις, μέχρι τους βρυχηθμούς των blood dragons. Οι φωνές των πρωταγωνιστών είναι πολύ προσεγμένες, με ανόητο πομπώδες ύφος καθώς ξεστομίζουν ατάκες γεμάτες με «πατριωτικά» κλισέ.

Βέβαια για να μη λέμε και πολλά, αρκεί να αναφέρουμε πως το voice over του Rex Power Colt έχει κάνει ο …θρυλικός Michael Biehn. Όσοι αναρωτιέστε ποιος είναι αυτός, καλύτερα να αφήσετε προς το παρόν το Far Cry 3: Blood Dragon, να δείτε πρώτα μερικές ταινίες των ‘80s που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε και να ασχοληθείτε μετά με αυτό. Ο Michael Biehn λοιπόν είναι ο άνθρωπος που έχει υποδυθεί τον Kyle Reese στο The Terminator και τον δεκανέα Dwayne Hicks στο Aliens, ενώ έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων και στην ταινία The Abyss.

Where dragons rule
Το Far Cry 3: Blood Dragon θα συγκινήσει όλους όσους πρόλαβαν λίγη από τη μαγεία των ΄80s, ή έστω «νιώθουν» την ατμόσφαιρα αυτή. Εάν οι λέξεις VHS, sci-fi, Arcade, ουφάδικο, electro beat και άλλες παρόμοιες σας λένε κάτι, τότε σίγουρα θα σας «πει» και η νέα δημιουργία της Ubisoft. Η τιμή του είναι τα 14,99 ευρώ και κρίνεται αρκετά ικανοποιητική για αυτά που προσφέρει, αφού δεν ξεχνάμε πως αποτελεί εν τέλει ένα stand-alone expansion.

Πέρα όμως από την αναβίωση της ρετρό αυτής αισθητικής, το Far Cry 3: Blood Dragon δεν παίρνει τον εαυτό του και πολύ στα σοβαρά. Οι developers αφέθηκαν ελεύθεροι να κάνουν τον χαβαλέ τους και να υλοποιήσουν κάποιες πιο «τρελές» ιδέες. Το αποτέλεσμα είναι μια απενοχοποιημένη και ευφάνταστη παραλλαγή του Far Cry 3, σε βαθμό μάλιστα που ακόμα και όσοι «λιώσατε» το προηγούμενο εδώ θα βρείτε νέο ενδιαφέρον. Το σίγουρο είναι πως υπενθυμίζει σε όλους μας ότι δυο πολύ βασικά συστατικά ενός video game είναι η διασκέδαση και η φαντασία, τα οποία δυστυχώς όλο και πιο συχνά λείπουν εξαιτίας της σοβαροφάνειας πολλών σύγχρονων τίτλων.

Θετικά:
- Τρομερή ΄80s αισθητική
- Διάχυτο cult χιούμορ και σαρκαστικοί διάλογοι
- Διατηρεί τα καλά στοιχεία του Far Cry 3 και ταυτόχρονα διαφοροποιείται
- Ήχος βγαλμένος από ταινίες της εποχής
- Οι blood dragons
- Μια γενικότερη αίσθηση χαβαλέ, ειδικά στα cutscenes

Αρνητικά:
- Τα outposts και τα side missions είναι κάπως επαναλαμβανόμενα
- Τα ιδιαίτερα χρώματα των γραφικών ίσως κουράζουν λίγο
- Το stealth δεν παρουσιάζει κάποια καινοτομία
- Ο Colt είναι πολύ δυνατός εξ αρχής και το level up χάνει λίγο το νόημά του

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.8

Περικλείει τη μαγεία μια περασμένης εποχής και αποτελεί παράδειγμα της έννοιας «παιχνίδι».

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
blood, dragon, blood, dragon, cartoons, cult, video, ubisoft, montreal, game, δυστοπία, ρωσία, rex, power, cyber, spider, omega, contra, hero, schwarzenegger, duke, animation, ελλαδα, dragons, σκύλος, engine, james, white, drive, voice, terminator, dwayne, abyss, νέα, κινηση στους δρομους, μετρο, στρατος, χρυση αυγη, τελη κυκλοφοριας 2013, εξτρα, πλανητες, ρωσία, ζωα, ηχος, μουσικη, μωβ, νησι, ταινιες, χρωματα, cult, game, james, omega, ubisoft, αθωο, αισθητικη, αξιζει, αμερικη, ανθρωπος, απλα, ατμοσφαιρα, ακτινες, βρειτε, δεινοσαυροι, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δρακοι, δρακος, δοθηκε, δολωμα, εφε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, ελευθερια, ενσταση, εποχη, εποχες, επρεπε, ερπετα, ερχεται, ετη, ευφορια, ζωης, ιδεες, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, ηρωες, υφος, μηχανες, ηχητικα, ηρεμα, κινηση, κλιμα, κτιρια, λειζερ, λογια, λοχια, λογο, μαγεια, ματι, μπορειτε, μυαλο, νοημα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, παιδικα, πειρατες, περιβαλλον, ποιοτητα, ροη, ρετρο, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συνεχεια, σκύλος, τιμη, τυπος, τουρτα, φαντασια, φυση, φυσικα, φορα, χαζο, χιουμορ, ωρες, abyss, animation, ασφαλεια, white, cyber, drive, dragons, duke, dwayne, ειπαμε, engine, φιλοι, γελια, hero, ηρωας, ιδιαιτερα, καρδια, λεξεις, μοιαζει, montreal, μπροστα, ops, παιχνιδι, πληροφοριες, power, rex, schwarzenegger, spider, terminator, τηλεορασεις, υλικα, βεβαιως, vintage, voice
Τυχαία Θέματα