The Swapper

Φόβος και παράνοια στο απώτερο διάστημα!
Η ραγδαία ανάπτυξη των indie developers από μήνα σε μήνα έχει αναγκάσει όλους εμάς τους παθιασμένους gamers να είναι μονίμως σε εγρήγορση για κάθε πρωτότυπο και καινοτόμο σενάριο που θα υλοποιηθεί στις οθόνες μας. Αυτή η έξαρση που ζούμε, παρά τις λίγες ώρες gameplay συχνά συνοδεύεται από χαμηλή τιμή κι αγάπη για δημιουργία. Η νέα ψηφιακή «βόμβα» λοιπόν, στον εν λόγω χώρο, εκτοξεύτηκε από την υπέροχη

Φινλανδία και αποτελεί πνευματικό παιδί των Otto Hantula και Olli Harjola, φοιτητών του πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Στον ελεύθερο χρόνο που τους επέτρεψε το ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα, τα «κολλητάρια» αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις προγραμματιστικές τους γνώσεις και τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες συνθέτοντας το The Swapper, ένα υβριδικό video game που περιέχει ισόποσες δόσεις Platform και Puzzle στοιχείων. Για να ξεπεράσουν το μόνιμο «αγκάθι» που αντιμετωπίζουν όλοι οι indie developers, εκείνο της χρηματοδότησης δηλαδή, οι δύο φίλοι κατέφυγαν στον οργανισμό Indie Fund.

Πρόκειται για ένα φορέα δημιουργημένο από ανεξάρτητους developers που έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την χρηματοδότηση όσο περισσότερων video games, ανάλογα με τα λεφτά που υπάρχουν στο ταμείο φυσικά. Στην παρούσα φάση, ο οργανισμός μπορεί να χρηματοδοτήσει δύο με τρία indie games την χρονιά και πέρσι, ήταν η ώρα του The Swapper να πάρει τον δρόμο για την παραγωγή, μεταξύ άλλων. Το αποτέλεσμα ήταν η κατασκευή ενός μικρού αριστουργήματος που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές από τον δημοσιογραφικό κόσμο και πήρε… παραμάσχαλα πάνω από 10 βραβεία.

Out in Space, Out of Sight, Out of your Mind! Το The Swapper σας τοποθετεί στον πυρήνα μιας ανατριχιαστικής ιστορίας επιστημονικής φαντασίας. Βρισκόμαστε στο μακρινό μέλλον όπου η υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας έχει αφήσει την ανθρωπότητα ρέστη από πρώτες ύλες. Για να αντιμετωπίσουν την απειλή, οι άνθρωποι κατασκευάζουν επτά διαστημικούς σταθμούς και τους τοποθετούν σε διάφορες τοποθεσίες του αχανούς διαστήματος. Τα πληρώματα των σταθμών γνωρίζουν εξαρχής ότι θα βρίσκονται αποκομμένα για πολλά χρόνια από τον μητρικό πλανήτη, απασχολούμενοι σε καθημερινή βάση με την συλλογή πρώτων υλών και την αποστολή τους στην Γη.

Ενώ αρχικά όλα βαίνουν καλώς, ξαφνικά χάνεται η επαφή με δύο από τους διαστημικούς σταθμούς. Το διαστημόπλοιο «Θησέας» αποστέλλεται για εξερευνητικούς σκοπούς και η πρώτη του ανακάλυψη είναι ένας πλανήτης γεμάτος με πρώτες ύλες ανυπέρβλητης ποιότητας. Τα μέλη του «Θησέα» αρχίζουν την συγκέντρωση και μελέτη των πρώτων υλών, ανακαλύπτοντας παράλληλα τεράστιους σχηματισμούς από βράχους που εκπέμπουν ηλεκτροχημικά σήματα. Η εξέταση τους πείθει τους επιστήμονες ότι πρόκειται για μια εξωγήινη μορφή ζωής που αξίζει να μελετηθεί.

Μετά από λίγο καιρό και προσεκτική παρατήρηση των βράχων, οι επιστήμονες κατορθώνουν να κατασκευάσουν μια συσκευή που ονομάζουν χαρακτηριστικά The Swapper. Ο χρήστης της μπορεί να δημιουργήσει κλώνους του εαυτού του και στην συνέχεια να μεταφέρει την συνειδητότητά του από κλώνο σε κλώνο. Δυστυχώς ο πειραματισμός με την συσκευή οδηγεί σε ένα ατύχημα όπου ο χειριστής της έπαθε ολοκληρωτική αμνησία με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον κλώνο από τον original άνθρωπο.

Αδιαφορώντας για τον κίνδυνο, οι επιστήμονες συνεχίζουν τους πειραματισμούς τους, την ώρα που αντιλαμβάνονται ότι η νοημοσύνη των βράχων είναι μεγαλύτερη από όση φαντάζονταν. Σε μια προσπάθεια περαιτέρω μελέτης των βράχων, το πλήρωμα ανεβάζει τον πρώτο βράχο που ανακάλυψαν ο οποίος έχει σχήμα τεράστιου κεφαλιού, πάνω στον «Θησέα». Μετά από λίγο, το πλήρωμα αρχίζει να πεθαίνει μαζικά και γίνεται ξεκάθαρο ότι οι βράχοι ευθύνονται για αυτό. Επιστήμονες και λοιποί επιβάτες του σκάφους συνειδητοποιούν ότι είναι αδύνατο να πετάξουν όλους τους βράχους στο διάστημα και κάπου εδώ εισέρχεστε εσείς στην ιστορία με την μορφή ενός αστροναύτη που κρατάει ένα Swapper στο χέρι.

Η σκοτεινή πλοκή του The Swapper που θυμίζει επικές sci-fi ταινίες σαν τα Alien και Event Horizon, δεν χαλάει καθόλου χρόνο με περίτεχνα cutscenes, απλά σας δείχνει μια αινιγματική εισαγωγή και μετά σας πετάει κατευθείαν στα δύσκολα. Το βασικό μενού είναι εξίσου… λιτοδίαιτο και περιλαμβάνει μόνο την επιλογή έναρξης νέου παιχνιδιού, την αλλαγή χρήστη και τα τυπικά options.

Εφαρμοσμένη κλωνοποίηση ανθρώπων στο διάστημα!
Μην ξεγελαστείτε με την συσκευή που κρατά ο playable χαρακτήρας στα χέρια του. Δεν είναι φακός και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με όπλα. Αν περιμένατε να σας την πέσουν στρατιές εξωγήινων τεράτων με την είσοδό σας στο αεροσκάφος και να τα μετατρέψετε σε πουρέ με πανίσχυρα φορητά οπλικά συστήματα, ξεχάστε το. Το ισχυρότερο όπλο σας στο The Swapper είναι το μυαλό σας και θα το αξιοποιήσετε για να σκαρφιστείτε τρόπους να ξεπεράσετε το πλήθος των εμποδίων που ορθώνονται σε όλες τις περιοχές του «Θησέα».

Το The Swapper κατακλύζεται από άφθονους γρίφους και μπόλικο adventuring, πηγαίνοντας από πλατφόρμα σε πλατφόρμα. Δεν υπάρχει HUD, βλέπετε μόνο τον ήρωα και αν πατήσετε το Q θα δείτε τον χάρτη όλων των τοποθεσιών που εξερευνήσατε. Εκτός από δεξιά και αριστερά, ο ήρωάς σας μπορεί να κάνει άλμα για να προσεγγίσει τις διάφορες πλατφόρμες ή να χρησιμοποιήσει τα ασανσέρ που θα συναντήσει, πατώντας το action.

Εναλλακτικός τρόπος ταξιδιού είναι η χρησιμοποίηση των τηλεμεταφορέων που θα βρείτε σε πολλές περιοχές. Πατώντας τους μπορείτε να μετακινηθείτε αυτόματα από τον ένα στον άλλο για να μην χρειάζεται να διανύετε με τα πόδια τις αχανείς εκτάσεις του «Θησέα». Η χρήση των τηλεμεταφορέων δεν είναι τζάμπα βέβαια καθώς απαιτούν έναν αριθμό από orbs για να ενεργοποιηθούν. Τα orbs είναι διασκορπισμένα σε συγκεκριμένα δωμάτια και αποτελούν το σημαντικότερο loot στο The Swapper.

Διάστημα 1999 γρίφων!
Στον χάρτη βλέπετε την τοποθεσία που βρίσκονται αλλά η απόκτησή τους θα σας οδηγήσει στο «ζουμί» του The Swapper που είναι η επίλυση γρίφων με την βοήθεια της συσκευής παραγωγής κλώνων που κρατάτε. Με το δεξί mouse button κρατημένο, μια ακτίνα ξεπροβάλει από την συσκευή σας και στο σημείο που τελειώνει, μπορείτε να υλοποιήσετε ένα τέλειο κλώνο του εαυτού σας. Το swapper σας μπορεί να φτιάξει μέχρι και τέσσερις κλώνους ταυτόχρονα και για να μεταφέρετε την συνειδητότητα σας από τον ένα στον άλλο, αρκεί να τον σημαδέψετε και να πατήσετε το αριστερό mouse button.

Τα orbs που προανέφερα δεν είναι τόσο εύκολο να τα πιάσετε αφού προστατεύονται από ένα πλήθος αμυντικών συστημάτων που δεν τα πάνε καλά με τους κλώνους σας. Τρία είδη φωτιστικών πηγών (μπλε, κόκκινο, μωβ) βρίσκονται πάντα τριγύρω τους και το καθένα εμποδίζει με τον δικό του τρόπο την δημιουργία κλώνων. Το μπλε φως σας επιτρέπει να μεταφέρετε την συνειδητότητά σας σε κλώνο πλησίον του αλλά εμποδίζει την δημιουργία κλώνου εντός της περιμέτρου που φωτίζει. Το κόκκινο φως σας αφήνει να φτιάξετε κλώνους στην περιφέρεια του αλλά εμποδίζει την μεταβίβαση συνειδητότητας. Το μωβ δεν επιτρέπει την παραμικρή χρήση του swapper εντός της εμβέλειας που φωτίζει.

Βασική επιδίωξή σας είναι να συνδυάσετε με τέτοιο τρόπο τους κλώνους σας ώστε να αποκτήσετε πρόσβαση στο σημείο που βρίσκεται το εκάστοτε orb και να το βουτήξετε. Δυστυχώς τα orbs δεν μπορούν να αποκτηθούν από τους κλώνους έτσι πρέπει πάντοτε ο αστροναύτης που θα τα αγγίξει να περιέχει την συνειδητότητα σας. Σαν να μην έφτανε η στρατηγική τοποθέτηση των φωτιστικών πηγών σε σημεία που θα σας κάνουν την ζωή δύσκολη, όσο βυθίζεστε στα έγκατα του «Θησέα», τα orbs προστατεύονται πίσω από διαδοχικές πόρτες οι οποίες ανοίγουν μόνο όταν τοποθετήσετε ένα κλώνο πάνω στα αντίστοιχα pressure plates.

Ένα βήμα πριν το τερματίσετε, το The Swapper θα σας δώσει δύο επιλογές με την καθεμία να οδηγεί σε διαφορετικό τέλος. Είναι κρίμα που διαθέτει autosave ρουτίνα με συνέπεια να πρέπει να ξαναπαίξετε όλο το παιχνίδι για να δείτε το άλλο φινάλε!

Προβλήματα με την Βαρύτητα; Το Swapper σας να είναι καλά!
Η βαρύτητα εξελίσσεται σε κομβικό παράγοντα της δράσης στα δωμάτια όπου τα pressure plates βρίσκονται στο ταβάνι! Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίδακες αντιστροφής της βαρύτητας για να μπορέσετε να τοποθετήσετε σωστά τους κλώνους σας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα φτάσετε σε σημεία μηδενικής βαρύτητας όπου το swapper σας μετατρέπεται σε τουρμπίνα, με την ακτίνα του να προκαλεί την απαραίτητη ώθηση για να κινηθείτε στον χώρο. Στις περιοχές μηδενικής βαρύτητας θα φάτε μπόλικη ζαλάδα καθώς η πίστα αλλάζει θέση ανάλογα με το που ρίχνετε την ακτίνα του swapper!

Το swapper είναι το απόλυτο όπλο για να συντρίψετε όλες τις προκλήσεις που θα συναντήσετε. Θέλετε να φτάσετε σε μια περιοχή που βρίσκεται ψηλά και δεν υπάρχει ανελκυστήρας; Φτιάχνετε ένα κλώνο όσο πιο ψηλά φτάνει η ακτίνα, του μεταβιβάζετε την συνειδητότητά σας, φτιάχνετε δεύτερο κλώνο ψηλότερα κ.ο.κ., δημιουργώντας μια σκάλα από κλώνους μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Οι γρίφοι που θα επιλύσετε για να μαζέψετε τα orbs έχουν κυμαινόμενη δυσκολία και θα σας ζορίσουν τρομερά όσο περνά η ώρα.

Οι δυσκολότεροι γρίφοι σας αναγκάζουν να χρησιμοποιήσετε έναν ή και δύο από τους κλώνους σας σε pressure plates για να ανοίξετε την περιοχή που βρίσκεται το orb. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλύσετε ένα γρίφο που, ενώ θα ήταν γελοίος με όλους τους κλώνους, απαιτεί απίστευτη στρατηγική και σχεδιασμό με όσους σας απέμειναν. Δεν λείπουν οι γρίφοι όπου θα πρέπει να δημιουργήσετε πολλούς κλώνους ταυτόχρονα ενώ βρίσκεστε ανάποδα στον αέρα και να υπολογίζετε το παραμικρό σας βήμα πριν τους τοποθετήσετε. Δυστυχώς οι κλώνοι μιμούνται την κίνηση του χαρακτήρα σας με αποτέλεσμα να πέφτουν από τα πεζούλια που τους έχετε τοποθετήσει, καταστρέφοντας έτσι τα σχέδια σας.

Εκτός από τους πανέξυπνους γρίφους και την περιπλάνηση στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του «Θησέα», ολόκληρη η πλοκή του The Swapper θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας όταν διαβάζετε τα κείμενα στα τερματικά που συναντάτε συχνά πυκνά. Την απόκοσμη ατμόσφαιρα τονίζει περισσότερο η παρουσία των εξωγήινων βράχων που, όταν περνάτε από δίπλα τους, αρχίζουν να προβάλλουν τις σκέψεις τους στο μυαλό σας.

Σε γενικές γραμμές το The Swapper είναι πολύ μικρό game αν το διανύατε τρέχοντας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δωμάτιο. Η παρουσία των φοβερών γρίφων αλλά και των οπτικών εφέ που θα σας αναγκάσουν να τα χαζέψετε, ανεβάζει το συνολικό playtime στις 7-8 ώρες. Σας συνιστώ να στύψετε το μυαλό σας σαν λεμόνι για να επιλύσετε τους γρίφους και να μην καταφύγετε στα διαδικτυακά walkthroughs γιατί τότε θα χάσετε όλη την μαγεία του The Swapper.

Γραφικά φτιαγμένα στο χέρι
Οι Φιλανδοί φίλοι μας που δημιούργησαν το The Swapper υπήρξαν ασυμβίβαστοι όσον αφορά το καλλιτεχνικό τους όραμα. Αντί να «τσιμπήσουν» μια έτοιμη μηχανή γραφικών και να δημιουργήσουν τον κόσμο του παιχνιδιού, ακολούθησαν τον ανηφορικό δρόμο. Αρχικά οραματίστηκαν το εσωτερικό του «Θησέα» και στην συνέχεια κατασκεύασαν όλους τους χώρους του χρησιμοποιώντας πηλό. Με ειδικό πρόγραμμα πέρασαν τις κατασκευές τους στον υπολογιστή και τις προσάρμοσαν στο παιχνίδι.

Το αποτέλεσμα είναι απλά εκθαμβωτικό καθώς οι σινεφίλ θα αισθανθούν ότι περιφέρονται σε διαστημόπλοιο βγαλμένο από την σειρά Alien, φοβούμενοι ότι θα πεταχτεί το αγαπημένο μας τέρας από την πλησιέστερη γωνία. Επίσης, πέφτοντας από μεγάλα ύψη με μόνο ένα φακό να διασπά το απόλυτο σκοτάδι, θα βιώσετε το συναίσθημα της απόλυτης απομόνωσης και μοναξιάς που νοιώθει ένας δύτης σε ελεύθερη πτώση εντός υποθαλάσσιου φαραγγιού πολλών χιλιομέτρων, σκεφτείτε τα τελευταία λεπτά της ταινίας The Abyss για να καταλάβετε τι εννοώ.

Στα άδυτα του «Θησέα» η ατμόσφαιρα δεν βασίζεται στον συνεχή τρόμο αλλά στο υπόγειο σασπένς και μοιάζει με σκοτεινή παραίσθηση. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο η μουσική να ακολουθεί ένα απαλό, σχεδόν καταθλιπτικό μοτίβο που σας περιβάλει σαν ηχητικό υπόστρωμα για να ενισχύσει το συναίσθημα της μοναξιάς που δημιουργεί η απεραντοσύνη του διαστήματος. Το voice acting αποτελεί ασήμαντο κομμάτι της ηχητικής υπόκρουσης αλλά οι λίγες φωνές που θα ακούσετε έχουν την χροιά που θα περιμένατε από τους NPCs που τις εκστομίζουν.

Πότε αναχωρούμε για…το διάστημα;
Πριν αναλάβω την παρουσίαση του The Swapper δεν γνώριζα τίποτα για το gameplay του, φαντάζεστε λοιπόν την ευχάριστη έκπληξη που δοκίμασα όταν ασχολήθηκα μαζί του και ανακάλυψα ότι είναι από τα καλύτερα indie games ever. Δεν ξέρω αν σας φαίνεται τσουχτερή η τιμή των 14 ευρώ στο Steam για αγορά ενός τίτλου με 8 ώρες gameplay μάξιμουμ, σας διαβεβαιώνω πάντως ότι δεν πρόκειται να ξεχάσατε ποτέ τις εμπειρίες που θα αποκομίσετε παίζοντας το.

Θετικά:
- Η ατμόσφαιρά του
- Εκπληκτικοί και πανέξυπνοι γρίφοι
- Ασυνήθιστα γραφικά
- Πρωτότυπο gameplay

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Μερικοί πολύ δύσκολοι γρίφοι

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 6
Γενικά: 8

Πρωτοτυπία και gameplay που «στρατολογεί» όλα τα εγκεφαλικά σας κύτταρα. Δεν είναι ένας φοβερός τρόπος για να περάσετε την ώρα σας;

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
εν λόγω, νέα, otto, video, game, puzzle, fund, games, space, original, alien, button, μπλε, μωβ, φως, orb, abyss, σασπένς, voice, steam, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, βημα, γριφοι, γωνια, ηχος, καθημερινη, με το δεξι, μουσικη, μωβ, οθονες, προγραμμα, σηματα, ταινιες, υβριδικο, φως, ωθηση, ωρα, games, game, αγαπη, αγορα, αξιζει, αμνησια, ασανσερ, απλα, ατμοσφαιρα, ατυχημα, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γελοιος, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δωσει, δωματια, εγρηγορση, εφε, ευκολο, ευρω, υπαρχει, ελσινκι, εν λόγω, επτα, ζαλαδα, ζωη, ζωης, θυμιζει, κατασκευες, κινηση, κλωνοποιηση, λεφτα, λεμονι, μαγεια, μπλε, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νοημοσυνη, παντα, οραμα, παιδι, παρουσιαση, πλατφορμες, πορτες, προβληματα, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σκεψεις, σχεδια, τιμη, τρια, φυσικα, φτανει, φινλανδια, χερι, χρονικα, ψηφιακη, ωρες, abyss, αδυνατο, alien, button, δωματιο, ειδη, puzzle, ετοιμη, φακος, φιλοι, fund, γνωσεις, ηρωας, κειμενα, χροια, κομματι, μελετη, μοιαζει, μπροστα, original, orb, otto, πεφτοντας, παιχνιδι, ποδια, σασπένς, space, steam, υπεροχη, χερια, voice
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld