Fahrenheit

Η απόλυτη interactive εμπειρία που πρέπει να βιώσετε!

Την Quantic Dream την γνωρίζουν περισσότερο οι κινηματογραφόφιλοι παρά οι gamers. Η γαλλική εταιρεία ανάπτυξης ξεκίνησε δημιουργώντας την πασίγνωστη πλέον τεχνολογία του motion capture, της ψηφιακής καταγραφής των ανθρώπινων κινήσεων ή της κίνησης αντικειμένων με σκοπό την αναπαραγωγή τους από δισδιάστατα ή τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα. Η εταιρεία

ιδρύθηκε το 1997 και έγινε αντιληπτή από τα video game ραντάρ μας το 1999 με την ανάπτυξη του Omikron: The Nomad Soul, ενός τρισδιάστατου adventure με χαρακτηριστικά δανειζόμενα από πολλά διαφορετικά genres όπως τα FPS και τα fighting games.

Το breakthrough της Quantic σε πωλήσεις και δημοσιότητα ήρθε το 2005 με την κυκλοφορία του Fahrenheit (γνωστού και ως Indigo Prophecy στη Βόρεια Αμερική), ενός ατμοσφαιρικού Adventure με το οποίο θα ασχοληθούμε στο παρόν review. Ενός βιντεοπαιχνιδιού που συγγενεύει περισσότερο με την έβδομη τέχνη από κάθε άλλο τίτλο της κατηγορίας του. Αποτέλεσε δε την πιο τρανή απόδειξη των ικανοτήτων της Quantic Dream, πέντε ολόκληρα χρόνια πριν το αριστουργηματικό Heavy Rain του PlayStation 3.

Το Σύνδρομο του Φόνου!
Πώς θα σας φαινόταν αν μια ωραία πρωία ξυπνούσατε και βρισκόσασταν μέσα στα αίματα, πάνω από ένα πετσοκομμένο κορμί, με το όπλο του εγκλήματος στα χέρια σας και χωρίς την παραμικρή ιδέα για το πώς βρεθήκατε σε αυτή την κατάσταση; Αυτό το εφιαλτικό σενάριο βιώνει με το «καλημέρα» στο Fahrenheit ο κεντρικός χαρακτήρας Lucas Kane, ένα χιονισμένο βράδυ του 2009 σε ένα παρακμιακό ρεστοράν της Νέας Υόρκης.

Ο Kane βρίσκει τον εαυτό του πάνω από το σφαγμένο κουφάρι ενός μεσήλικα στην τουαλέτα του εστιατορίου και αντιλαμβάνεται ότι κρατάει ένα ματωμένο μαχαίρι και είναι και ο ίδιος μέσα στα αίματα. Μετά το πρώτο σοκ, ο Kane (εσείς κατά συνέπεια) προσπαθεί να αποφύγει την σύλληψη και συνάμα να ανακαλύψει ποιος τον οδήγησε στο να φτάσει στο αποτρόπαιο έγκλημα. Παράλληλα με τις προσπάθειες του Kane, καλείστε να χειριστείτε μια σειρά από playable characters που σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση ή τον Kane σαν τους αστυνομικούς Carla Valenti - Tyler Miles και τον παπά Markus Kane (αδερφός του πρωταγωνιστή).

Το σενάριο του Fahrenheit αποτελεί άψογο συνδυασμό film noir και μεταφυσικού θρίλερ, με τον πρωταγωνιστή να προσπαθεί να αποφύγει ορατούς κινδύνους και στην πορεία να ανακαλύπτει τον μεταφυσικό τρόμο που κρύβεται από πίσω τους. Το εκπληκτικό σενάριο στα περισσότερα σημεία του παρουσιάζεται scripted αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι γραμμικό καθώς οι επιλογές που κάνετε έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία του.

Πέραν των τριών διαφορετικών φινάλε που προσφέρονται ανάλογα με την πορεία σας, το να μην βρείτε ένα στοιχείο, το να μην ολοκληρώσετε την τακτοποίηση ενός χώρου που περιλαμβάνει ενοχοποιητικά στοιχεία κ.ο.κ. θα αλλάξει την ιστορία, σπρώχνοντάς σας σε διαφορετικό αφηγηματικό «κανάλι». Το παραπάνω γεγονός αυξάνει την αίσθηση της διαδραστικής ταινίας που είναι διάχυτη και προσφέρει λόγους για να ξαναπαίξετε το Fahrenheit, αλλάζοντας τις επιλογές σας.

In the Mouth of Madness!
Ολόκληρο το παιχνίδι είναι ένας συνεχής αγώνας ενάντια στον χρόνο και στην ψυχολογική φθορά. Ξεκινώντας την εποποιία του Lucas και των υπολοίπων χαρακτήρων, βλέπετε ένα cutscene με τον πρωταγωνιστή σκεπτικό να αφηγείται την ιστορία του, την απίστευτη ιστορία ενός συνηθισμένου ανθρώπου που ανακάλυψε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την επιφανειακή πραγματικότητα με αποτέλεσμα να αλλάξει την μορφή του κόσμου!

Αμέσως αμέσως το παιχνίδι θα τσιγκλίσει την φαντασία σας ώστε να αρχίσετε να αναρωτιέστε ποιο μυστικό ανακάλυψε ο Kane και ταυτίζεται αυτόματα με τον χαρακτήρα ο οποίος ακολουθεί ένα συνηθισμένο μοτίβο σε κινηματογραφικές περιπέτειες. Μιλάμε δηλαδή τυπικά για τον απλό άνθρωπο που καλείται από το πεπρωμένο του να πραγματοποιήσει ηράκλειους άθλους!

Η συνέχεια είναι συναρπαστικότερη: βλέπετε τον Kane να διαπράττει τον φόνο του χαρτογιακά και ένα σκοτεινό τύπο με τελετουργική ρόμπα να μιμείται τις κινήσεις του ήρωα, δίνοντάς σας το πρώτο hint της ιστορίας, ότι ο Kane είναι ελεγχόμενος από υπερφυσικές δυνάμεις. Με την ολοκλήρωση της σκηνής, αποκτάτε τον έλεγχο του χαρακτήρα και αρχίζει ο αγώνας δρόμου. Στο κάτω δεξιά τμήμα της οθόνης εμφανίζεται η ψυχολογική μπάρα του ήρωα, η health bar του δηλαδή, εφόσον ο βασικός σας στόχος είναι να διατηρήσετε τα λογικά του εκάστοτε playable character διότι. Σε αντίθετη περίπτωση θα τρελαθεί και κατ' επέκταση θα χάσετε!

Προφανώς η δολοφονία ενός αγνώστου κλόνισε την ψυχική διάθεση του Kane και για να την αποκαταστήσετε, πρέπει να ξεφορτωθείτε πτώμα και ενοχοποιητικά στοιχεία πριν μπουκάρει στο WC ο μπάτσος που τρώει εκείνη την ώρα στο ρεστοράν. Όλες οι παραπάνω ενέργειες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ένα συστατικό του gameplay που θα συναντάτε σε κάθε φάση του Fahrenheit.

Αφού την κάνετε με ελαφρά… πηδηματάκια από το ρεστοράν, αποκτάτε αμέσως τον έλεγχο της Carla Valenti και του Tyler Miles, των αστυνομικών που καταφθάνουν για να ελέγξουν την σκηνή του εγκλήματος και να ανακρίνουν τους υπόπτους. Θα αντιληφθήκατε ήδη ότι ο βασικότερος εχθρός που θα αντιμετωπίσετε είναι ο χρόνος. Κάθε κίνηση πρέπει να εκτελείται σε περιορισμένο χρόνο, από τις συζητήσεις με τους NPC μέχρι την αλληλεπίδραση με οποιοδήποτε αντικείμενο υφίσταται στον κόσμο του παιχνιδιού.

Fear and Action in New York!
Τo Fahrenheit διαφέρει από μια χολιγουντιανή ταινία μόνο σε ένα πράγμα. Στην αλληλεπίδρασή σας με τους χαρακτήρες. Το user interface του είναι απίστευτα απλό. Εσείς κινείτε τον εκάστοτε playable χαρακτήρα με τα πλήκτρα και δίνετε τις εντολές για κάθε διαθέσιμη ενέργεια, κουνώντας το mouse στην επιθυμητή κατεύθυνση. Ξεχάστε λοιπόν τον κέρσορα επί της οθόνης και το pixel hunting που προσφέρουν τα αντίστοιχα Adventures.

Θα αναρωτηθείτε εδώ αν οι developers αντάλλαξαν το pixel hunting με ένα… body hunting, με την χρήση δηλαδή του ήρωα σαν κέρσορα, να σκουντουφλάει πάνω σε τοίχους και σε έπιπλα αναζητώντας με τι μπορεί να αλληλεπιδράσει. Είναι βέβαιο ότι το Fahrenheit δεν απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ούτε και σε ανόητους gamers. Αν έχετε κάποια εξοικείωση με ταινίες αστυνομικού περιεχομένου θα μπορέσετε εύκολα να αντιληφθείτε τι πρέπει να πράξετε και ποιο αντικείμενο είναι χρήσιμο καθώς τα πάντα είναι ευδιάκριτα επί της οθόνης. Μόλις σταθείτε μπροστά σε αντικείμενο ή άτομο που χρήζει αλληλεπίδρασης, στην κορυφή της οθόνης εμφανίζονται τα αντίστοιχα icons και η κατεύθυνση που πρέπει να κινήσετε το mouse για την επιθυμητή επιλογή.

Ο παράγοντας χρόνος είναι κεφαλαιώδους σημασίας στο Fahrenheit. Υπάρχουν αρκετές σκηνές που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε endurance scenes διότι απαιτούν από εσάς ανθεκτικά δάχτυλα! Στις scenes αυτές, μια μπάρα εμφανίζεται στο πάνω τμήμα της οθόνης κάτω από τα icons που προαναφέραμε, η οποία έχει ένα ρολόι στην μια άκρη της. Η μπάρα αρχίζει να αδειάζει με σταθερό ρυθμό ανάλογα με τα ανδραγαθήματα που πρέπει να κάνετε (π.χ. να σώσετε ένα παιδί, να σηκώσετε βάρη, να ανοίξετε κάτι σφραγισμένο) και φυσικά σας αγχώνει αρκετά τοποθετώντας σας και ψυχολογικά στην θέση του ήρωα. Εσείς πρέπει να πατάτε μανιωδώς τα δύο cursor keys που αντιστοιχούν στα δεξιά και αριστερά, γεμίζοντας μια δεύτερη μπάρα που εμφανίζεται επί της οθόνης. Μόλις την γεμίσετε ο χαρακτήρας σας ολοκληρώνει τον άθλο του και ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και ο στόχος των endurance scenes που δεν είναι άλλος από το να σας προκαλέσουν σύντομη φυσική εξάντληση για να βιώσετε την φυσική ένταση του χαρακτήρα!

Που είναι ρε παιδιά το Indigo Child να το βρούμε κι εμείς μπας και αποκτήσουμε καμια δύναμη;

Οι σημαντικότερες και συναρπαστικότερες action scenes του Fahrenheit είναι εκείνες που χρησιμοποιούν το δυσκολότερο μηχανισμό gameplay της περιπέτειας, τα quick time events. Συχνά σε ανύποπτα χρονικά σημεία, ενώ απολαμβάνετε φερ' ειπείν μια… νεκροψία στο νεκροτομείο της αστυνομίας, στην οθόνη πετάγονται τα γράμματα Get Ready! Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, δύο κυκλικά διαγράμματα με χρωματιστά τμήματα ή κουμπιά αν προτιμάτε, εμφανίζονται και ορισμένα από τα χρωματιστά κουμπιά αρχίζουν να ανάβουν διαδοχικά. Αν δεν έχετε καλά αντανακλαστικά, δεν πρόκειται να προλάβετε να κινήσετε το mouse και να πατήσετε τα πλήκτρα στις κατευθύνσεις που δείχνουν τα κουμπιά, με αποτέλεσμα να αποτύχετε στην action scene. Η πιο δυσάρεστη συνέπεια της αποτυχίας σας είναι να χάσετε χρήσιμες πληροφορίες και όμορφα cutscenes, η αμέσως επόμενη είναι η λοξοδρόμηση της πλοκής σε άλλη αφηγηματική γραμμή!

Πιστό στην κινηματογραφική αισθητική, το Fahrenheit είναι χωρισμένο σε σκηνές. Στην αρχή της κάθε σκηνής επιλέγετε χαρακτήρα και το μέρος της πλοκής που του αντιστοιχεί. Μην σας αγχώνει αυτή η επιλογή, στις περισσότερες σκηνές θα πρέπει να παίξετε με όλους τους χαρακτήρες. Το A.I. των NPC είναι φυσικά υποδειγματικό καθώς οι αντιδράσεις τους καθορίζονται απόλυτα από τις ερωτήσεις και την δική σας συμπεριφορά. Οι διάλογοι είναι πρωτοποριακοί και εκτελούνται όπως όλες οι κινήσεις: εμφανίζονται οι διαθέσιμες επιλογές σε κάθε διάλογο και μαζί τους η ανατριχιαστική μπάρα με το ρολόι! Εσείς πρέπει να επιλέξετε την ερώτηση ή την απάντηση που επιθυμείτε και να οδηγήσετε το mouse στην αντίστοιχη κατεύθυνση, αν δεν προλάβετε, το παιχνίδι θα επιλέξει μια για εσάς η οποία φυσικά μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένη!

Ξεχάστε τις health bars που συναντάτε στα περισσότερα video games. Στο Fahrenheit οι προγραμματιστές έχουν πολύ σωστά τοποθετήσει σε πρώτη μοίρα την ψυχική υγεία του εκάστοτε χαρακτήρα υποστηρίζοντας το ρητό: νους υγιής εν σώματι υγιή! Ένας μετρητής mental health εμφανίζεται στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης κάθε φορά που ο χαρακτήρας σας ολοκληρώνει μια ενέργεια. Αν βρίσκεστε σε στρεσογόνα κατάσταση (π.χ. έχετε δολοφονήσει έναν αθώο, αστυνομικοί βρίσκονται στα χνάρια σας) η μπάρα αρχίζει να χάνει ύψος και η ψυχική κατάσταση του ήρωα παίρνει την κατιούσα! Για να ανέβει η μπάρα ο ήρωας πρέπει να καταφύγει σε χαλαρωτικές ενέργειες όπως είναι η γυμναστική, το… κατούρημα, το φαί, μια επιτυχημένη προσπάθεια να αποφύγετε την σύλληψη κ.ο.κ. Στην περίπτωση που η μπάρα πιάσει πάτο, ο ήρωας σαλτάρει, το χάνει και απαιτείται η συνδρομή των γνωστών κυρίων με τις λευκές μπλούζες για να του φορέσουν την θρυλική… ρόμπα, ξέρετε εκείνη που δένεται στη πλάτη και όχι μπροστά!

Το μεγάλο μειονέκτημα του Fahrenheit είναι η διάρκεια του. Μιμούμενο δυστυχώς την αποτυχημένη συνταγή κλασικών live – action τίτλων σαν το Mad Dog McCree, μπορεί να ολοκληρωθεί από τον έμπειρο gamer μέσα σε 5-6 ώρες, αφήνοντας τον με την…γλύκα!

Interactive Pleasure!
Από την στιγμή που αναφερόμαστε σε interactive movie, δεν υπήρχε περίπτωση τα γραφικά να ήταν κάτι λιγότερο από τέλεια στην περίπτωση του Fahrenheit. Επειδή αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση όμως, τα κορυφαία γραφικά του συμπληρώνονται από την κινηματογραφική αισθητική κάθε σκηνής και πλάνου. Μιλάμε για ένα παιχνίδι τρίτου προσώπου που θα έπρεπε είτε η θέαση της δράσης να γίνεται από στατικές κάμερες όπως στα θρυλικά Resident Evil, είτε να σας δοθεί η δυνατότητα να περιστρέφετε την κάμερα προς όποιο σημείο του χώρου επιθυμεί.

Στο Fahrenheit η κάμερα δεν ακολουθεί τα παραπάνω στερεότυπα και συμπεριφέρεται ακριβώς σαν να βλέπουμε ταινία: ακολουθεί τον χαρακτήρα σας από κοντά σαν κάποιος αθέατος κάμεραμαν να καταγράφει τις κινήσεις του, αλλάζοντας πλάνα (γκρο-πλάν, μακρινά, υποκειμενικά δηλαδή πρώτου προσώπου κ.τ.λ.) ανάλογα με την περίσταση.

Υιοθετώντας μια συνηθισμένη κινηματογραφική τεχνική εν ονόματι split screen, η κάμερα του παιχνιδιού προσπαθεί να καλύψει όσο περισσότερη δράση γίνεται, γεμίζοντας συχνά πυκνά την οθόνη με μικρότερες οθόνες που δείχνουν τις κινήσεις χαρακτήρων που σας μιλούν, που πλησιάζουν στο μέρος σας, που βρίσκονται σε άλλα δωμάτια κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η έντονη αίσθηση που θα σας διακατέχει από το πρώτο λεπτό του Fahrenheit ότι πρωταγωνιστείτε σε ταινία.

Το animation των χαρακτήρων είναι ικανοποιητικό αλλά παρουσιάζει και ορισμένες «χοντράδες». Πάρτε για παράδειγμα την γελοιωδώς επιδεικτική κίνηση του σώματος του Tyler Miles που θυμίζει λίγο… κουδουνίστρα!

Motion Picture Soundtrack!
Στον ηχητικό τομέα το Fahrenheit υπερβαίνει τις προσδοκίες ακόμα και των πιο σκληροπυρηνικών gamers που συνάμα είναι και κινηματογραφόφιλοι. Προκειμένου να πετύχει το ηχητικό περιβάλλον μίας ταινίας, ο «σκηνοθέτης» του game David Cage μίσθωσε τον Angelo Badalamenti για να επιμεληθεί την μουσική. Ο γνωστός κινηματογραφικός συνθέτης απέκτησε την φήμη του γράφοντας καταπληκτική μουσική για την σειρά Twin Peaks και για γνωστά φίλμς όπως τα A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, Dark Water και The Wicker Man. Στο Fahrenheit ο Badalamenti συνθέτει μια ατμοσφαιρική και άκρως λυπητερή μουσική, μια μελωδία που σε ανατριχιάζει, επαναλαμβάνοντας σχεδόν τον άθλο του κεντρικού θέματος του Twin Peaks. Την υποβλητική μουσική του Badalamenti συμπληρώνουν κομμάτια από θρυλικούς ερμηνευτές σαν τον Ben E. King και την Nina Simone.

Το voice acting είναι τρομερά πετυχημένο με την κάθε φωνή να αντικατοπτρίζει το ποιόν του χαρακτήρα και την ερμηνεία του David Gasman (Jefferson in Paris, The Bourne Identity, Arthur and the Vengeance of Maltazard) στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Lucas Kane να κλέβει την παράσταση. Στο lip sync τα πράγματα είναι ελαφρώς μπερδεμένα. Σε αρκετούς διαλόγους, τα χείλη των χαρακτήρων συντονίζονται τέλεια με τα λόγια που εκφέρουν. Μια παρατηρητικότερη ματιά όμως σε αρκετές περιπτώσεις αποκαλύπτει ότι οι χαρακτήρες δεν προφέρουν τα λόγια του διαλόγου αλλά ανοιγοκλείνουν απλά το στόμα τους!

We want more interactive movies!
Είναι λυπηρό για τους χρήστες των PC το ότι οι δύο επόμενες αριστουργηματικές interactive movies της Quantic Dream κυκλοφόρησαν (Heavy Rain) ή θα κυκλοφορήσουν (Beyond: Two Souls) για Playstation 3. Το Fahrenheit προσφέρει ότι περιμένετε από μια interactive ταινία: σφιχτοδεμένη πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, σασπένς, εντυπωσιακές σκηνές δράσης, gameplay που αγγίζει την κινηματογραφική εμπειρία, άψογα γραφικά και μουσική. Ελπίζουμε η Quantic Dream να επανέλθει με sequel του κορυφαίου αυτού τίτλου στο μέλλον.

Θετικά:
- Κινηματογραφικό soundtrack και gameplay
- Άρτιο σενάριο
- Προσεγμένα γραφικά
- Αξιόλογο voice acting

Αρνητικά:
- Προβληματικό lipsync
- Πολύ μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 5
Γενικά: 8

Δράση, τρόμος, υπερφυσικές δυνάμεις και μπόλικη συνομωσιολογία είναι οι αρετές του Fahrenheit που θα σας μείνουν αξέχαστες ολοκληρώνοντας το!

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
new york, resident evil, nina simone, quantic, dream, εταιρεία, video, game, adventure, fps, fighting, games, indigo, heavy, playstation, lucas, σοκ, συλληψεις, tyler, film, health, υφίσταται, fear, york, user, icons, keys, quick, time, scene, νους, υγιή, live, mad, dog, movie, split, screen, δραση, animation, david, cage, twin, nightmare, water, king, nina, voice, paris, sync, movies, σασπένς, sequel, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, madwalk, αστυνομικο τμημα, εβδομη, επιπλα, ηχος, θριλερ, μουσικη, οθονες, ταινιες, υγεια, υψος, φυσικη, ωρα, fps, games, game, icons, mad, movies, time, αθωο, αισθητικη, απιστευτα, απλα, ατομο, βορεια, βραδυ, βρειτε, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δοθει, δωματια, εγινε, ευκολα, ενεργεια, εξοικειωση, επρεπε, εταιρεία, εχθρος, τεχνη, τεχνολογια, υγιης, ιδεα, υποθεση, υφίσταται, θυμιζει, καμερες, κινηση, λογια, ματια, μελωδια, μοιρα, μυστικο, μπλουζες, μοντελα, μορφη, μυστικα, ξερετε, παντα, οθονη, παιδι, παιδια, πεπρωμενο, περιβαλλον, πωλησεις, ρανταρ, ρολοι, ρολο, σεναριο, συνεχεια, σειρα, συλληψη, σκηνες, συνταγη, σοκ, στομα, τμημα, φαντασια, φυσικα, φθορα, φημη, φωνη, φορα, χειλη, χρονος, χρονικα, ψυχολογικα, ομορφα, ωρες, αγωνας, αιματα, animation, health, cage, water, sequel, dream, adventure, david, ερωτησεις, fighting, film, heavy, ηρωας, indigo, user, king, keys, nina, lucas, μπροστα, dog, nightmare, nina simone, νους, paris, παιχνιδι, πληροφοριες, quick, quantic, resident evil, ρητο, movie, σασπένς, scene, σκηνη, split, screen, sync, τρωει, twin, tyler, ξεκινησε, χερια, voice
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld