Dead Rising 3

Οι νέκροι "σηκώνονται" από τους τάφους τους για τρίτη φορά.

Η Capcom είναι γεγονός ότι αρκετές φορές έχει κατηγορηθεί για την εμμονή της στην κυκλοφορία αναρίθμητων sequels, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα αν ρίξουμε μια ματιά στις σειρές Resident Evil, Monster Hunter,

Street Fighter, Devil May Cry και Onimusha. Παρόλα αυτά, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας είδαμε δύο νέες δημιουργίες από την ιαπωνική εταιρεία, το Lost Planet και το Dead Rising, τα οποία κυκλοφόρησαν αποκλειστικά για το Xbox 360. Το τελευταίο αναπτύχθηκε με την καθοριστική συμβολή του Keiji Inafune, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του Onimusha 3 θεώρησε σκόπιμο να μας παρουσιάσει ένα νέο project, καταφέρνοντας τελικά να δώσει μια νέα πνοή στα video games με zombie θεματολογία.

Οχτώ χρόνια λοιπόν μετά την κυκλοφορία του Dead Rising και ενώ προηγήθηκε ένα -κατά γενική ομολογία- αμφιλεγόμενο sequel που κυκλοφόρησε και στο PS3, η σειρά επιστρέφει στη next-gen κονσόλα της Microsoft. To Dead Rising 3 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην περασμένη E3 κερδίζοντας τις εντυπώσεις, αφού έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά το gameplay. Με δεδομένη πάντως την απουσία του Keiji Inafune από την παραγωγή, ήταν λογικό να υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο οι Mike Jones και Josh Bridge θα κατάφερναν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Συν τις άλλοις, η δουλειά της Capcom Vancouver (πρώην Blue Castle Games) στο προηγούμενο Dead Rising δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αφού το sequel αυτό ήταν σαφώς κατώτερο των προσδοκιών μας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα ήταν πολύ λογικό να υπάρχει έντονη αγωνία για την κυκλοφορία του Dead Rising 3, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα exclusive για το Xbox One. Πάμε να δούμε λοιπόν κατά πόσο το νέο open world Survival Horror της Capcom Vancouver αποτελεί ένα δυναμικό comeback για την ομώνυμη σειρά.

Μία νέα επιδημία εξαπλώνεται
Τα γεγονότα του Dead Rising 3 λαμβάνουν χώρα δέκα χρόνια μετά από τα αντίστοιχα του προκατόχου του και εκτυλίσσονται στο Los Perdidos, μία φανταστική πόλη στην πολιτεία της California. Στο Los Perdidos έχει εξαπλωθεί μία νέα επιδημία και οι περισσότεροι κάτοικοί του έχουν μεταμορφωθεί σε zombies, όπως συνέβη στο παρελθόν στο Willamette του Colorado, αλλά και στην Fortune City της Nevada. Για όσους από εσάς δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με κάποιο από τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς αξίζει να αναφέρουμε ότι η μετάδοση του ιού των zombies γίνεται μέσω ενός γενετικά μεταλλαγμένου είδους σφιγγών που ονομάζεται Ampulex Compressa Giganteus.

Τρεις ημέρες μετά την πρώτη εξάπλωση του ιού συναντάμε τον κεντρικό πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον μηχανικό Nick Ramos, o οποίος ταξιδεύει στα περίχωρα της πόλης σε μία απομονωμένη περιοχή που βρίσκεται σε καραντίνα. Ο στόχος του είναι να συλλέξει προμήθειες για τον εαυτό του και τους υπόλοιπους επιζήσαντες. Για κακή του τύχη όμως τα zombies που βρίσκονται εκεί δραπετεύουν και τον αναγκάζουν να τραπεί σε φυγή σε ένα κοντινό εστιατόριο. Ο Nick επιστρέφει λοιπόν στο καταφύγιο των επιζώντων, εκεί όπου συναντά τους υπόλοιπους κεντρικούς χαρακτήρες, το αφεντικό του την Rhonda, μια νεαρή κοπέλα την Annie και τον Dick, έναν οδηγό νταλίκας.

Πολύ σύντομα η ιστορία θα πάρει μία αναπάντεχη τροπή, καθώς τα μέλη της κυβέρνησης ανακοινώνουν στην τηλεόραση ότι σε έξι μέρες θα βομβαρδίσουν το Los Perdidos για να σταματήσουν την εξάπλωση των zombies. Κατόπιν αυτού, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του Nick -και του Dick στην περίπτωση που παίζετε co-op- θα πρέπει να οδηγήσετε τους επιζώντες σε ένα ασφαλές μέρος πριν η πόλη καταστραφεί ολοσχερώς από τον επικείμενο βομβαρδισμό. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν ξεκινά μια νέα περιπέτεια στον post-apocalyptic κόσμο της σειράς Dead Rising και για μία ακόμη φορά θα πρέπει να σφάξετε δεκάδες χιλιάδες zombies για να επιτύχετε τον σκοπό σας.

Στο σεναριακό κομμάτι αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ αρχικά σας δίνεται η εντύπωση ότι το Dead Rising 3 αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της σειράς, στην πορεία θα διαπιστώσετε ότι στην πράξη δίνει απαντήσεις σε πολλά από τα αναπάντητα ερωτήματα των προκατόχων του. Επίσης, παρά το τετριμμένο concept, αφού όπως είναι γνωστό έχουμε δει δεκάδες zombie video games τα τελευταία χρόνια, η πλοκή είναι τουλάχιστον καθηλωτική, καθώς από ένα σημείο και μετά έρχεται μια σωρεία ανατροπών. Εδώ δεν θα μπούμε φυσικά σε περισσότερες λεπτομέρειες, εντούτοις οφείλουμε να προσθέσουμε ότι αρκετοί από τους βασικούς χαρακτήρες των προηγούμενων Dead Rising κάνουν απολαυστικές cameο εμφανίσεις.

Υπάρχουν πάντως και κάποια σημεία όπου η δουλειά των σεναριογράφων φαίνεται ανεπαρκής. Κοινώς οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ηρώων της ιστορίας έρχονται ελάχιστες φορές στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, o Nick βλέπει την Rhonda περισσότερο σαν την μητέρα του και λιγότερο σαν το αφεντικό του, ίσως γιατί μεγάλωσε ορφανός, αλλά ο τρυφερός αυτός δεσμός δεν αποτυπώνεται στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε.

Βόλτα στο Los Perdidos
Η σημαντικότερη διαφορά του Dead Rising 3 σε σχέση με τους προκατόχους του είναι ότι αυτή την φορά τα γεγονότα εκτυλίσσονται σε έναν open world κόσμο. Κατά γενική ομολογία τα Dead Rising και Dead Rising 2 πρόσφεραν μια sandbox εμπειρία, η οποία όμως περιορίζονταν από το μικρό μέγεθος του χάρτη, αφού το πρώτο λάμβανε χώρα σε ένα εμπορικό κέντρο και το δεύτερο σε ένα καζίνο. Εδώ λοιπόν οι διαθέσιμες περιοχές προς εξερεύνηση είναι σαφώς περισσότερες και επιπλέον υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία, αφού θα διασχίσετε εγκαταλελειμμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς, εστιατόρια, βίλες, βενζινάδικα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.ο.κ.

Το Los Perdidos, όπως και το Los Santos του Grand Theft Auto V, αποτελεί μία φανταστική εκδοχή του Los Angeles, συγκρίνοντας όμως το μέγεθος των δύο πόλεων θα λέγαμε ότι το Dead Rising 3 υστερεί σημαντικά. Κοινώς ναι μεν έχουμε να κάνουμε με έναν τεράστιο κόσμο με βάση τα δεδομένα της σειράς, αλλά ενδεχομένως απαιτούνταν περισσότερη δουλειά στην απόδοση ενός πειστικού open world περιβάλλοντος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η προσθήκη των διαφόρων οχημάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μεταβείτε με -σχετική- ασφάλεια από την μία τοποθεσία σε κάποια άλλη, τονώνει σημαντικά το gameplay της σειράς δίνοντάς του μια νέα διάσταση.

Όσον αφορά την οδηγική συμπεριφορά των οχημάτων επιτυγχάνεται ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, το οποίο βέβαια δε συγκρίνεται με το αντίστοιχο ενός Racing, αλλά ακολουθεί τα πρότυπα των Grand Theft Auto, Saints Row και Sleeping Dogs. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι με τα κουμπιά LT και RT επιταχύνετε και επιβραδύνετε αντίστοιχα το όχημα σας, ενώ με το A κάνετε drift. Στα "συμβατικά" οχήματα, όπως ταξί, σεντάν, περιπολικά και ασθενοφόρα δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία, εντούτοις το πρόβλημα αυτό δεν θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα, αφού μπορείτε να συνδυάσετε διάφορα εξ' αυτών δημιουργώντας νέα combo vehicles. Για παράδειγμα συνδυάζοντας ένα ασθενοφόρο και μία μπουλντόζα δημιουργείτε το Shockdozer, το οποίο εκτοξεύει ηλεκτρισμό "ψήνοντας" τα zombies που θα κάνουν το λάθος να βρεθούν στον δρόμο σας.

Nick ο μάστορας
Εν τω μεταξύ, το crafting δεν περιορίζεται στα combo vehicles, αφού όπως και στο Dead Rising 2 δύναται να κατασκευάσετε δεκάδες combo weapons, συνδυάζοντας δύο αντικείμενα. Βέβαια για να δημιουργήσετε ένα combo weapon θα πρέπει πρωτίστως να βρείτε το σχετικό blueprint εξερευνώντας σπιθαμή προς σπιθαμή τις διάφορες τοποθεσίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 105 combo weapons και τα περισσότερα εξ' αυτών είναι άκρως πρωτότυπα. Για παράδειγμα συνδυάζοντας μια μάσκα του Blanka (ο γνωστός μαχητής από την σειρά Street Fighter) και μια μπαταρία αυτοκινήτου φτιάχνετε το Roaring Thunder που σας επιτρέπει να εκπέμψετε ηλεκτρισμό από το σώμα σας, όπως ακριβώς έχουμε δει στην χαρακτηριστική special move του πρασινόδερμου μαχητή.

Σε σχέση πάντως με το προηγούμενο Dead Rising δεν απαιτείται η μετάβαση σε κάποιο workstation για να κάνετε craft ένα combo weapon. H όλη διαδικασία μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, με μόνη προϋπόθεση την κατοχή των απαραίτητων πρώτων υλών για την σύνθεση του όπλου. Εδώ να τονίσουμε ότι η επιλογή ενός μηχανικού αυτοκινήτων στον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή είναι απόλυτα εύστοχη, καθώς με βάση το background του Nick Ramos δικαιολογούνται απόλυτα οι δυνατότητες του στην κατασκευή περίεργων όπλων και οχημάτων.

Σφάξτε τα zombies χρησιμοποιώντας 100+1 διαφορετικούς τρόπους!

Chop till you drop
Δίχως αμφιβολία το πιο διασκεδαστικό στοιχείο της σειράς της Capcom είναι η εξολόθρευση των zombies και στο κομμάτι αυτό το Dead Rising 3 θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς φίλους της. Το μοντέλο χειρισμού παραμένει αμετάβλητο, καθώς με τα κουμπιά X και Y εκτελείτε τις light και τις heavy επιθέσεις αντίστοιχα. Οι δεύτερες όπως είναι αναμενόμενο προκαλούν περισσότερη ζημιά και ανάλογα με το εκάστοτε όπλο που χρησιμοποιείτε έχουν μεγαλύτερο ΑοΕ. Παρόλα αυτά, τα animations τους θέλουν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν καθιστώντας ευάλωτο στις περιπτώσεις που είστε περικυκλωμένοι από δεκάδες απέθαντους.

Το splatter στοιχείο δίνει δυναμικό παρόν, αφού κάθε σας επίθεση ακρωτηριάζει τα zombies και πολύ σύντομα η οθόνη πλημμυρίζει από κομμένα χέρια, πόδια και κεφάλια. Πέρα από τα melee όπλα υπάρχουν και δεκάδες βαλλιστικά όπλα που δύναται να χρησιμοποιήσετε όπως εξάσφαιρα πιστόλια, καραμπίνες, εκτοξευτές ρουκετών, χειροβομβίδες, assault rifles κ.ο.κ. Βέβαια καθ' όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα πρέπει να ανανεώνετε συνεχώς τον εξοπλισμό σας, αφού τα melee όπλα κάποια στιγμή σπάνε, ενώ για τα ranged δεν υπάρχουν διαθέσιμα πυρομαχικά.

Εν τω μεταξύ, ο ανεφοδιασμός σας μπορεί να γίνει και στα σχετικά safe houses. Στα κτήρια αυτά υπάρχει μία συγκεκριμένη θυρίδα που περιλαμβάνει όλα τα όπλα που έχετε συλλέξει ή έχετε κάνει craft. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να επιλέξετε το loadout σας, ανάλογα πάντα με τα διαθέσιμα slots του inventory σας. Η δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη πριν αντιμετωπίσετε κάποιο boss λόγου χάρη, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση, καθώς υπάρχει ένας cooldown μηχανισμός βάση του οποίου θα πρέπει να περιμένετε λίγη ώρα μέχρι να ανεφοδιαστεί η θυρίδα των όπλων σας. Να προσθέσουμε ότι ομοίως μπορείτε να επισκεφθείτε τα γκαράζ του Los Perdidos για να κάνετε...summon κάποιο από τα συμβατικά ή τα combo vehicles.

Μία δόση από RPG είναι πάντα ευπρόσδεκτη
To Dead Rising 3 περιλαμβάνει ένα leveling system, το οποίο βασίζεται στην συλλογή των Prestige Points ή PP όπως αποκαλούνται για λόγους συντομίας. Ανάλογα λοιπόν με τις δραστηριότητες σας ανταμείβεστε με PP και κατ' επέκταση ανεβαίνετε level κερδίζοντας attribute points, τα οποία μπορείτε φυσικά να ξοδέψετε για να ενδυναμώσετε τον χαρακτήρα σας. Ο Nick έχει έξι attributes, τα life, inventory, melee, ranged, mechanic και agility και υπάρχει απόλυτη ελευθερία όσον αφορά το που θα ξοδέψετε τους πόντους σας. Για παράδειγμα εάν "επενδύσετε" στο melee θα ξεκλειδώσετε νέες επιθέσεις και τα όπλα σας θα έχουν μεγαλύτερο stamina πριν καταστραφούν, ενώ τοποθετώντας πόντους στο inventory θα ξεκλειδώσουν περισσότερα slots σε αυτό επιτρέποντάς σας να κουβαλήσετε πιο πολλά όπλα ή τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ, για να κερδίσετε PP θα πρέπει να επιδοθείτε στην ανηλεή σφαγή χιλιάδων zombies, να σώσετε διάφορους περαστικούς που έχουν δεχθεί επίθεση από τους απέθαντους, να ολοκληρώσετε με επιτυχία τα δεκάδες PP trials και challenges και να ολοκληρώσετε φυσικά τα διάφορα side quests. Όσον αφορά την μάχη αξίζει να προσθέσουμε ότι ο αριθμός των PP που κερδίζετε είναι ανάλογος με τα zombies που σκοτώνετε. Για παράδειγμα, από τα 100 zombies και μετά κερδίζετε πενταπλάσια Prestige Points για κάθε απέθαντο που εξολοθρεύετε.

Περνώντας στα PP trials και τα challenges να προσθέσουμε ότι στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με διάφορες προαιρετικές δοκιμασίες, όπου θα πρέπει να εξολοθρεύσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό αντιπάλων με το εκάστοτε όπλο, ενώ στην δεύτερη συναντάμε ανάλογες grinding αποστολές, οι οποίες όμως θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Τα side quests είναι επίσης προαιρετικά και όπως και στα προηγούμενα Dead Rising θα πρέπει να οδηγήσετε με ασφάλεια τους διάφορους survivors στα safe houses του χάρτη. Επίσης υπάρχουν και επτά assassination αποστολές, όπου θα έρθετε αντιμέτωποι με διάφορoυς ψυχοπαθείς. Τα συγκεκριμένα boss fights, όπως και τα υπόλοιπα του παιχνιδιού, είναι άκρως αξιομνημόνευτα και παρά την προαιρετική φύση τους σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να ασχοληθείτε μαζί τους. Το μόνο μας παράπονο σχετικά με τις προαιρετικές αποστολές είναι ότι απαιτούν αρκετό backtracking και ειδικότερα στα τελευταία κεφάλαια της ιστορίας οι βασικές λεωφόροι έχουν αναρίθμητα οδοφράγματα αναγκάζοντας σας να κινηθείτε με τα πόδια ή να αλλάζετε συνεχώς οχήματα.

Με το πιστόλι στον κρόταφο ή μήπως όχι;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να ολοκληρώσετε ένα side quest έχετε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα Dead Rising πάντως ο χρόνος αυτός είναι συνήθως αρκετός, ενώ σημειωτέον δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για τα main quests, τα οποία μπορούν να ολοκληρωθούν όποτε εσείς κρίνεται σκόπιμο. Βέβαια με δεδομένο ότι έχετε έξι μέρες μέχρι τον βομβαρδισμό του Los Perdidos δεν θα πρέπει να δαπανήσετε τον χρόνο σας άσκοπα, καθώς οι μέρες αυτές αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο in-game χρόνο (γύρω στις 20-25 ώρες). Στην περίπτωση που το playthrough σας διαρκέσει περισσότερο θα δείτε το χειρότερο από τα διαθέσιμα endings, παρόλα αυτά μέσω του chapter select από το κεντρικό μενού μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε από το τελευταίο chapter έχοντας παράλληλα ένα εύλογο χρονικό in-game περιθώριο για να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας.

Με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με μία open world δημιουργία είναι πολύ λογικό κάποιοι από εσάς να διαπιστώσουν ενστάσεις σχετικά με τους χρονικούς περιορισμούς του Dead Rising 3. Από την πλευρά μας λοιπόν κρίνουμε σκόπιμο να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο διαθέσιμος χρόνος επαρκεί για να ολοκληρώσετε όλα τα main missions και τα side quests και την συλλογή ενός μεγάλου μέρους των collectables. Κάτι αντίστοιχο δεν ίσχυε όπως είναι γνωστό στα προγενέστερα Dead Rising, όπου στην κυριολεξία τα ελάχιστα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν σας έβαζαν...το μαχαίρι στον λαιμό.

Με μία ασφαλή προσέγγιση το main story μπορεί να ολοκληρωθεί σε 14-15 ώρες, ενώ αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την συλλογή όλων των collectables και την ολοκλήρωση των προαιρετικών αποστολών θα χρειαστεί να αφιερώσετε περίπου 50 ώρες. Η διαδικασία αυτή βέβαια θα πρέπει να γίνει σε συνεχόμενα playthroughs, καθώς όπως προαναφέραμε υπάρχει ένα "χαλαρό" time limit μέχρι τον βομβαρδισμό του Los Perdidos. Φυσικά το level σας, τα όπλα και τα collectables που έχετε συλλέξει μεταφέρονται αυτούσια στα επόμενα playthroughs σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές ακόμη προαιρετικές αποστολές μέσω της εφαρμογής Xbox One Smartglass, η οποία όμως για την ώρα διατίθεται στην Ευρώπη μόνο στα Windows Phones και κατ' επέκταση δεν είχαμε την δυνατότητα να την δοκιμάσουμε.

Για όσους πάντως επιθυμούν μια πιο hardcore εμπειρία υπάρχει και το Nightmare mode, στο οποίο ακολουθείται η λογική των προηγούμενων κεφαλαίων της σειράς. Κοινώς τα main missions θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και γενικά ο χρόνος που έχετε στην διάθεσή σας είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Συν τις άλλοις, υπάρχουν συγκεκριμένα μόνο σημεία για να κάνετε save και ο βαθμός της πρόκλησης είναι αισθητά αυξημένος, χωρίς πάντως να γίνεται απαγορευτικός για τον μέσο παίκτη.

Με την δύναμη της φωνής
Το Dead Rising 3 εκμεταλλεύεται σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες του Kinect, κάτι που επιδρά θετικά στην συνολική εμπειρία. Πέρα από την τυπική περιήγηση στα μενού μέσω των φωνητικών εντολών, υπάρχουν αρκετές ακόμη δυνατότητες αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, τους διάφορους επιζώντες, με τα bosses και φυσικά τα zombies. Λόγου χάρη φωνάζοντας "Over here" μπορείτε να προκαλέσετε αντιπερισπασμό, οδηγώντας το zombies σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Ομοίως στην διάρκεια των boss fights υπάρχουν διάφορες ατάκες όπως "You're Crazy", οι οποίες πικάρουν τους αντιπάλους σας και τους οδηγούν σε εκνευρισμό διακόπτοντας ενδεχομένως τις επιθέσεις τους. Το Kinect πάντως είναι ακόμη πιο χρήσιμο για να δίνετε εντολές στους συμμάχους σας, καθώς για μία ακόμη φορά τεχνητή νοημοσύνη τους είναι κάκιστη. Το στοιχείο αυτό αμαυρώνει δυστυχώς και πάλι το gameplay και ελπίζουμε κάποια στιγμή οι developers να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή. Η απόκριση του Kinect πάντως στις φωνητικές εντολές είναι ικανοποιητική, αν και ως ένα βαθμό εξαρτάται από την προφορά σας στην αγγλική γλώσσα.

O Nick και ο Dick
Άξια αναφοράς είναι και η δυνατότητα για online co-op στο Dead Rising 3, καθώς μπορείτε να ολοκληρώσετε την περιπέτεια σας μαζί με έναν δεύτερο παίκτη, ο οποίος ελέγχει τον Dick, τον οδηγό νταλίκας που προαναφέραμε. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αρκετές matchmaking επιλογές με στόχο να βρείτε τον κατάλληλο συμπαίκτη. Για παράδειγμα επιλέγοντας το Completionist θα παίξετε παρέα με παίκτες που έχουν ως σκοπό να συλλέξουν όλα τα collectables και να ολοκληρώσουν τις προαιρετικές αποστολές.

Εν τω μεταξύ, να τονίσουμε ότι με εξαίρεση στις βασικές αποστολές ο ένας παίκτης μπορεί να εξερευνήσει το Los Perdidos ανεξάρτητα από την τοποθεσία που βρίσκεται ο άλλος. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν δύναται να καλύψετε μια πολύ μεγαλύτερη έκταση του χάρτη χτενίζοντάς τον για collectables. H συνολική online εμπειρία είναι θετική από όλες τις απόψεις, καθώς δεν παρατηρήσαμε πτώσεις του frame rate, lags ή disconnections.

Δείχνει ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων του Xbox One
Κατά γενική ομολογία οι launch τίτλοι μίας κονσόλας δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητές σας και κατ' επέκταση το Dead Rising 3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε γενικές γραμμές το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και ενίοτε εντυπωσιακό, αλλά δίνεται η αίσθηση ότι η Capcom Vancouver βιάστηκε για να προλάβει την ημερομηνία κυκλοφορίας του Xbox One.

Στα καθαρά τεχνικά δεδομένα, το Dead Rising 3 τρέχει σε native 720p στα 30fps, χρησιμοποιώντας την Forge Engine, μία in-house μηχανή γραφικών της Capcom Vancouver. Η engine δίχως αμφιβολία υπάρχουν στιγμές που κλέβει την παράσταση, καθώς κάνει render εκατοντάδες μοντέλα από zombies ταυτόχρονα, τα οποία επιπλέον έχουν διαφορετική ενδυμασία ή φύλο. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία στον σχεδιασμό των zombies, αφού συναντήσαμε απέθαντους αστυνομικούς, στρατιώτες, πυροσβέστες, εργοδηγούς, νοσηλευτές και ότι άλλο μπορεί να βάλετε με το νου σας.

Με βάση τον τεράστιο αριθμό των zombies που υπάρχουν στην οθόνη, οι πτώσεις του frame rate είναι ως έναν βαθμό λογικές, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα frames πέφτουν αδικαιολόγητα, όπως για παράδειγμα όταν εκτοξεύετε φωτιά ή ηλεκτρισμό από τα combo vehicles. Από την άλλη πλευρά θετικά στοιχεία είναι η παντελής έλλειψη texture popping, οι ανύπαρκτοι χρόνοι loading και το draw distance. Επίσης, ικανοποιητική δουλειά έχει γίνει στον τομέα του bump mapping, δίνοντας ζωή στα μοντέλα των πρωταγωνιστών κατά την διάρκεια των cutscenes.

Zombie ανατριχίλα
Στο ηχητικό κομμάτι ξεχωρίζει η ερμηνεία του Andrew Lawrence στον ρόλο του Nick Ramos, ο οποίος πάντως είναι πρωτάρης στον χώρο των video games, αν και πέρυσι εργάστηκε επίσης στο Battlefield 4. Η δουλειά της Capcom Vancouver στον τομέα των ηχητικών εφέ είναι το λιγότερη άψογη, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις φωνές των zombies. Αντίθετα, το soundtrack δεν καταφέρνει να συναρπάσει, αν και περιλαμβάνει περισσότερα από 40 μουσικά themes κινούμενο σε διάφορα σε ηχητικά μονοπάτια. Εξαίρεση αποτελούν οι industrial συνθέσεις του Celldweller που ταιριάζουν απόλυτα με το post-ύφος της δημιουργίας.

Εμφατική επιστροφή
Μετά το αμφιλεγόμενο Dead Rising 2 η Capcom Vancouver επιστρέφει με ένα αισθητά βελτιωμένο sequel που στέκεται μόλις ένα σκαλί πιο κάτω από το πρώτο Dead Rising του Keiji Inafune. Η open world αισθητική, το online co-op, η ποικιλία των όπλων και των combo vehicles, οι χαλαροί χρονικοί περιορισμοί (με εξαίρεση το Nightmare mode), αλλά και το γεγονός ότι η εξολόθρευση των zombies είναι πιο διασκεδαστική από ποτέ καθιστούν το Dead Rising 3 ως μία must αγορά για όλους τους κατόχους του Xbox One και όχι μόνο για τους φίλους της σειράς. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων να τονίσουμε ότι δεν θεωρούμε το Dead Rising 3 ως το απόλυτο killer app για τη next-gen κονσόλα της Microsoft, πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν αναδεικνύει τις hardware δυνατότητες της. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια πλήρη πρόταση που θα ικανοποιήσει τους φίλους των Survival Horror και των open world Action-Adventures.

Θετικά:
- Εθιστικό gameplay
- Μεγάλο replayability
- Διασκεδαστικό co-op
- Ανατριχιαστικά ηχητικά εφέ
- Αξιοποιεί ιδανικά το Kinect
- H open world φύση του

Αρνητικά:
- Τραγική συμμαχική Α.Ι.
- Ασταθές frame rate
- Αδιάφορο soundtrack
- Τετριμμένο σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Δεν θα προκαλέσει την ίδια αίσθηση όπως το πρώτο Dead Rising, αλλά παραμένει ένα exclusive που διεκδικεί επάξια μια θέση στην συλλογή τίτλων των κατόχων του Xbox One.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
devil may cry, resident evil, xbox 360, xbox one, los angeles, capcom, sequels, monster, hunter, fighter, devil, εταιρεία, lost, planet, xbox, project, νέα, video, games, zombie, sequel, ps3, microsoft, mike, josh, vancouver, blue, castle, exclusive, world, survival, zombies, city, nick, σωρεία, auto, row, dogs, drift, ταξι, craft, background, till, light, heavy, slots, boss, rpg, system, life, mechanic, συγκεκριμένο, quest, time, windows, nightmare, crazy, online, frame, engine, draw, battlefield, themes, industrial, τελη κυκλοφοριας, αξια, Καλή Χρονιά, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ημερομήνια, δουλεια, ηχος, μητερα, πλαισιο, τηλεοραση, τυχη, υψος, ωρα, boss, games, game, hunter, lost, microsoft, ps3, quest, rpg, time, xbox 360, αγορα, αγωνια, αισθητικη, αξιζει, ασθενοφορα, αψογη, βενζιναδικα, βιλες, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, δεδομενο, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δωσει, δυναμικο, εγινε, εφε, υπαρχει, ελευθερια, ελλειψη, εμμονη, ενιοτε, εξι, επτα, επιτυχια, ερθετε, ερχεται, ερχονται, εστιατορια, εταιρεία, ευρωπη, ζημια, ζωη, ιδια, υπηρχαν, υφος, ηχητικα, ιαπωνικη, κεφαλαιο, λαθος, λεπτομερειες, ματια, μικρο, μοντελα, μπορειτε, νοημοσυνη, παντα, οθονη, οχηματων, οχηματα, οχημα, παμε, περιβαλλον, πιστολια, πνοη, πολιτεια, ρολο, σειρες, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, σωμα, σωρεία, τριτη, φυγη, φυλο, φυση, φυσικα, φορα, χρονος, χρονικα, ωρες, αφεντικο, auto, ασφαλεια, background, battlefield, blue, capcom, castle, sequel, city, craft, devil, devil may cry, dogs, drift, draw, engine, εμφανισεις, exclusive, fighter, frame, house, heavy, χωρα, ιδιαιτερα, industrial, project, josh, κομματι, κοπελα, light, life, nick, los angeles, mechanic, μια ματια, monster, windows, νεκροι, nightmare, mike, ορφανος, planet, ποδια, resident evil, row, sequels, slots, system, survival, themes, till, online, θετικα, vancouver, world, χερια, zombie, zombies
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld